De appartementen in de woonwijk Waldeck (Den Haag) voldoen niet meer aan de huidige eisen op vlak van isolatie en energieprestaties.

01:34
07-10-2019

Groot onderhoud en energetische verbeteringen aan appartementen Den Haag

Duidelijke communicatie met bewoners absolute noodzaak bij renovatieproject

De woontorens gelegen aan de Richard Holstraat en de Denijsstraat in de woonwijk Waldeck (Den Haag) dateren uit de jaren ’70. BAM Wonen kreeg van CBRE Global Investors de opdracht om de twee complexen volledig te verduurzamen en toekomstbestendig te maken. De woningen gaan van een onzuinig energielabel F/G naar een zuinige klasse B. De duidelijke communicatie met de bewoners – vooral senioren – voor en tijdens het project is van doorslaggevende aard voor het slagen van dit renovatieproject.

De bestaande ramen worden vervangen door nieuwe kant-en-klare exemplaren, uitgerust met hoogrendementsglas. Ook de voordeuren worden vernieuwd.

 

Waldeck is een rustige, groene woonwijk met verschillende types woningen en appartementen. Op een kleine twee kilometer van de Hollandse kust staan twee woontorens, die niet langer voldoen aan de eisen op het vlak van onder meer isolatie, ventilatie, wooncomfort en energieprestaties. “Wij kregen de vraag om beide woonblokken een grondige onderhoudsbeurt te geven en de nodige energetische verbeteringen door te voeren”, stelt Peter Aleman, projectleider Renovatie Concepten bij BAM Wonen. “Het hele project omvat honderveertig appartementen. Per flat houden wij rekening met een renovatieperiode van vijftien werkdagen, wat inhoudt dat op een termijn van drie maanden een volledig blok afgewerkt moet zijn. In een half jaar tijd moeten alle bewoners een gerenoveerd appartement bewonen.”

Onderhouden en verduurzamen

Tijdens het project worden daken en panelen beter geïsoleerd. De bestaande ramen worden vervangen door houten exemplaren die zijn uitgerust met hoogrendementsglas. Ook de voordeuren worden vernieuwd. Er komen zonnepanelen op de daken, waarvan er bij elke woning twee aangesloten worden op de individuele meterkast. Daardoor kunnen de bewoners genieten van duurzame energieopwekking. Dankzij deze maatregelen zullen de gebouwen per jaar 87 ton minder CO2 uitstoten. Bovendien zullen de bewoners besparen op hun energierekening. Er wordt ook gedacht aan het wooncomfort, want naast schilderwerken en klein onderhoud worden de bestaande liften vervangen door nieuwe moderne systemen met automatische schuifdeuren en de balkonhekken worden gemoderniseerd.

De twee woontorens ondergaan groot onderhoud en energetische verbeteringen.

 

Duidelijke communicatie met de bewoners

De appartementen blijven tijdens het renovatieproject bewoond. In het gebouw werd een woning volledig heringericht, zodat de bewoners daar tijdens de werkzaamheden in hun woning tijdelijk naartoe kunnen verhuizen. “De leeftijd van de bewoners is gemiddeld 70 jaar. Het was dan ook zeer belangrijk om voor de start van het project met elk van hen individueel de plannen door te nemen en duidelijke afspraken te maken, rekening houdend met de leefsituatie en de gezondheid. Ook tijdens de werken moeten we blijven communiceren”, zegt Aleman. “De mensen zagen er in het begin echt tegenop en waren bang voor al die vernieuwingen, maar nu het project in volle gang is, zijn ze tevreden over de aanpak en het resultaat.”  

Tekst: Johan Debaere
Beeld: BAM Wonen

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners