Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

‘Grondstoffen zullen op termijn verdwijnen’

IMG_9995

Tekst | Jan-Kees Verschuure

Beeld | ConverseArchitects

4 augustus 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

“Hergebruik van materialen is de toekomst, en terugnamegarantie is bij ons al realiteit. Sterker nog: grondstoffen gaan op termijn verdwijnen.” We lichten een tipje van de sluier, met als voorbeeld de BREEAM ‘Outstanding’ Lely Campus in Maassluis.

Circulariteit, hergebruik van bouwmaterialen als deelproduct of als geheel, neemt inmiddels een hoge vlucht; zeker bij Cladding Point. “Dat kan betekenen dat het schuim van onze panelen na demontage in het dashboard van een vrachtwagen wordt verwerkt. Maar net zo goed kun je het volledige sandwichpaneel, voorzien van een nieuwe afwerkingslaag, in zijn geheel hergebruiken”, vervolgt Van der Veen. Beide voorbeelden zijn uit de praktijk. “Wij werken sowieso al met materialen die langer meegaan dan de beoogde levensduur van de projectpanden. De panelen worden bovendien steeds dunner omdat de constructieve kwaliteit van de materialen wordt verbeterd. Het materiaal veroudert niet; alles is duurzaam. Dit geldt ook voor de productieketen van onze leverancier Brucha, met onder meer productie in Oostenrijk gestuurd door een biogasinstallatie, elektrische heftrucks en transport per trein naar Nederland.”

De Lely Campus wordt uitgebreid met ultravlakke sandwichpaneelgevels.

Eerste ‘Outstanding’ project ooit

Innoveren in duurzaam bouwen, is stappen maken. De échte vernieuwing is echter niet evolutionair, maar revolutionair, zegt Van der Veen. “Delfstoffen, dus niet alleen fossiele grondstoffen, gaan op termijn verdwijnen omdat alleen nog hergebruik wordt toegepast van materialen die niet verouderen. Wij willen daarin een voorloper zijn, met een gegarandeerde terugname van staal en isolatiemateriaal.” Het is dan ook geen toeval dat Cladding Point, net als bij de nieuwbouw in 2012, is ingeschakeld voor de tweede fase van het BREEAM ‘Outstanding’ gecertificeerde project Lely Maassluis, een productielocatie voor robots voor de melkveehouderij. “Een stukje Hollands glorie en daar zijn we trots op”, zegt Van der Veen. “Het eerste BREEAM ‘Outstanding’ utiliteitsbouwproject van Europa ooit, wordt nu uitgebreid op basis van inschakeling van dezelfde partijen.” Voor de realisatie van fase II maakt Lely gebruik van meerdere langdurige partners. Voor het ontwerp is ConverseArchitects in de arm genomen en Dura Vermeer Bouw Zuid West als bouwkundig aannemer.

‘Hergebruik wordt de norm’

De agrotechmultinational is een opdrachtgever die volledig voor gecertificeerde kwaliteit gaat, aldus Van der Veen. “Kort gezegd: Lely ging in 2012 in zee met A-merken op het gebied van duurzame bouw, is daar tevreden over en gaat opnieuw voor de hoogste standaarden. Het eindresultaat van de input van Cladding Point, met als montagebedrijf MGB Cladding Systems, zijn sandwichpaneelgevels die aan de binnenzijde volledig vlak zijn, als in een cleanroom.” Ten behoeve van de gevels levert Cladding Point zowel carrier-panelen (constructief dragend) als de genoemde Premium Façade Flat-panelen met onzichtbare bevestiging. De uitgebreide Lely Campus langs de A20 bij Maassluis krijgt verder zo’n zesduizend vierkante meter zonnepanelen en draait op een WKO-installatie. Afval en water worden gerecycled. “Nogmaals: de evolutie in de voorheen conservatieve bouwbranche gaat onverminderd voort. Wij blijven innoveren; de ware revolutie zit in het gebruik van grondstoffen. Hergebruik wordt de norm en is dat al bij Cladding Point.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details