Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Getrapt gebouw met maximaal wooncomfort 
Het gebouw loopt langzaam op richting het water.

Getrapt gebouw met maximaal wooncomfort 

Tussen de rivieren Merwede en Wantij bouwt Dordrecht een nieuwe stadswijk: Stadswerven, verbonden met het historische centrum via twee bruggen. In het transformatiegebied verrijst deelplan Wervenkade. In opdracht van Bemog Projektontwikkeling realiseert Hazenberg op het voormalige scheepsindustrieterrein een stoer gebouw met 63 woningen – appartementen en laagbouw. 

Energieneutraal, met oog voor industrieel verleden, ligging aan de Merwede en flora en fauna.

Binnen Wervenkade zijn uiteenlopende typen woningen beschikbaar, met woonoppervlakken die variëren van circa 54 tot 281 m². De uiterst duurzame woningen (EPC 0 op basis van stadsverwarming) zijn gesitueerd rondom een binnenhof, trapsgewijs oplopend naar het water van de drukbevaren Merwede. Het programma van parkwoningen, Merwedewoningen, kadewoningen, appartementen en een penthouse biedt mogelijkheden voor iedere gezinsdoelgroep, aldus de bouwers. Het exclusieve pand telt in totaal 63 eenheden: 41 appartementen en 22 woningen van minimaal drie verdiepingen. Bij elke woning hoort een eigen parkeerplaats, in een inpandige parkeergarage. Ruime terrassen, een hoogwaardige afwerking in diverse metselstenen, een commerciële plint met aluminium vliesgevels en het groene binnenhof geven het geheel een luxueuze uitstraling.

Grondgebonden woningen en appartementen in één bouwblok.

‘Tot in de puntjes verduurzaamd’

Het tien lagen tellende appartementendeel van Wervenkade loopt met dakterrassen trapsgewijs naar beneden. Deze vorm zorgt voor maximale lichtinval en zicht van alle zijden op het omliggende rivierenlandschap. Aan de oever van de Merwede komen tien exclusieve parkwoningen met een woonoppervlakte van circa 145 tot ruim 185 m². De drielaagse gezinswoningen tellen drie grote slaapkamers. De Merwedewoningen (ook drie verdiepingen) zijn gesitueerd op het zuiden en profiteren door hun schuine ligging optimaal van de natuurlijke lichtinval. De stoere kadewoningen hebben een oppervlak van 190 m² en vier lagen, met uitzicht op de rivier en een historische scheepshelling. De bouw is deels circulair. Daarbij is het gebouw volledig gasloos, waardoor Wervenkade nagenoeg evenveel energie verbruikt als het opwekt met zonnepanelen. Door de combinatie met groendaken, hergebruik van regenwater en vaste beplanting is Wervenkade tot in de puntjes verduurzaamd.

Projectsamenwerking

Aangezien gebiedstransformatie vanuit integrale benadering dient te worden uitgevoerd, is de projectaansturing vanuit Hazenberg georganiseerd, als coördinerend aannemer. “Hazenberg is onderdeel van de TBI-groep, maar opereert als onafhankelijk bedrijf met ruime ervaring in samenwerking en afstemming zodat je op basis van vertrouwen en risicospreiding kunt werken als bouwend ontwikkelaar”, zegt projectleider Bas Cremers. “De projectstaf is volledig van Hazenberg; de uitvoering is uitbesteed aan onderaannemers.” Wervenkade is gefundeerd op vibro-palen, de opstallen worden in situ gebouwd. Zowel de appartementen als laagbouwwoningen worden vanwege de verspringende gevel handmatig gemetseld. Deelopleveringen vormen straks de grootste logistieke uitdaging, aldus Cremers. “We bouwen op een ‘postzegel’. Als de eerste bewoners gaan inhuizen, moeten zij de ingang van het complex een tijdje delen met de bouw. Wij bereikten in maart met de ruwbouw de derde laag van het appartementendeel. De gevelsluiting gaat in mei van start, met een beoogde eindoplevering volgend voorjaar.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details