02:20
04-10-2019

Hemsterhuisflat, Amsterdam | Amsterdamse portiek-etageflat kan weer dertig jaar vooruit

Energiezuinig, gasloos, gezond en comfortabel. Op deze kwaliteiten zet woningcorporatie de Alliantie stevig in bij de renovatie van de Hemsterhuisflat in Amsterdam Nieuw-West. Na deze ingrijpende aanpak kan het flatgebouw weer minstens dertig jaar vooruit.

De Hemsterhuisflat is een portiek-etageflat in de Jacob Geelbuurt, een jaren vijftig buurt die in tien jaar tijd toekomstbestendig wordt gemaakt. De renovatie van de Hemsterhuisflat bestaat uit de technische verbetering, verduurzaming en verfraaiing van de binnen- en buitenzijde. Jelle de Jong, Senior Projectmanager van de Alliantie: “Met behulp van de gemeente Amsterdam maken we de woningen gasloos. Dit doen we op basis van afspraken met de gemeente om de eerste bestaande corporatiewoningen van het gas te halen. Voor ons is van belang dat dit dusdanig gebeurt dat dit betaalbaar is voor de huurder.
Het gasloos maken van woningen past tevens in onze duurzaamheidsdoelstellingen.”

Vast team

Voor de planontwikkeling en uitvoering van de renovatie vormde de Alliantie een bouwteam met Hooyschuur Architecten, constructeur Strackee en Logchies Renovatie en Onderhoud BV.
“Voor de Alliantie renoveerden we eerder al de Anton Struikbuurt”, vertelt Communicatie Adviseur Myriam van der Wijk, namens Logchies renovatie en onderhoud.    

“Op basis van de prettige samenwerking en het goede eindresultaat vroeg de Alliantie ons ook voor het bouwteam van de Hemsterhuisflat.” Logchies nam het projectteam van de Anton Struikbuurt mee naar de Hemsterhuisflat. Ook zijn zo veel mogelijk dezelfde ketenpartners meegenomen. “De samenwerking verloopt wederom zeer prettig”, aldus Van der Wijk. “We plukken de vruchten van de kennis en ervaring die wij gezamenlijk hebben opgedaan in het voorgaande project. De bouwteampartners zijn vertrouwd met ons en elkaar. We vormen een vast team met een gezamenlijk belang.”

Deze zomer worden de eerste woningen opgeleverd.

 

Eigentijdse uitstraling

Op basis van het voorontwerp van Hooyschuur Architecten begrootte en optimaliseerde het bouwteam het ontwerp voor de Hemsterhuisflat. Van der Wijk: “Het flatgebouw krijgt een eigentijdse uitstraling. Ook qua duurzaamheid en comfort gaat het gebouw er flink op vooruit. Zo wordt het dak geïsoleerd en aan de zuidzijde voorzien van zonnepanelen. De gevel wordt geïsoleerd met Sto buitengevelisolatie en afgewerkt met minerale steenstrips. Ook komen er nieuwe kunststof kozijnen in de gevel. Aan de achterzijde is de gevelindeling iets aangepast. In de woningen vernieuwen we de badkamer, de keuken en het toilet. Ook realiseren we balkons op het zuiden. De bestaande loggia’s betrekken we bij de woningen.” Er komen tevens negen extra woningen op de bestaande zolder, met een loggia op het zuiden en drie bungalows in de voormalige bedrijfsruimten. Het totaal aantal woningen in de Hemsterhuisflat komt hiermee op 84.

Van het gas af

Tijdens de planontwikkeling koos het bouwteam ervoor om het gebouw gasloos te maken en aan te sluiten op het nabijgelegen warmtenet. “De betaalbaarheid van de huurder was hiervoor de belangrijkste reden”, aldus Jelle de Jong. “Gas wordt steeds schaarser en daardoor steeds duurder. Daar is de huurder straks niet afhankelijk van. Bovendien gaat de huurder besparen op energieverbruik.” In samenwerking met installatiepartner Van der Wal vervangt Logchies de cv-ketels door nieuwe afleversets. Deze worden vanuit een centraal punt in het complex gevoed door een Indirect Warmte Afleverstation (IWAS). Door de goede isolatie kan de aan- en afvoertemperatuur van de afleversets omlaag naar respectievelijk 70 en 40 graden Celsius. Er is dus minder energie nodig om de woningen op temperatuur te krijgen. Dat is goed voor het milieu en voor de portemonnee van de huurder.

