Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
IKC De Trampoline: Duurzame nieuwbouw gaat uitstekend op in groene omgeving
Dankzij de groene kleur gaat het gebouw als vanzelf op in het buitenterrein.

IKC De Trampoline: Duurzame nieuwbouw gaat uitstekend op in groene omgeving

Zowel tijdens het ontwerp als de bouw van Integraal Kindcentrum (IKC) De Trampoline is nadrukkelijk gefocust op kwaliteit, flexibiliteit en duurzaamheid. Dankzij een uitgekiend materiaal- en kleurgebruik gaat het gebouw uitstekend op in zijn groene omgeving. En ook de demontabele bouwwijze sluit goed aan bij de duurzaamheidsambitie van de opdrachtgever….

De sportzaal.

In opdracht van scholenkoepel Lucas onderwijs en op basis van een UAV-overeenkomst was aannemersbedrijf BUKO bouwsystemen uit Vuren verantwoordelijk voor het detailontwerp, de engineering, de bouw en alle installatietechnieken van IKC De Trampoline. “Als aanvullende opdracht hebben we bovendien het vaste meubilair verzorgd, evenals de vaste componenten in de sportzaal”, vertelt projectleider Henk Oomen. “In een bouwteam met de scholenkoepel en haar architect hebben wij het voorlopige ontwerp uitgewerkt naar een definitief ontwerp. Ook hebben we het Engineer & Build- en vergunningentraject voor onze rekening genomen. In de voorbereidende fase hadden we te maken met een groot aantal stakeholders. Zowel aan de opdrachtgevers- als de gebruikerskant werd het project breed gedragen, wat zorgde voor een bijzondere dynamiek en veel interactie.”

Tribunetrap in de centrale entree.

Vrije indeelbaarheid

Voordat de nieuwbouw kon starten, is in opdracht van de gemeente een aantal bomen gerooid. Ook is een deel van de kavel ontgraven, waarna BUKO bouwsystemen de heipalen en betonfundatie met kanaalplaten heeft aangebracht. “Bovenop de betonfundatie hebben we een staalconstructie gemaakt, met een vulling van houtskeletbouwwanden”, vertelt Oomen. “Hierdoor konden we in heel kort tijdsbestek het complete gebouw optrekken. Bovendien garanderen de staalconstructie en niet-dragende binnenwanden een vrije indeelbaarheid van het gebouw.”   

Sterke verticale geleding

De buitengevel is afgewerkt met groene, metalen gevelcassettes. Gekozen is voor een sterke verticale geleding, met een frequentie in het lijnenspel van ca. 1,15 meter. Oomen: “Dankzij de groene kleur gaat het gebouw als vanzelf op in het buitenterrein, dat op een heel natuurlijke wijze is ingevuld door hovenier Van der Heijden en speelterreininrichter Speelmaatje. Voor aanvang van de bouw hebben wij, Speelmaatje en de opdrachtgever een informatiedag voor de buurt georganiseerd, waardoor omwonenden goed inzicht kregen in wat er gebouwd zou worden.”

In overleg met DAT-architecten zijn in bepaalde ruimten accentwanden aangebracht, in een specifieke kleur groen.

Wit met groene accenten

Naast het onderwijs- en opvangcentrum biedt IKC De Trampoline ruimte aan een sportzaal en een grote, centrale entree met tribunetrap. Het overgrote deel van de ruimtes is uitgevoerd in wit sauswerk, vertelt Oomen. “Als bescherming is de onderste 1,5 meter tevens voorzien van een speciale coating, die niet alleen robuust maar ook eenvoudig schoon te houden is. In overleg met DAT-architecten zijn in bepaalde ruimten accentwanden aangebracht, in een specifieke kleur groen. Deze kleur komt terug in een select aantal binnendeuren en in de panelenwand, die de entree van de speelzaal kan scheiden.”

