Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Hemsterhuisflat, Amsterdam | Amsterdamse portiek-etageflat  kan weer dertig jaar vooruit

Hemsterhuisflat, Amsterdam | Amsterdamse portiek-etageflat kan weer dertig jaar vooruit

Energiezuinig, gasloos, gezond en comfortabel. Op deze kwaliteiten zet woningcorporatie de Alliantie stevig in bij de renovatie van de Hemsterhuisflat in Amsterdam Nieuw-West. Na deze ingrijpende aanpak kan het flatgebouw weer minstens dertig jaar vooruit.

De Hemsterhuisflat is een portiek-etageflat in de Jacob Geelbuurt, een jaren vijftig buurt die in tien jaar tijd toekomstbestendig wordt gemaakt. De renovatie van de Hemsterhuisflat bestaat uit de technische verbetering, verduurzaming en verfraaiing van de binnen- en buitenzijde. Jelle de Jong, Senior Projectmanager van de Alliantie: “Met behulp van de gemeente Amsterdam maken we de woningen gasloos. Dit doen we op basis van afspraken met de gemeente om de eerste bestaande corporatiewoningen van het gas te halen. Voor ons is van belang dat dit dusdanig gebeurt dat dit betaalbaar is voor de huurder.
Het gasloos maken van woningen past tevens in onze duurzaamheidsdoelstellingen.”

Vast team

Voor de planontwikkeling en uitvoering van de renovatie vormde de Alliantie een bouwteam met Hooyschuur Architecten, constructeur Strackee en Logchies Renovatie en Onderhoud BV.
“Voor de Alliantie renoveerden we eerder al de Anton Struikbuurt”, vertelt Communicatie Adviseur Myriam van der Wijk, namens Logchies renovatie en onderhoud.    

“Op basis van de prettige samenwerking en het goede eindresultaat vroeg de Alliantie ons ook voor het bouwteam van de Hemsterhuisflat.” Logchies nam het projectteam van de Anton Struikbuurt mee naar de Hemsterhuisflat. Ook zijn zo veel mogelijk dezelfde ketenpartners meegenomen. “De samenwerking verloopt wederom zeer prettig”, aldus Van der Wijk. “We plukken de vruchten van de kennis en ervaring die wij gezamenlijk hebben opgedaan in het voorgaande project. De bouwteampartners zijn vertrouwd met ons en elkaar. We vormen een vast team met een gezamenlijk belang.”

Deze zomer worden de eerste woningen opgeleverd.

 

Eigentijdse uitstraling

Op basis van het voorontwerp van Hooyschuur Architecten begrootte en optimaliseerde het bouwteam het ontwerp voor de Hemsterhuisflat. Van der Wijk: “Het flatgebouw krijgt een eigentijdse uitstraling. Ook qua duurzaamheid en comfort gaat het gebouw er flink op vooruit. Zo wordt het dak geïsoleerd en aan de zuidzijde voorzien van zonnepanelen. De gevel wordt geïsoleerd met Sto buitengevelisolatie en afgewerkt met minerale steenstrips. Ook komen er nieuwe kunststof kozijnen in de gevel. Aan de achterzijde is de gevelindeling iets aangepast. In de woningen vernieuwen we de badkamer, de keuken en het toilet. Ook realiseren we balkons op het zuiden. De bestaande loggia’s betrekken we bij de woningen.” Er komen tevens negen extra woningen op de bestaande zolder, met een loggia op het zuiden en drie bungalows in de voormalige bedrijfsruimten. Het totaal aantal woningen in de Hemsterhuisflat komt hiermee op 84.

Van het gas af

Tijdens de planontwikkeling koos het bouwteam ervoor om het gebouw gasloos te maken en aan te sluiten op het nabijgelegen warmtenet. “De betaalbaarheid van de huurder was hiervoor de belangrijkste reden”, aldus Jelle de Jong. “Gas wordt steeds schaarser en daardoor steeds duurder. Daar is de huurder straks niet afhankelijk van. Bovendien gaat de huurder besparen op energieverbruik.” In samenwerking met installatiepartner Van der Wal vervangt Logchies de cv-ketels door nieuwe afleversets. Deze worden vanuit een centraal punt in het complex gevoed door een Indirect Warmte Afleverstation (IWAS). Door de goede isolatie kan de aan- en afvoertemperatuur van de afleversets omlaag naar respectievelijk 70 en 40 graden Celsius. Er is dus minder energie nodig om de woningen op temperatuur te krijgen. Dat is goed voor het milieu en voor de portemonnee van de huurder.

Verschillende bouwstromen

De werkzaamheden vinden plaats in onbewoonde staat. De Alliantie leverde de woningen in november 2018 leeg aan Logchies op. In januari 2019 startte Logchies met het grondwerk, gevolgd door de asbestsanering en het sloopwerk. Daarop volgden de werkzaamheden aan het dak, de gevel en de woningen. Van der Wijk: “De werkzaamheden aan de buiten- en binnenzijde vinden tegelijkertijd plaats, maar wel in verschillende bouwstromen. In de woningen werkt het team per strang. Aan de buitenzijde pakken we het dak en de gevel als afzonderlijke bouwstromen aan. De coördinatie van de bouwstromen, in combinatie met de planning, is een uitdaging. Alles hangt met elkaar samen en moet op tijd klaar zijn, zodat iedereen door kan. De planning is dat we deze zomer de eerste woningen opleveren. Daarvoor verrichten we nu nog enkele afrondende werkzaamheden.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details