Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Een fijn klimaat, prima geregeld en met een optimaal rendement
Energie wordt opgewekt met een eigen zonnestroominstallatie.

Een fijn klimaat, prima geregeld en met een optimaal rendement

Duurzaam distributiecentrum voor PLUS in Deventer

Op A1 Bedrijvenpark West in Deventer wordt de laatste hand gelegd aan een gloednieuw distributiecentrum voor PLUS. Het gebouw van 77.000 m² wordt onderdeel van een geheel nieuw distributienetwerk van de supermarktketen en zal dagelijks een groot deel van de PLUS supermarkten van versproducten voorzien. De nieuwbouw wordt gerealiseerd conform de BREEAM-NL ‘Excellent’ certificeringscriteria. Om hieraan te voldoen, moet de klimaatinstallatie, gerealiseerd door Batenburg Installatietechniek, extra energiezuinig worden uitgevoerd met toevoer van veel verse buitenlucht en optimale regelmogelijkheden voor een fijn ruimteklimaat. Zo ontstaat een prettige en sfeervolle werkomgeving voor de medewerkers.

Het PLUS distributiecentrum wordt ontwikkeld door HBC; een samenwerking tussen HVBM Vastgoed en Bruil Bouw Groep. “In opdracht van HBC verzorgen wij de klimatisering van de kantoren, kantine, het warehouse en de technische dienst ruimte”, vertelt Marcel Jager, chef monteur bij Batenburg Installatietechniek. “Van verwarming tot luchtbehandeling en inclusief bijbehorende regeltechniek. In de kantoren kan bovendien energetisch gekoeld worden.”

De luchtbehandelingskasten op het dak zijn voorzien van kruisstroom warmteterugwinning, waardoor maximaal energie kan worden teruggewonnen.

Duurzaam gebruik van restwarmte

In de nieuwbouw bevinden zich diverse koelcellen, waarvoor Veld Koeltechniek een grote ammoniak (NH3) koelinstallatie realiseert, vertelt Jager. “Vanaf deze koelinstallatie lopen twee leidingen naar onze klimaatinstallatie. Hierdoor wordt het mogelijk om de restwarmte van de koelinstallatie duurzaam te benutten voor verwarming en warmtapwaterbereiding.”

Geen verliezen

De restwarmte wordt tijdelijk opgeslagen in een buffervat, terwijl de koel­installatie rechtstreeks en vraaggestuurd koude levert aan de kantoren, vertelt hij. “Om warmte- en koudeverlies tijdens het transport door bijvoorbeeld de koelhal te voorkomen, zijn alle leidingen zorgvuldig geïsoleerd.”

Vierpijpssysteem

Voor de verdeling van het verwarmingswater en koelwater maakt Batenburg Installatietechniek gebruik van een vierpijpssysteem. “De kantoorruimtes zijn voorzien van vloerverwarming en inductie-units, waarmee zowel verwarmd als gekoeld kan worden”, vertelt Jager. “Voor de warehouse is gekozen voor ventilatoren met een verwarmingsbatterij, die tevens in een goede vermenging van de ruimtelucht voorzien.”

Voldoende frisse lucht

De luchtbehandelingskasten op het dak zijn voorzien van kruisstroom warmteterugwinning, waardoor maximaal energie kan worden teruggewonnen. “Voor de ventilatie van de kantoren, kantine, het warehouse, de technische dienst ruimte en de sanitaire ruimtes hebben wij zes luchtbehandelingsunits geplaatst. Vier units zijn voorzien van een koel- en verwarmingsbatterij, die de buitenlucht voorbehandelt (verwarmt of koelt) alvorens deze de ruimtes wordt ingeblazen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details