Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Jaarboek

Expert in funderingen en bedrijfsvloeren werkt aan ultiem doel: Een scheurvrije betonvloer

FC-DMV-kuppens_fotografie_4231
Beton is voor Van Berlo een zeer essentieel product, waar ze jaarlijks zo’n half miljoen kuub van stort. (Beeld: Kuppens Fotografie)

Tekst | Van Berlo

Beeld | Van Berlo

1 december 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Bij Van Berlo Bedrijfsvloeren werken ze al een aantal jaren aan een grote droom: het ontwikkelen van een scheurvrije betonvloer. Vanaf januari 2021 zijn deze specialistische werkzaamheden geclusterd in een nieuwe Research & Development afdeling. Daar zijn betontechnologen, in een goed geoutilleerd laboratorium, dagelijks bezig om nog beter grip te krijgen op beton. Zo hoopt het bedrijf binnen de komende twee jaar het ultieme doel te bereiken: beton maken dat niet krimpt.

“Beton is voor ons een zeer essentieel product, waar we jaarlijks zo’n half miljoen kuub van storten”, vertelt commercieel directeur Glenn Verhoef. “Beton is samengesteld uit verschillende toeslagmaterialen in verschillende kwaliteiten. Dat varieert per betoncentrale. Zo is grind dat in Alkmaar in beton wordt verwerkt anders dan grind dat in Maastricht gebruikt wordt. Wij vragen bij betoncentrales waar we grote projecten mee draaien, deze toeslagmaterialen van tevoren op. We onder­zoeken ze in ons laboratorium en op basis daarvan bepalen wij het optimale mengsel. Waar we voorheen uitgingen van algemeenheden op basis van een bepaalde grind- en zandkwaliteit, vragen we nu dus echt monsters op. Samen met betoncentrales verbeteren we daarmee de mengsel voor onze projecten.” 

Techniek in de vingers

Het is Van Berlo al gelukt om het ultieme doel, een scheurvrije vloer, te verwezenlijken. Met die kanttekening dat bij deze pilot alle randvoorwaarden optimaal waren. “We hebben de techniek al in de vingers, mits alles eromheen klopt en de prijs geen issue is”, aldus Verhoef. “Onze uitdaging is nu dat we dit product ook voor elkaar krijgen onder omstandigheden die niet helemaal perfect zijn en tegen een marktconforme prijs. Daar ligt de komende tijd onze focus op. Een scheurvrije vloer biedt veel voordelen: minder onderhoud en reparatie, een hogere productiviteit en een grotere hygiëne. Dat laatste is vooral van belang voor de vele vloerprojecten die Van Berlo in de foodsector uitvoert.”

Nick Vervoort, Hoofd R&D bij Van Berlo.

Uitdaging van circulair bouwen

Van Berlo hecht veel waarde aan samenwerking en ondertekende met enkele aannemers al strategische partnershipovereenkomsten om innovatieve ontwikkelingen en toekomstige mogelijkheden in de markt samen aan te pakken. Circulair bouwen is zo’n thema waar de komende jaren veel aandacht voor zal zijn. “Het hergebruiken van bouwpuin in beton stelt ons voor grote uitdagingen, zeker waar het gaat om monoliet afgewerkte vloeren”, zegt Verhoef. “We hebben soms al moeite om verschillende soorten rond grind goed verwerkt te krijgen in beton. Hoekig gebroken puin als ‘ingrediënt’ wordt lastig, maar die uitdaging gaan we zeker niet uit de weg. We doen daar, samen met een aantal aannemers, al volop onderzoek naar.”

Verzamelen, analyseren en leren van data

Bij Van Berlo streven ze ernaar om elke dag nóg beter te zijn. Dit doen ze door continu data over hun werkzaamheden te vergaren en te analyseren. Verhoef: “Tot op de kleinste details verzamelen wij op alle vlakken voortdurend data. Van verkoopgegevens tot registratie van offerte-aanvragen, van tocht op de bouwplaats tot de vochtigheid van de bedding waar we beton op storten. We hebben zelfs een volledig geautomatiseerd systeem dat de weersomstandigheden bij een stort registreert. Wij leren veel van al die data. Als er een melding van een vloerscheur binnenkomt, kunnen wij meteen alle gegevens van de dag waarop het beton gestort is, terughalen. Door diepgaande analyses kunnen we soms patronen ontdekken, die naar een bepaalde betoncentrale of een specifiek mengsel terug leiden. Daar kunnen we dan op bijsturen. Zo worden we elke dag beter. En zo slagen we erin om onze missie echt in praktijk te brengen: het streven om de hoge verwachtingen van onze klanten te overtreffen!”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details