Hoogwaardige thermische isolatie draagt bij aan een Rc-waarde van 4,5 (wanden) en 6,0 (dak), vertelt Oomen. “Zonnepanelen op het dak voorzien bovendien in een duurzame energieopwekking. In combinatie met lage temperatuur verwarming, ventilatie met warmteterugwinning en LED-verlichting met bewegingssensoren voldoen we ruimschoots aan de BENG- en Frisse Scholen-eisen.”  

Projectinfo

Focus op kwaliteit en duurzaamheid

Direct na de herfstvakantie van 2020 hebben Basisschool Trampoline en kinderopvang Vlietkinderen hun intrek genomen in het nieuwe Integraal Kindcentrum (IKC) De Trampoline in Leidschendam. Zowel tijdens het ontwerp als de bouw is nadrukkelijk gefocust op kwaliteit en duurzaamheid. De werktuigbouwkundige installaties en regeltechniek van TGO Technische Installaties leveren hier een belangrijke bijdrage aan.

“In opdracht van aannemer BUKO bouwsystemen hebben wij de klimaatinstallaties, waterleidingen, riolering, hemelwaterafvoeren en sanitaire voorzieningen ontworpen, geëngineerd en geïnstalleerd. Inclusief bijbehorende regeltechnieken”, vertelt projectleider Sjoerd Jansen. “De volledige nieuwbouw functioneert all-electric. Een luchtbehandelingskast op het dak zorgt voor de aan- en afvoer van voldoende verse lucht, terwijl een lucht/water-warmtepomp in een efficiënte verwarming en koeling voorziet. Als afgiftesysteem in de ruimtes is gekozen voor vloerverwarming en -koeling.”

Uitdaging in dit project betroffen met name de zeer beperkte inbouwruimtes, vertelt hij. “Bovendien was de planning strak. Om de snelheid in het project te houden, is bijvoorbeeld de riolering geprefabriceerd. Bovendien vonden regelmatig afstemmingsoverleggen plaats met de aannemer en neveninstallateurs. Gezamenlijk hebben we een fantastisch project neergezet!”

Projectinfo

Schaduw op maat voor IKC De Trampoline

De zongevels van Integraal Kindcentrum (IKC) De Trampoline in Leidschendam zijn voorzien van hoogwaardige en windvaste screenzonwering. In opdracht van aannemer BUKO bouwsystemen heeft Van Berchum Zonwering de levering en montage van deze vlakhangende screens verzorgd. Ook verzorgde de zonweringsspecialist uit Werkendam de verduisterende rolgordijnen voor de centrale ruimte.

“De gepolyvinyliseerde glasvezel screendoeken aan de zongevels zijn uitgevoerd in vlasgrijs”, vertelt directeur Dirk van Berchum. “Onderwijs- en opvangpersoneel kan de screens eenvoudig bedienen, dankzij een elektrische schakelaarbediening. De toepassing van verticale geleidingsprofielen maakt de doeken uitstekend windvast. Flapperende screens zijn niet aan de orde, waardoor een lange levensduur zonder schades wordt geborgd. Bovendien kan dankzij de geleidingsprofielen geen schuin invallende zon naar binnen schijnen; het volledige raamoppervlak wordt bedekt.”

De centrale ruimte is door Van Berchum Zonwering uitgevoerd met rolgordijnen in een verduisterende stof. “Ook hier zijn aan de zijkanten geleideprofielen toegepast in een cassettesysteem. De hoogste rolgordijnen kunnen eenvoudig met een afstandsbediening worden bestuurd, met een optimaal (bedienings)comfort als resultaat.”

Bouwinfo

Opdrachtgever 
Scholenkoepel Lucas onderwijs

Gebruikers 
Basisschool Trampoline en kinderopvang Vlietkinderen

Architect 
DAT-architecten

Directievoering en toezicht 
BOAG

Aannemer 
BUKO Bouwsystemen

Onderaannemers installaties
TGO Technische Installaties (W + regeltechniek) en Reith Elektrotechniek (E)

Buitenterrein 
Van der Heijden en Speelmaatje

Bouwperiode 
oktober 2019 – september 2020

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details