Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Efficiënt en duurzaam luchtdicht bouwen
Compleet gevelelement inclusief Celdex afdichtingsproducten.

Efficiënt en duurzaam luchtdicht bouwen

Industrialisatie van de bouw vraagt om een nieuwe generatie prefab afdichtingsproducten

Celdex produceert, adviseert en levert al 40 jaar kunststofschuim afdichtingsproducten, die uitstekend luchtdicht, slagregendicht, waterdicht, thermisch en akoestisch isolerend zijn. “We bedenken, ontwikkelen en produceren al onze producten zelf, in onze eigen en modern uitgeruste productielocatie in Boxtel”, vertelt Jos ten Brincke, Salesmanager Luchtdicht Bouwen bij Celdex. “Hierdoor profiteren klanten van korte lijnen en een maximale flexibiliteit. Zo kunnen we heel snel inspelen op trends en marktontwikkelingen. Onze oplossingen voor prefab en luchtdicht bouwen zijn hier een mooi voorbeeld van.”

Met de nieuwe generatie prefab afdichtingsproducten speelt Celdex in op de snelle industrialisatie van de bouw, dat als een belangrijke oplossing voor ons woningtekort wordt gezien. “Steeds meer aannemersbedrijven veranderen in woningfabrikanten, die complete woningen al in hun fabrieken voorfabriceren”, merkt Ten Brincke. “Een logische ontwikkeling, want in de fabrieken kan aanzienlijk sneller én goedkoper gebouwd worden, zonder in te boeten aan kwaliteit en duurzaamheid.” Wie bouwt in de fabriek, is zeker van de beste arbeids- en klimaatcondities vertelt hij. “In de fabriek is het altijd 18°C. Het regent of waait er nooit, waardoor de meest ideale bouwomstandigheden worden geborgd. Foutmarges en faalkosten zijn nauwelijks aan de orde. Zodra gereed, worden de woningen in kant en klare elementen naar de bouw vervoerd. Van wanden tot vloeren, daken en gevelelementen, die eenvoudig en snel als ‘puzzelstukken’ gekoppeld kunnen worden.” Monteren wordt steeds meer assembleren, benadrukt hij, waardoor tevens bespaard kan worden op technisch geschoold personeel. Zo is de klassieke timmerman op de bouw niet meer nodig. “Indien in de prefab fabriek ook onze ‘droge’ afdichtingsproducten al worden voorgemonteerd, is ook de afdichting in één handeling geborgd. Hierdoor kan nóg meer snelheid worden gemaakt en kunnen aannemers uitstekend voldoen aan eisen zoals BENG, Nul-op-de-Meter en BREEAM-NL.”

Celdex Pre-Seal Soft aangebracht in de fabriek.

Essentiële bouwstenen voor een luchtdichte woning

Celdex zag de prefab bouwen trend al enige tijd aankomen en heeft de behoeften en uitdagingen op dit gebied uitgebreid geïnventariseerd, vertelt Ten Brincke. “Dit heeft onder andere geleid tot onze Dichtgarant en Seal4Prefab concepten, waarmee stakeholders in de bouw over alle essentiële bouw­stenen beschikken om de gewenste luchtdichtheidsprestaties te halen én aan te tonen. Waar collegabedrijven vaak nog tapes, PUR-schuimen en kitten produceren, zijn wij gespecialiseerd in ‘droge’ afdichtingsproducten met schuimbanden die al prefab in de fabriek aangebracht kunnen worden. Hierdoor is het afplakken, afpurren of afkitten van bijvoorbeeld koppelnaden op de bouw verleden tijd.”

Dichtgarant concept voor grondgebonden woningen

Binnen het uitgebreide assortiment prefab afdichtingsproducten maakt Celdex onderscheid tussen grondgebonden woningen en hoogbouwprojecten. “Met Dichtgarant bieden wij een compleet afdichtingsconcept voor de serie­matige en industriële bouw van grondgebonden woningen”, vertelt Ten Brincke. “Maar ook voor alle toeleveranciers. Denk bijvoorbeeld aan producenten van prefab kappen, schoorstenen, kozijnen en badkamers. Het concept omvat de vijf stappen van detailleren, adviseren, produceren, begeleiden en kwaliteitswaarborging en staat garant voor een snelle applicatie, een hoog comfort en een aanzienlijke verbetering van de energieprestaties, wind- en waterdichtheid en akoestische isolatie van een gebouw.” 

Een revolutionair product binnen Dichtgarant is de EPDM Stelkozijnband, dat een duurzame luchtdichting van stelkozijnen op kalkzandsteen en betonnen spouwbladen garandeert. “De EPDM Stelkozijnband kan na het verwijderen van de schutfolie direct vanaf de haspel op het stelkozijn gemonteerd worden”, vertelt Ten Brincke. “Het schuimband verkrijgt zijn dichtende eigenschappen vervolgens door te comprimeren. Om aan een optimale bescherming te bieden tegen tocht,  warmteverlies en geluid, is een compressie vanaf 20% al voldoende.”

De Pre-Seal M schuimband is speciaal ontwikkeld om steigervrij te bouwen met zowel prefab betonnen sandwich- als hsb-elementen.

Seal4Prefab afdichtings­systeem voor hoogbouw­projecten

Om ook de uitdagingen in hoogbouwprojecten het hoofd te bieden, ontwikkelde Celdex Seal4Prefab. Dit systeem omvat zowel de luchtdichting aan de binnenzijde, de isolerende middendichting en de slagregendichting aan de buitenzijde en is tevens geschikt voor prefabricage. “Al onze Seal4Prefab producten zijn geschikt voor de eenvoudige en snelle afdichting van horizontale en verticale aansluitnaden”, aldus Ten Brincke. “De producten worden in lange lengtes geproduceerd en voorzien van een hoogwaardige zelfklever, zodat prefabricage nog eenvoudiger wordt. Om de elementen goed en snel te kunnen positioneren en de afdichtingsbanden extra te beschermen, worden alle producten voorzien van een low-friction toplaag.” 

Een mooie ontwikkeling binnen Seal4Prefab is de Pre-Seal M schuimband, die speciaal ontwikkeld is om steigervrij te bouwen met zowel prefab betonnen sandwich- als hsb-elementen. “Pre-Seal M combineert een minimale compressie met een extreme luchtdichtheid, binnen een groot voegbereik”, aldus Ten Brincke. Een belangrijk onderdeel van Seal4Prefab zijn kennisoverdracht en kwaliteitsborging. “Dit begint al bij een goede voorbereiding en engineering. Wij geven advies over de best passende afdichtingsproducten en kunnen van tevoren al materialen in een kritisch bouwdetail testen op wind- en regendichtheid. Voordat er met de montage wordt gestart, wordt bovendien een toolboxmeeting georganiseerd voor de verwerkers. Tijdens bouwcontroles op locatie worden de processen zorgvuldig vastgelegd in deelrapportages, die tezamen één rapport voor private kwaliteitsborging opleveren.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details