Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Focus op ‘zachte’ factoren brengt ons veel goeds’

‘Focus op ‘zachte’ factoren brengt ons veel goeds’

Innovatie als traditie. Onder dat motto timmert Nijhuis al meer dan 110 jaar aan de weg. Met de toekomstige marktvraag continu in het vizier zet het familiebedrijf stevig in op flexibele bouwconcepten en duurzame relaties. Dat wierp, ook in 2019, al vele vruchten af.

Nijhuis startte in 1906 als kleine werkplaats in Rijssen en groeide uit tot een bloeiend bouwbedrijf met vestigingen in Rijssen, Assen, Zwolle, Enschede en Apeldoorn. Het familiebedrijf, waar alweer de vierde generatie aan het roer staat, is gespecialiseerd in de ontwikkeling, nieuwbouw, renovatie, transformatie en het beheer & onderhoud van woningen. Innovatie staat hierbij hoog in het vaandel. De speciale afdeling Bouwprocesontwikkeling werkt samen met de vestigingen aan vernieuwende oplossingen op proces-, product- en projectniveau. Teamwork, met zowel eigen medewerkers als (keten)partners, staat hierin centraal.

Doorwerth, Mozartflat (Beeld: © Ronald Tilleman).

 

Langdurige, intensieve samenwerkingen

“Sinds 2014 werken we in ketensamenwerking met woningcorporaties aan de enorme verduurzamingsopgave waar zij voor staan”, vertelt William Vlug, Directeur Renovatie bij Nijhuis Apeldoorn. “Zo moeten in 2021 alle woningen van woningcorporaties gemiddeld energielabel B hebben. In 2050 moeten al hun woningen CO2-neutraal zijn. Wij kiezen er bewust voor om met een select aantal woningcorporaties een langdurige en intensieve ketensamenwerking aan te gaan. Deze samenwerking is gefundeerd op ‘zachte’ factoren als vertrouwen en richt zich op een gezamenlijk leerproces, waarin we steeds dichter naar elkaar toe groeien. Die manier van samenwerken vertalen we ook naar onze co-makers in de keten. Tegelijkertijd gaan we ‘harde’ factoren, zoals productietargets, niet uit de weg. Om de genoemde ambities te behalen, leveren we zo’n tweeduizend woningen per jaar op.”

Doordachte totaalaanpak voor renovatie

De visie van Nijhuis op verduurzaming en renovatie heeft handen en voeten gekregen in het eigen Trento® renovatieconcept. Vlug licht toe: “Trento® Renovatie is een doordachte totaalaanpak met ruimte voor continue verbetering. Daarmee helpen wij woningcorporaties invulling te geven aan hun renovatieopgaven van vandaag en morgen. Dat begint al bij het portefeuillebeheer. Op basis van de portefeuille van de woningcorporatie geven wij advies over de beste aanpak. Dat advies leidt uiteindelijk tot de concrete vraag. Daarmee gaan wij, binnen de geldende prestatieafspraken met overheden, aan de slag. We pellen het project stukje bij beetje af. Van de technische en financiële afstemming met de woningcorporatie en het creëren van draagvlak onder de bewoners tot en met realisatie, beheer en onderhoud. De leerervaringen gedurende dat hele proces benutten we om de harde en zachte kanten van de samenwerking te verbeteren.”

Velp, Straatweijden.

 

Kruisbestuiving

“De oorsprong van het conceptuele karakter van Trento® Renovatie ligt bij het concept van Trento® Nieuwbouw, een bewezen aanpak voor nieuwbouwprojecten waarbij voorbedachte oplossingen op de plank liggen in een dynamische kennisbank.” Tussen de beide Trento-concepten vindt continu kruisbestuiving plaats op basis van opgedane inzichten en best practices, wat continu leidt tot verbeteringen. “In Apeldoorn focussen we ons op Trento® Nieuwbouw en Trento® Renovatie”, zegt Vlug. “Dat heeft ons al veel goeds gebracht. In de zin van continuïteit, maar zeker ook wat werkplezier betreft. We zijn ontzettend trots op onze enthousiaste teams en dat dragen we ook graag uit. Intern en extern.”

Tempo moet omhoog

Met 2021 in het verschiet, ziet Vlug dat steeds meer woningcorporaties het labelniveau van hun bezit op orde hebben. “Zij maken zich op voor de volgende stap, op weg naar CO2-neutraliteit in 2050. Ook wij kijken met onze ketenpartners naar de gevolgen van ons handelen op de CO2-emissie. Bovendien gaan we samen op zoek naar oplossingen. Circulariteit, waaronder het hergebruiken van materialen uit onze renovatieprojecten, speelt daarin een belangrijke rol.” Vlug benadrukt dat niet alleen de opgave richting 2050 groot is; ook het tempo moet flink omhoog. “Daar denken we nu over na. Geheel in lijn met onze conceptuele denk- en werkwijze gaan we op zoek naar een snel inzetbare oplossing, waarmee we de marktvraag optimaal bedienen.”  


Wilmersdorf 27, 7327 AD Apeldoorn

Postbus 623, 7300 AP Apeldoorn

T +31 55 538 37 00

E [email protected]

W www.nijhuis.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details