‘Cold Today. Cold Tomorrow’. Dat is de filosofie van Van Kempen Koudetechniek uit Tiel, dat zich met bijna 75 jaar ervaring in industriële koudetechniek en 40 jaar ervaring in het automatiseren van koude-installaties dé specialist in koudetechniek mag noemen. “Als organisatie streven wij naar duurzame en lange termijn klantrelaties, waarbij de klant verzekerd is van één aanspreekpunt voor al zijn koeltechnische vragen”, vertelt directeur Jan Vliet van Zante. “Door gebruik te maken van A-merk componenten en dankzij ons eigen VK-Dynamics besturingssysteem garanderen wij een optimaal functionerende installatie, conform de ontwerpeisen en gedurende de gehele exploitatiefase. Ook bij veranderende activiteiten, capaciteiten en processen.”
Van Kempen is in 1947 gestart als machine-apparatenfabriek, gespecialiseerd in het koelen en bewaren van fruit. Immers is Tiel van oudsher een fruitregio, aldus Van Zante. “De afgelopen jaren zijn we niet alleen doorgegroeid naar fruitproductiebedrijven en fruitveilingen in heel Nederland, maar ook naar grotere systemen. Anno 2020 bouwen we voornamelijk grote koel- en vriesinstallaties voor het verwerken, opslaan en conditioneren van AGF- en voedselproducten. Enkele jaren geleden zijn hier bloemen bij gekomen, die om vergelijkbare klimaatcondities vragen. Aanvankelijk werden veel componenten in eigen huis vervaardigd. Door onze verdergaande specialisatie in koudetechniek echter maken we vandaag de dag gebruik van A-merk componenten van derden, die in onze fabriek in Tiel worden verbonden. Elk systeem wordt volledig geassembleerd en getest geleverd, waarmee een snelle installatie én betrouwbare werking worden geborgd.”
Aan de basis van de installaties ligt een duurzaam ontwerp, vertelt Van Zante. “Dat begint al in de adviesfase, bij de keuze van de juiste componenten. Bovendien maken we sinds de start van Van Kempen Koudetechniek gebruik van natuurlijke en milieuvriendelijke koudemiddelen zoals CO2 en ammoniak, in al onze systemen. Daarmee sluiten we perfect aan op de hedendaagse trends in de markt.” Naast het gebruik van natuurlijke koudemiddelen zijn ook energiebesparing en warmteterugwinning manieren om de duurzaamheid binnen een bedrijf te verhogen. “Alle warmte die aan de gekoelde ruimtes en processen wordt onttrokken, komt uiteindelijk vrij in de vorm van restwarmte. In het verleden werd deze restwarmte ongebruikt afgevoerd naar de buitenlucht. Door veranderende regelgeving en investeringsregelingen echter wordt de warmte nu benut om water te verwarmen. Bovendien passen we steeds vaker warmtepompen toe, om de temperatuur van de beschikbare restwarmte te verhogen. Het warme water kan bijvoorbeeld worden benut als reinigingswater en als proceswater voor de krattenwassers. Bij nieuwe ontwerpen kan de restwarmte bovendien worden gebruikt voor de primaire verwarming van de kantoren en productieruimten. Bijvoorbeeld in combinatie met lage temperatuur vloerverwarming.”
Voor de aansturing van de koelinstallaties maakt Van Kempen Koudetechniek gebruik van haar eigen VK-Dynamics besturingssysteem, waarmee installaties eenvoudig op afstand bewaakt, beheerd en beheerst kunnen worden. “Wij verzorgen de fijne afstemming van de installaties en monitoren of zij conform de ontwerpcondities blijven presteren”, vertelt Van Zante. “Wanneer parameters afwijken, ontvangen we hiervan automatisch een melding, waarna proactief actie ondernomen kan worden en 100% voorspelbaar onderhoud mogelijk wordt. Naar wens ontvangt de klant maandelijks een rapportage, waarin het energieverbruik en de belasting van de installaties inzichtelijk worden gemaakt. In elke fase adviseren wij bovendien over energiezuinigheid, subsidiemogelijkheden, gebruiksgemak én duurzaam en milieuvriendelijk ondernemen.”
Een mooi voorbeeld van een project waar de expertise van Van Kempen Koudetechniek optimaal tot zijn recht is gekomen, is Van Soest Champi-Mer in Kesteren. “Voor deze wereldmarktleider in het invriezen en verwerken van champignonproducten hebben wij in 2017 een centrale koelinstallatie op basis van ammoniak gerealiseerd, die zowel kan koelen als vriezen”, aldus Van Zante. “Op de installatie zijn een koelcel, vriescel, falling film cooler en invriestunnel aangesloten, waarbij laatstgenoemde wordt gebruikt voor het invriezen van maar liefst 10.000 kg champignons per uur.” Helaas werd Van Soest Champi-Mer in december 2018 opgeschrikt door een grote brand, waarbij een volledige hal in de as werd gelegd. “Dankzij een brandwerende isolatie van de machinekamer bleef de koelcentrale wel overeind. Echter was de installatie verontreinigd door rook en roet. Daarom hebben we de installatiecomponenten in een zeer korte bouwtijd (december 2018 – mei 2019) gereinigd en opnieuw opgeleverd. Bovendien hebben we de compressorcapaciteit van de installatie vergroot, waarbij – vanwege het grote besparingspotentieel – ook het gebruik van restwarmte breder is meegenomen. Ook hebben we ons VK-Dynamics besturingssysteem geïntegreerd. Zowel op de nieuwe als bestaande machines, waardoor Van Soest Champi-Mer nu beschikt over één centraal besturingssysteem, die inzicht geeft in alle machines in de productielijnen.”