Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Renovatie

Een mooie mix van oud en nieuw zonwerend glas maakt zonwering overbodig

In Tilburg wordt Stadskantoor 1 verbouwd tot een modern Stadhuis

StadhuisTilburg-14.RAF.p
Grote ramen en brede gangen maken het gebouw toegankelijk.

17 november 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

In Tilburg wordt Stadskantoor 1 verbouwd tot een modern Stadhuis: open, toegankelijk en duurzaam. Hiervoor worden een monumentaal gedeelte en twee moderne gedeeltes aaneengesmeed tot een fraai, eigentijds geheel.

Tekst | Liliane Verwoolde Beeld | Fred Sonnega

Ter voorbereiding op de renovatie zijn de twee moderne bouwvolumes tot op het casco gestript. Alleen de kolommen, wanden en vloeren bleven staan. Dit was het vertrekpunt voor BAM Bouw en Techniek – Projecten om de laagbouw uit te breiden en te transformeren tot een lichte, transparante raadszaal met in de plint de extern te verhuren commerciële ruimtes. Een brug verbindt de laagbouw met het uit 1849 stammende Paleis-Raadhuis, bestemd voor onder meer trouwerijen, recepties en andere feestelijke aangelegenheden. De negen verdiepingen tellende hoogbouw wordt omgetoverd tot een moderne kantooromgeving, geschikt voor het moderne werken.

Een glaswand van 40 x 5 meter regelt de beoogde transparantie.

Het sloopproces

Voor BAM Bouw en Techniek – Projecten begon het project na de sloop. Hoezeer de aannemer ook was uitgerust met oude werktekeningen en onderzoeksrapporten, projectleider Paul Hamstra weet uit ervaring dat zich altijd verrassingen voordoen. “Pas als de sloop is afgerond, weet je of de wanden werkelijk staan waar deze zijn aangegeven. Ook wordt dan pas duidelijk waar en in welke hoeveelheid de wapening was aangebracht. Met nieuwe, aangepaste tekeningen konden we beginnen aan de wederopbouw.”

De verbindende brug

Een uitdaging vormde de loopbrug die de nieuwe laagbouw moest verbinden met het monumentale Paleis-Raadhuis. Deze vroeg om sparingen in de oude gevel van het Paleis-Raadhuis, waarbij zelfs de authentieke betimmeringen van vloeren en kozijnen tijdelijk moesten worden verwijderd. Vervolgens werd de tien ton wegende brug schuin tussen de laagbouw en de monumentale gevel gehesen, om deze op de klaarstaande ondersteuning te plaatsen. Hamstra: “Het was een spannende operatie, maar de loopbrug viel in één keer op zijn plaats. Daarna zijn alle betimmeringen weer aangeheeld.”

Zonwerend glas

De vernieuwde raadszaal valt inmiddels op door ruimtelijkheid en licht. Een enorme glaswand van 40 x 5 meter regelt de beoogde transparantie. Blinds, gordijnen of markiezen ontbreken. “Dit werd mogelijk door de toepassing van SageGlass”, vertelt Hamstra. “Dit is electrochroom glas waarbij alle ruiten onzichtbaar zijn verdeeld in drie horizontale segmenten. In elk segment kan de toetreding van daglicht afzonderlijk worden gedoseerd. Zonwering wordt dan overbodig.” In de ruiten kunnen ook letters of motieven worden aangebracht.

De kantoren zijn ingericht volgens een strak, efficiënt stramien. Het kleurgebruik zorgt voor herkenbaarheid.

Een strak, efficiënt stramien

De hoogbouw wordt ingericht volgens een strak, efficiënt stramien. Elke verdieping bestaat uit dezelfde ruimtes, ingericht en aangekleed met dezelfde materialen. Beton, hout, glas, gietvloeren, vloerbedekking en natuursteen bepalen hier de sfeer. Alleen het kleurgebruik wisselt en maakt de verdiepingen herkenbaar.

De ruimtes worden vraaggestuurd verwarmd en gekoeld met een warmtekoudeopslag in combinatie met warmtepompen en zonnepanelen. Vanaf de zomer van 2020 zijn alle Tilburgenaren welkom in de fraaie mix van oud en nieuw. Het monumentale karakter van het Paleis-Raadhuis is behouden gebleven, met een perfecte aansluiting op de moderne raadszaal en kantoren. Een aantrekkelijke ingang maakt dat iedereen hier gemakkelijk binnenloopt.

Bouwinfo

Opdrachtgever Gemeente Tilburg
Architect DEDRIE architecten, Schimmert
Constructeur Md Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
Installatie-advies Nelissen Ingenieursbureau, Bunnik
Directievoering Bureau Franken, Eindhoven
Aannemer BAM Bouw en Techniek – Projecten, Bunnik
Bouwsom € 39,3 miljoen
Bouwperiode oktober 2018 – juli 2020

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%