Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Emissievrije bouwkuip? Dat kan! 
Een bovenaanzicht van het bouwterrein.

Emissievrije bouwkuip? Dat kan! 

De scheiding tussen land en water, dat is waar funderingsspecialist Sterk zich mee bezighoudt. “Denk aan bouwkuipen, kadevernieuwingen of dijkversterkingen. En dat doen we met zicht op innovatie en de energietransitie. Als het aan ons ligt, gaan we snel over op emissieloos funderen”, vertelt technisch directeur Peter van Halteren.

Met de focus op de energietransitie in het achterhoofd, past het project Parel in de Polder uitstekend bij Sterk. “We werkten al vaker samen met De Vries en Verburg, en je hoort natuurlijk in de wandelgangen waar andere bedrijven mee bezig zijn. Dat De Vries en Verburg de duurzame lat heel hoog heeft gelegd bij de uitbreiding van haar kantoor, gaf ons de kans om te laten zien wat er allemaal mogelijk is als het gaat om emissieloos funderen.”

Een van de hijskranen die Sterk heeft gebruikt.

Onderaannemer+

Van Halteren vertelt dat Sterk zichzelf ziet als een onderaannemer+. “We denken mee op het niveau van een hoofdaannemer. Daarom haken we graag zo vroeg als mogelijk aan bij een project. Dan zijn er nog mogelijkheden en optimalisaties te verkennen en onze expertise en ervaring toe te passen. De Vries en Verburg vroeg ons: kunnen jullie de bouwkuip emissievrij aanbrengen? We hebben meteen gezegd dat we dit konden realiseren.” 

“De eisen waren anders dan normaal. Normaal gesproken maak je een ontwerp en ga je de grond in met een stalen frame om de wanden te ondersteunen. Dat was niet de wens bij dit project. Dan begint het rekenwerk: een vrijstaande bouwkuip moet meer krachten dragen, hoe verdeel je dat? We hebben daarom de vorm van de bouwkuip veranderd en de wanden op andere
plekken gezet.” 

Een bovenaanzicht van het bouwterrein.

Een gewone stekker is niet genoeg

De grootste uitdaging was het gebruik van elektrische machines om de uitstoot te verminderen. “Voor het leggen van funderingen is relatief veel energie nodig. Ter vergelijking: de thuislaadpaal voor je elektrische auto laadt vaak met 5 tot 11 kW. Onze machines gebruiken 250 tot wel 500 kW aan piekvermogen. Dat zijn gigantische vermogens, die komen niet zomaar uit het stopcontact.”

Sterk had het geluk dat De Vries en Verburg al een vrij zware stroomaansluiting had. “Daar konden we een hoop energie uit halen. Ons werk vraagt geen continue en constante energiestroom, maar kent wel heftige pieken. Dat zit hem in het installeren van damwanden: tijdens de minuten waarin je die plaatst, is er veel energie nodig. Maar gemiddeld over de dag heb je dus minder nodig.” De oplossing? Een accu als buffer inschakelen. “Die accu had voldoende kracht voor onze piekvermogens en kon bijladen op de momenten waarop de belasting lager was. Uiteindelijk zijn we nooit onder een acculading van 35 procent gekomen met toch werkdagen van 9 uur, dus dat is erg goed gelukt!”

Nog niet optimaal

Hoe is het nu met het emissieloos bouwen? “Op dit moment gaat dat nog gepaard met hogere kosten. Gelukkig was De Vries en Verburg bereid om toch voor deze ambitieuze methode te kiezen. Wij kozen ervoor om het werk voor een lagere prijs aan te bieden. Een win-winsituatie voor beide bedrijven. De Vries en Verburg kon haar duurzame ambities waarmaken en Sterk kreeg de kans om deze nieuwe werkmethodes verder
uit te testen.”

De energievraag van de bouwbranche is enorm, dus de uitdaging om in 2035 een emissievrij funderingsbedrijf te kunnen zijn, is een pittige. “Bij Sterk zijn we al langer bezig met deze omschakeling. Er gaan natuurlijk wel eens dingen niet goed en zaken zijn duurder, maar dat geeft niet. Daar leren wij en vooral de mensen die er mee moeten werken van. Het belangrijkste is dat je samen met een opdrachtgever de kans krijgt om je nek uit te steken. De energietransitie is nog in de beginfase en dat gaat gepaard met vallen en opstaan. Wij vinden dat je dat samen moet omarmen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details