Verschillende bouwstromen

De werkzaamheden vinden plaats in onbewoonde staat. De Alliantie leverde de woningen in november 2018 leeg aan Logchies op. In januari 2019 startte Logchies met het grondwerk, gevolgd door de asbestsanering en het sloopwerk. Daarop volgden de werkzaamheden aan het dak, de gevel en de woningen. Van der Wijk: “De werkzaamheden aan de buiten- en binnenzijde vinden tegelijkertijd plaats, maar wel in verschillende bouwstromen. In de woningen werkt het team per strang. Aan de buitenzijde pakken we het dak en de gevel als afzonderlijke bouwstromen aan. De coördinatie van de bouwstromen, in combinatie met de planning, is een uitdaging. Alles hangt met elkaar samen en moet op tijd klaar zijn, zodat iedereen door kan. De planning is dat we deze zomer de eerste woningen opleveren. Daarvoor verrichten we nu nog enkele afrondende werkzaamheden.”  

Tekst: Patricia van der Beek
Beeld: Logchies Onderhoud

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Elke vierkante centimeter benut
voor zonnepanelen

Bij de renovatie van de Amsterdamse Hemsterhuisflat draagt Instacom Elektro-Telematica zorg voor de elektrotechnische installatie. Het bedrijf kiest voor een vooruitstrevende aanpak en plaatst 336 zonnepanelen om de woningen nagenoeg energieneutraal te maken. De zonnepanelen, 4 stuks per woning, hebben een totaalvermogen van 97.000 kW. “Met dit vermogen besparen de huishoudens zo’n € 267 per jaar”, berekent Johan de Wildt, projectmanager van Instacom Elektro-Telematica.

“Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt dat aanvragen van omgevingsvergunningen vanaf 1 januari 2020 moeten voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). Voor bestaande bouw is dat vanaf 2050” vertelt De Wildt. “Instacom werkt graag mee aan oplossingen voor dit zeer actuele vraagstuk. Dankzij de toepassing van natuurlijke energiebronnen functioneren de woningen in de Hemsterhuisflat gasloos, een belangrijke stap in de richting van een duurzamer leven. Bewoners zullen profiteren van veilig gewonnen energie die slim verdeeld wordt. En dat is goed voor de portemonnee en voor het klimaat!”


Doordacht steigerplan voor een
optimale veiligheid

Om de renovatiewerkzaamheden aan de Hemsterhuisflat te kunnen uitvoeren, werd het hele pand in de steigers gezet. Dat gebeurde volgens een nauwgezet plan.

“In alle fasen – van ontwerp tot uitvoering – was er intensief contact met de opdrachtgever en de andere partners”, vertelt Paul Meijer van Hollandia Steigerverhuur. “Tijdens deze overleggen deelde iedereen zijn kennis en ervaring, om het veiligste plan te kunnen uitwerken en onveilige situaties te voorkomen.” Zo werd voor de nieuw aan te brengen balkons gekozen voor gestapelde balkons, die gemonteerd werden aan speciale voorzieningen. Deze voorzieningen werden aangebracht vanaf de steiger. Op hetzelfde moment kon de nieuwe gevelopbouw met de benodigde waterdichte voorzieningen worden aangebracht ter plaatse van de balkonbevestiging. Ook de balkonvloeren zelf konden – na demontage van de steiger – eenvoudig worden aangebracht. Meijer: “Met deze aanpak hoefden geen delen van het steigerwerk te worden gedemonteerd of aangepast. En ook de veiligheid kwam niet in het gedrang. Tijdens de renovatie had niemand last van de balkons. Ze nodigden niet uit tot klimpartijen of andere risicovolle acties.”

“Iedereen weet dat samenwerking de beste manier is om de veiligheid te garanderen. Toch maak je niet vaak mee dat deze wetenschap in de praktijk zo zorgvuldig wordt toegepast.”

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Bouwprogramma

Verbetering en verduurzaming flatgebouw

Opdrachtgever

De Alliantie, Amsterdam

Architect

Hooyschuur Architecten B.V., Wormerveer

Aannemer

Logchies Renovatie en Onderhoud BV, Amsterdam

Bouwperiode

2019

Betrokken partijen

Constructeur: Bouwadviesbureau Strackee, Amsterdam

Installaties: Van der Wal BV, Amsterdam