Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Een uitzonderlijk aluminium gevelconcept, dat superieure kwaliteit levert met eenkortere bouwtijd’
Het iconische gebouw OKU House in Amsterdam.

‘Een uitzonderlijk aluminium gevelconcept, dat superieure kwaliteit levert met eenkortere bouwtijd’

Blitta Gevelsystemen, dat in 2024 haar 150-jarig jubileum viert, heeft de prefab elementengevel voor het nieuwe OKU House in Amsterdam ontwikkeld, geproduceerd en geïnstalleerd. Dankzij de vroege samenwerking met ontwikkelaar Boelens de Gruyter, architectenbureau KCAP, aannemer Dura Vermeer, adviesbureau DGMR en Blitta Geveltechniek is er een architectonisch, technisch en financieel haalbaar gevelontwerp gerealiseerd voor dit bijzondere project.

Hoofd projectmanagement Nynke Bemelmans bezoekt de bouw van OKU House voor een bouwupdate.

Blitta is gespecialiseerd in het realiseren van aluminium prefab gevelelementen voor grote utiliteitsgebouwen in Nederland. Voorbeelden zijn Valley Amsterdam en Hoog Catharijne in Utrecht. Nynke Bemelmans, hoofd projectmanagement: “Blitta streeft ernaar om bij complexe gevelprojecten zo vroeg mogelijk betrokken te raken. Dit zodat de definitieve ontwerpen van de architecten ook echt gerealiseerd kunnen worden, doordat er slimme oplossingen worden bedacht om deze technisch, kwalitatief en financieel haalbaar te maken. Dit is een uitdaging die wij met enthousiasme aangaan.”

Intensief overleg

“Zo heeft Dura Vermeer ons al vroegtijdig bij het project OKU House betrokken”, vertelt Bemelmans. “Mijn collega Tonny Cuppen, senior geveladviseur, was vanaf de ontwerpfase tot de uitvoering betrokken. Diverse ontwerpsessies met alle partijen hebben geleid tot een optimale balans van glas, panelen en esthetisch vormgegeven vinnen die naadloos overgaan in de balkons. Na een positieve evaluatie van de technische mock-up door Boelens de Gruyter, KCAP en de Amsterdamse welstandscommissie, kon de productie voor de uitvoeringsfase starten.”

Prefab elementengevel

Het gevelconcept voor OKU House voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van wind- en waterdichtheid en luchtdicht bouwen en aan de complexe logistieke vereisten van binnenstedelijk bouwen. Voor een project als OKU House ontwikkelt Blitta projectspecifieke systeemprofielen om een zo optimaal mogelijke gevel te realiseren. Met alle disciplines in eigen beheer – van engineering en productie tot montage – onderscheidt Blitta zich in de huidige markt. “Door de bijna 1.000 aluminium gevelelementen voor OKU House in onze eigen productiefaciliteit te vervaardigen, waarborgen we de hoogste kwaliteitsstandaarden.”

Bij een prefab elementengevel als die van OKU House is het cruciaal dat alle disciplines – van betonnen skelet tot en met stalen constructies en balkondoorvoeren – in een vroeg stadium worden afgestemd, zodat de aluminium elementen als ‘een schilderij’ kunnen worden opgehangen. Dankzij een intensieve samenwerking en 3D-modellering heeft het team van Blitta samen met Dura Vermeer alle aansluitingen vooraf nauwkeurig uitgewerkt. Dit resulteerde in een efficiënte montage, waaronder het plaatsen van een complete verdieping in één werkdag. 

In de ontwerpen van Blitta worden de werkzaamheden op de bouwplaats tot een minimum beperkt. Zo ook bij OKU House. Elementen werden per vier op speciale transportbokken aangeleverd en direct vanaf de vrachtwagen aan de constructie bevestigd. “Inpakschema’s, bouwvolgorde en logistiek zijn cruciale aspecten die met militaire precisie zijn uitgedacht en geïmplementeerd. Dit heeft geresulteerd in een gestroomlijnd proces van levering tot montage, waarbij efficiëntie en kwaliteitsborging hand in hand gaan. Elk project, zoals OKU House, wordt door Blitta benaderd met oog voor detail en een streven naar perfectie, waarbij onze ervaring en innovatie de fundering vormen voor elk geleverd gevelelement.”

Icoon OKU House 

“Met de realisatie van OKU House, in het jaar waarin we ons 150-jarig bestaan vieren, heeft Blitta haar reputatie als toonaangevend in de gevelbouw verder versterkt. Dit project was allesbehalve standaard en stelde ons voor vele uitdagingen, waaronder logistieke complexiteit, bouwkundige aansluitingen en beperkte ruimte op de bouwplaats. Samen met Dura Vermeer hebben we deze uitdagingen overwonnen en een resultaat geleverd waar we met recht trots op zijn. We zijn dankbaar voor de vruchtbare samenwerking met alle betrokken partijen en enthousiast om OKU House toe te voegen aan ons portfolio van iconische projecten”, aldus Bemelmans  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details