Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Met kleine ingrepen naar een mooi resultaat’

‘Met kleine ingrepen naar een mooi resultaat’

Verbouwing, verduurzaming en renovatie van cultureel centrum

Architectenbureau 19 Het Atelier maakte het ontwerp voor de verbouwing, verduurzaming en renovatie van cultureel centrum Podium Oost in Utrecht. Tijdens de verbouwing werd het gebouw vergroot door het aanbrengen van een nieuwe entreehal en het toevoegen van een houten box op de verdieping. Ook kreeg het interieur een flinke make-over. “De gebruikers zijn erg blij met het resultaat.”

“De overgang van buurthuis Oost naar cultureel centrum Podium Oost speelde tien jaar geleden al”, vertelt architect Marc Eijkelkamp van 19 Het Atelier. “Het pand ging over naar een stichting en sindsdien maakte ik meerdere plannen en ontwerpen voor het pand. Twee jaar geleden lag er een concreet ontwerp voor het verduurzamen, vernieuwen en vergroten van het gebouw.”

Cultureel centrum Podium Oost werd verbouwd en verduurzaamd.

Het pand stamt uit 1985 en is gebouwd onder structuralistische architectuur. Met name de duurzaamheid liet te wensen over. Daarom besloot de gemeente samen met de stichting Podium Oost verduurzaming te combineren met groot onderhoud en een nieuwe uitstraling.

Meer volume

Het pand was van oorsprong erg gesloten en hokkerig ingedeeld. Er waren twee entrees met twee trappen, die veel ruimte in beslag namen. Eijkelkamp: “De grootste ingreep was het toevoegen van een nieuwe entree door de pui naar voren te halen. Toen kon er een trap worden weggehaald en de andere werd gedraaid en vergroot. Dit zorgde op de begane grond voor meer ruimte en transparantie door de glazen pui. Op de verdieping voegden we oppervlakte toe met een houten volume.” Qua verduurzaming van het pand kwam er nieuw glas en werd het dak vernieuwd en geïsoleerd. Daarnaast kwamen er zonnepanelen op het pand en werd er een nieuwe installatie aangebracht.

Ontmoeting staat centraal binnen het cultureel centrum.

Centraal hart

Vervolgens was het interieur aan de beurt. Interieurarchitect Marleen Garstenveld maakte hiervoor het ontwerp. De begane grond werd zo veel mogelijk open gelaten. “Ontmoeting staat centraal binnen het cultureel centrum. Daarom creëerden we een zichtbaar centraal hart met onderscheid tussen primaire en secundaire ruimtes”, vertelt ze. “De bar bleef behouden, maar hier maakten we een blikvanger van, ingepakt in de groene hoofdkleur van het ontwerp. De secundaire ruimtes eromheen kregen lichtere tinten groen. Op de verdieping maakten we de houten box ook zichtbaar aan de binnenzijde. Zo werd de groene pantry ingeklemd in de houten box en functioneert het als ankerpuntmeubel.” De combinatie van hout met de kleur groen zorgt voor een natuurlijke uitstraling en geeft het gebouw elan. Het centrum nam deze kleur ook op in de huisstijl, waardoor alles mooi op
elkaar aansluit.  

Eijkelkamp: “Elke opgave is interessant. In dit geval waren er veel ingrepen die we vanwege de bestaande architectuur niet konden doen. Het is een zoektocht geweest waarbij we keken naar wat er behouden kon worden. Ook omdat het zo past bij de rest van de wijk. Zo hebben we hier met kleine ingrepen een mooi resultaat bewerkstelligd.”

Na een bouwtijd van een jaar is het pand medio 2023 opgeleverd. Beide architecten zijn erg te spreken over de samenwerking met de opdrachtgever en hoofdaannemer. Gedurende langere tijd werd er intensief samengewerkt en dit verliep erg soepel.

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Gemeente Utrecht en Podium Oost
  • Architect 19 Het Atelier
  • Hoofdaannemer Vios Bouw

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details