Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Het Dok: complete  gevel in architectonisch prefab beton
De prefab elementen worden per twee stuks op een slede naar Amsterdam vervoerd.

Het Dok: complete gevel in architectonisch prefab beton

In Amsterdam-Noord wordt druk gebouwd aan Het Dok, dat de nieuwbouw van drie woontorens bovenop een 150 meter lange, transparante plint omvat. De torens worden volledig in prefab uitgevoerd. In opdracht van aannemer Van Wijnen Weesp produceert en levert Hibex B.V. de complete gevel in architectonisch prefab beton. In totaal gaat het om circa 900 dragende en niet-dragende sandwich-gevelelementen, die zijn afgewerkt met een combinatie van metselwerk en banden in sierbeton. Bovendien levert Hibex B.V. circa 500 enkelschalige bekledingselementen, ten behoeve van bijvoorbeeld de dakranden, kronen en shifts, waar de torens verspringen ten opzichte van de onderliggende plint.

Tekst | Lieke van Zuilekom    Beeld | Hibex B.V.

“We zijn al in een vroeg stadium bij het project betrokken om samen met de Architecten Cie, constructeur Van Rossum en aannemer Van Wijnen het ontwerp voor de nieuwbouw zodanig te optimaliseren, dat het complete project in een prefab sandwichsysteem gebouwd kon worden”, vertelt Michael Hermes, algemeen directeur en mede-eigenaar van Hibex B.V.. “Hierbij was ook producent van de prefab binnenwanden en vloeren Bestcon betrokken. Samen hebben we de esthetische uitgangspunten vertaald naar een constructief maakbaar ontwerp, waarbij enkele raampartijen zijn verschoven en/of versmald en diverse detailleringen zijn verfijnd. Daarbij hebben we nadrukkelijk rekening gehouden met de maximale capaciteit van de torenkranen.”

Met het architectonische ontwerp als onderlegger heeft Hibex BV de gevelelementen tot op detailniveau uitgewerkt en diverse clashcontroles uitgevoerd. “Vervolgens hebben we 2D-tekeningen uit het model gegenereerd, voor de (handwerk) productie van de mallen”, aldus Hermes. “En ook alle wapening wordt handmatig gemaakt.” Na de voorbereiding, waarin de mallen, wapening en instortvoorzieningen worden voorbereid, wordt in elke mal een compleet element geproduceerd, vertelt hij. “De sandwichelementen bijvoorbeeld worden opgebouwd uit steenstrips, het beton van het buitenblad, het isolatiemateriaal en het beton van het binnenblad. Een cyclus die zich dagelijks herhaalt, totdat we eind dit jaar alle 900 elementen geproduceerd hebben. Voor de elementen zijn in totaal zestien houten mallen gemaakt, in afmetingen tot 8×3 meter. De prefab elementen worden per twee stuks op een slede naar Amsterdam vervoerd. Daar worden alle materialen verzameld op een hublocatie, vanaf waar ze just-in-time naar de bouwplaats worden vervoerd.”

Hermes ziet een toenemende belangstelling voor droog en prefab bouwen, onder andere door het gebrek aan handjes op de bouw en de steeds kleinere, binnenstedelijke bouwlocaties. “Het bouwsysteem dat we in Het Dok toepassen, hebben we vorig jaar ook succesvol ingezet bij de Hoge Regentesse in Den Haag, waar we tevens in samenwerking met Van Wijnen en Bestcon hebben gewerkt”, vertelt hij. “Inmiddels zijn we in gesprek over diverse vervolgprojecten.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details