Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Het beste van hout en aluminium in één innovatief klimaatkozijn
Door aan de buitenzijde van het naaldhouten kozijn een aluminium deklijst te monteren, garandeert VIANEN een optimale duurzaamheid en vormvastheid, terwijl onderhoud nauwelijks aan de orde is.

Het beste van hout en aluminium in één innovatief klimaatkozijn

VIANEN uit Montfoort is al jaren hét adres voor houten kozijnen en gevelelementen waarmee opdrachtgevers probleemloos kunnen bouwen en waarachter bewoners zorgeloos kunnen wonen. “Sinds onze oprichting in 1961 hebben wij maar één doel voor ogen, en dat is doordachte producten maken”, vertelt directeur Oene Wassenaar. “We zoeken continu naar manieren om onze producten en processen nóg slimmer, mooier en beter te maken. Ons innovatieve klimaatkozijn is hierin een mooie volgende stap.”

In hoogbouwprojecten gelden hoge eisen ten aanzien van isolatie, wind- en waterdichtheid. “VIANEN speelt hier bijvoorbeeld op in met hoogwaardige en gevelsluitende HSB gevelelementen die wind, vocht en tocht geen kans geven”, vertelt Wassenaar. “Voor de engineering van de prefab elementen waren wij de afgelopen jaren nog afhankelijk van hoe architecten hun gebouwen vormgeven. Wat we nu zien echter, is dat steeds meer partijen het proces omdraaien. Zij nemen heel bewust de specificaties van hun toeleveranciers mee in de modellering. Het resultaat zijn gebouwontwerpen die al op voorhand geschikt zijn voor de deelnemende partners. Door gebouwen in uniforme stramienmaten en losmaakbaar te ontwerpen, ontstaan interessante nieuwe mogelijkheden voor modulair bouwen, hergebruik en het sluiten van (een deel van) de grondstofketen.”

Introductie van het klimaatkozijn, waarmee de goede eigenschappen van hout én aluminium naar het allerhoogste niveau worden getild.

Klimaatkozijn voor hoogbouwprojecten

“Hout is bij uitstek een circulair product”, benadrukt Wassenaar. “De grondstof is duurzaam, draagt bij aan de CO2-reductie en is 100% recyclebaar, mits je de juiste verbindingstechnieken gebruikt. Daarom maken wij, in plaats van kitten, lijmen en lakken, sinds enige tijd en waar mogelijk gebruik van klikverbindingen, schroeven en tapes. Bovendien werken we heel bewust met droge beglazing.” De modulaire en circulaire focus van Vianen heeft recent ook geleid tot een innovatief nieuw product: het klimaatkozijn, waarmee de goede eigenschappen van hout én aluminium naar het allerhoogste niveau worden getild. “Op dit moment worden in hoogbouwprojecten nog vaak aluminium of kunststof kozijnen toegepast”, weet Wassenaar. “Beide materialen hebben hun voor- en nadelen. Zo komt bij de productie, recycling en/of vernietiging van kunststof kozijnen veel CO2 vrij. Aluminium kozijnen zijn weliswaar CO2-gunstiger en 100% recyclebaar, maar geleiden makkelijk warmte en koude. Ons klimaatkozijn biedt hier een oplossing voor. Aan de basis van dit hout-aluminiumkozijn ligt een naaldhouten kozijn met een unieke, warme uitstraling, een optimale thermische isolatie en een uitstekende MPG- en LCA-score. Door aan de buitenzijde een aluminium deklijst te monteren, garanderen wij bovendien een optimale duurzaamheid en vormvastheid, terwijl onderhoud nauwelijks aan de orde is. In geval van beschadigingen kan de deklijst vrij eenvoudig worden vervangen, waardoor bewoners tot in de lengte van jaren van hun klimaatkozijn kunnen genieten.”

Één aanspreekpunt en één garantiepartij

Het hout-aluminiumkozijn wordt volledig in eigen huis door VIANEN geëngineerd en geproduceerd. “De aluminium afdekprofielen worden alleen in de lengte afgekort, waardoor het transport van slappe aluminium kaders wordt voorkomen”, aldus Wassenaar. “Pas in onze fabriek vindt de verwerking plaats, waardoor we een hoge kwaliteit en korte levertijden kunnen garanderen. Bovendien kunnen we de kozijnen nog beter afstemmen op onze HSB gevelelementen. Dankzij een perfecte aansluiting kunnen we inmiddels een gevel aanbieden met een wind- en waterdichtheid van ten minste 600 Pa. Daarnaast zijn opdrachtgevers verzekerd van één aanspreekpunt, één producent en één garantiepartij voor het complete gevelsysteem.”

De aluminium afdekprofielen worden alleen in de lengte afgekort, waardoor het transport van slappe aluminium kaders wordt voorkomen.

Versnelde innovaties

De eerste projecten met het klimaatkozijn zijn inmiddels uitgevoerd. Hiervoor werkte VIANEN samen met MOOS; een ambitieuze start-up die op een verantwoorde manier het woningtekort in ons land wil oplossen. Bijvoorbeeld door industriële woningen te produceren en assembleren. “Wij zijn circa vier jaar geleden bij MOOS aangehaakt, waarna ons klimaatkozijn als hoofdthema in het modulaire concept werd meegenomen. Bijvoorbeeld vanwege de hoge duurzaamheid, lage CO2-footprint en losmaakbaarheid van het product, waardoor toekomstige generaties niet langer opgezadeld worden met producten waar zij niets (meer) mee kunnen”, aldus Wassenaar. “De interesse van MOOS heeft geleid tot versnelde innovaties, waarvan ook andere marktpartijen nu kunnen profiteren. Ook in hoogbouwprojecten.”

Ruime ontwerpvrijheid

De hout-aluminiumkozijnen zijn volledig modulair opgebouwd, waardoor architecten en opdrachtgevers veel keuzevrijheid houden. “Zowel in afmeting als kleur”, besluit Wassenaar. “De enige voorwaarde is dat de klimaatkozijndetaillering behouden blijft.” In de toekomst wil VIANEN ook gemodificeerd hout en/of composiet als afdeklijst toevoegen aan het klimaatkozijnconcept. Wordt ongetwijfeld vervolgd…   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details