Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Duurzaamheid is een basisvoorwaarde voor goed, gelukkig en veilig wonen
Linck in de Binck verbindt natuur en architectuur.

Duurzaamheid is een basisvoorwaarde voor goed, gelukkig en veilig wonen

Blije bewoners en sterke buurten. Dat is al meer dan een halve eeuw de ambitie van ERA Contour. Om precies te zijn, al 58 jaar. “Samen met onze klanten ontwikkelen en maken wij buurten en wijken waar mensen goed, gelukkig en veilig kunnen wonen en leven. Dat doen we voor allerlei doelgroepen en van nieuwbouw tot renovatie en transformatie”, vertelt directievoorzitter Bianca Seekles. “Duurzaamheid speelt hierin een essentiële rol. Wij nemen tal van initiatieven om onze impact op het milieu te verkleinen. Zo gebruiken we minimaal energie op onze bouwplaatsen en zoeken we actief naar manieren om restmaterialen opnieuw te gebruiken. Ook ontwikkelen en bouwen wij woonlocaties die járen mee kunnen en waarin stad en natuur harmonieus samenkomen.”

Aquarius in Amstelveen krijgt een duurzame renovatie.

“Duurzaamheid is een rekbaar begrip”, aldus Seekles. “Kijk je naar de woning zelf, dan moet deze vanzelfsprekend aan alle wet- en regelgeving voldoen, plus een beetje meer. Onze ambitie is dat bewoners klimaatbestendig kunnen wonen en daarbij willen we hun energielasten tot een minimum beperken. Daarnaast zoeken we actief naar manieren om de CO2-uitstoot van onze gebouwen te reduceren. Wanneer je kijkt op buurtniveau, dan gaat duurzaamheid vooral over biodiversiteit en natuurinclusiviteit. Tijdens de coronapan­demie hebben we allemaal ervaren hoe fijn het is om even een ommetje door het groen te maken. Niet voor niets ontwikkelen wij buurten met veel ruimte voor groen én groenbeleving. Buurten die uitnodigen om naar buiten te komen. Maar ook buurten met goede overgangen van openbare ruimte naar privéruimte. Tot slot zit duurzaamheid voor ons in het sociale aspect. Hoe stimuleer je dat buurtbewoners het gesprek aangaan en misschien zelfs voor elkaar gaan zorgen? Ook hier zetten wij graag en hoog op in.”

Toolbox voor duurzaamheid

Natuurlijk kunnen niet alle aspecten in elk project geïntegreerd worden, weet Seekles. “Dat hoeft ook niet, want verschillende contexten leiden tot verschillende ingrepen. Om voor elk project de juiste ingrepen te selecteren, zijn we bezig met het ontwikkelen van een ’toolbox’ voor duurzaamheid. Zowel op technisch, groen als sociaal vlak, waarmee we écht het verschil willen maken. Om onze duurzame ambities te verenigen met een gezonde bedrijfsvoering, zijn we onlangs bovendien een B Corp certificeringstraject gestart.”

Bianca Seekles in het ERA Café in Zoetermeer. (Beeld: Mladen Pikulic)

De verbinding centraal

Een mooi voorbeeld van duurzaamheid is project Linck in de Binck. Op één van de mooiste plekjes in de Binckhorst in Den Haag start ERA Contour binnenkort met de bouw van een bijzonder woongebouw waarin verbinding centraal staat. Zowel tussen bewoners en bezoekers, tussen binnen en buiten als tussen natuur en architectuur. “Van meet af aan is aandacht besteed aan biodiversiteit en natuurinclusiviteit”, aldus Seekles. “We hebben heel goed nagedacht over de bewoners. Over de mensen, maar ook over de vogels, vlinders en bijen die in het gebouw hun plek zullen krijgen. Op de binnenstedelijke locatie aan de Fokkerhaven is veel water, maar heel weinig natuur. Linck in de Binck brengt hier verandering in. Het gebouw wordt een ‘stepping stone’ (schakel) in plaats van obstakel tussen natuur en architectuur. Hiervoor zorgen bijvoorbeeld de grote luchttuinen of groene ‘pockets’ aan de gevel, evenals diverse groene loggia’s.” Een atrium van vijftien verdiepingen trekt de groene kwaliteit ook door naar binnen. Publieke ruimtes lopen harmonieus in elkaar over en dankzij een open structuur wordt sociale interactie maximaal bevorderd.

Revolutionair woongebouw van hout

Twintig kilometer verderop zal woontoren SAWA de biodiversiteit en natuurinclusiviteit op de Lloydpier in Rotterdam stimuleren. Bovendien willen ontwikkelaars Nice Developers en ERA Contour hier bewijzen dat circulair bouwen met hout ook in de hoogbouw mogelijk is. “Overal waar het kan, wordt hout toegepast. Van hoofddraagconstructie t/m wanden, vloeren, balken en gevelafwerking, waarmee we een enorme CO2-reductie behalen”, aldus Seekles. “Op de balkons en terrassen van SAWA komen grote plantenbakken met een interessante mix van bloeiende en groenblijvende planten en struiken. Bijzonder is dat we de huidige toplaag van de bouwlocatie hebben afgegraven en opgeslagen in bigbags. De aarde krijgt straks een nieuwe bestemming als potgrond, waardoor we direct over rijke grond beschikken.” Op de laagbouwdaken worden diverse zaden uit de Rotterdamse natuur ingezaaid. “Bovendien zullen hier inheemse planten uit de omgeving komen aanwaaien en wortel schieten, waardoor een mooie én natuurlijk omgeving ontstaat.”

ERA-flat Favre in Rotterdam onderging een duurzame renovatie en kan weer jaren mee.

Duurzaam tweede leven

Duurzaam is ook dat ERA Contour in samenwerking met woningcorporatie Havensteder en Smits Vastgoedzorg grote aantallen ERA-flats uit de jaren 1964 tot 1973 een technische facelift geeft, aldus Seekles. “Hierdoor gaan ook zij weer een mooie toekomst tegemoet. Is sloop toch noodzakelijk? Dan kijken we welke onderdelen wél een tweede leven kunnen krijgen. Een mooi voorbeeld hiervan is de flat aan de Ivoordreef in Utrecht, waarvan de hekwerken en diverse gevelelementen een mooie plek krijgen in de nieuwbouw.” Een laatste mooie referentie is de duurzame renovatie van Aquarius in Amstelveen. Hier wordt de bestaande flat grondig gestript, waarna extra trappenhuizen én een optopping in hout worden toegevoegd. “Ook wordt de flat opnieuw ingedeeld en krijgt hij een lekkere warme jas, waardoor bewoners er weer jarenlang goed en fijn kunnen wonen. Waar mogelijk worden ook hier bestaande gebouwelementen hergebruikt.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details