Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Duurzaam, snel en flexibel verwarmen en koelen

default
Het gezondheidscentrum voldoet ruimschoots aan de nieuwe BENG-wetgeving.

Tekst | Patricia van der Beek

Beeld | Ringnalda Fotografie

31 mei 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Medisch Centrum Zonnestein is een ontwikkeling van Built by De Wildt (BbDW), een landelijk opererend advies-, ontwerp- en projectmanagementbureau dat gespecialiseerd is in het opzetten van eerstelijns gezondheidscentra. BLR-Bimon werd al in een vroeg stadium bij het project betrokken. “Wij behoren tot de vaste partners van BbDW”, zegt directeur Jan Paul Birkhoff van BLR-Bimon. “Samen met de andere partners denken we, als één team, vanaf het voortraject mee over het ontwerp en de uitvoeringsmethode. Dat werkt prettig en efficiënt.”

Bijna energieneutraal

Vanaf het begin stond vast dat Medisch Centrum Zonnestein een duurzaam gebouw zou worden. Het nieuwe gezondheidscentrum moest voldoen aan de nieuwe BENG-wetgeving. Die ambitie is ruimschoots behaald met duurzame toepassingen als zonnepanelen, een sedumdak, hoogwaardige dak- en muurisolatie en energiezuinige installaties. Birkhoff: “Wij engineerden, leverden en monteerden een lucht/lucht-warmtepomp in de vorm van een driepijps VRF-systeem. De buitenunit van het systeem staat, aan het zicht onttrokken, op het dak. Deze unit haalt het overgrote deel van de benodigde energie uit de buitenlucht en wisselt energie uit tussen de verschillende ruimtes. Hierdoor verbruikt de unit minimale elektrische energie.” 

De buitenunit staat, aan het zicht onttrokken, op het dak.

Verwarmen en koelen

“Het voordeel van een driepijps VRF-systeem is dat je per binnenunit kunt kiezen of je verwarmt of koelt”, vervolgt Birkhoff. “Voor een multifunctioneel gebouw als Medisch Centrum Zonnestein is dat van groot belang. Het gezondheidscentrum biedt ruimte aan verschillende disciplines, waaronder een huisartsenpraktijk, fysiotherapeut, verloskundige, diëtist, logopedist en mondhygiëniste. Elke discipline heeft zijn eigen warmte- of koudebehoefte. Een fysiotherapeut heeft voor zijn oefenruimte bijvoorbeeld altijd koeling nodig. De warmte-energie die hierbij vrijkomt, wordt weer ingezet in delen van het gebouw waar een warmtevraag is. Dit proces vindt ook plaats tussen de zon- en schaduwzijde van het gebouw. De energie wordt uitgewisseld via de verdeelboxen met een milieuvriendelijk koudemiddel als energiedrager. Dit maakt dat bij een gelijke koude- en warmtevraag de ventilatoren van het buitendeel stil staan. Dit is de meest ideale situatie.” Een ander voordeel van het systeem is dat je met lucht heel snel een ruimte kunt verwarmen of afkoelen. 

Energiezuinig ventileren

Ventilatie is een vast onderdeel in het klimaatbeheersingsconcept van BLR-Bimon. Voor gezondheidscentra is het van groot belang dat er continu verse buitenlucht wordt aangevoerd en dat vervuilde, vochtige binnenlucht wordt afgevoerd. “Zeker in coronatijd staat ventilatie hoog op de agenda”, benadrukt Birkhoff. “Wij ventileren de gebouwen dan ook in een hogere mate dan in het Bouwbesluit staat voorgeschreven. Bovendien passen we warmteterugwinning toe. Warmtewielen zorgen ervoor dat de gebruikte warmte wordt hergebruikt voor het voorverwarmen van de binnenkomende verse lucht. Dat levert een flinke energiebesparing op.”

Beheer en onderhoud

BLR-Bimon bracht de klimaatinstallaties tussen september en december 2020 aan. Inmiddels is het gebouw opgeleverd en in gebruik genomen. Dat de uitvoering volgens plan is verlopen, is volgens Birkhoff vooral te danken aan de goede voorbereiding: “Doordat we de werkzaamheden met alle partijen tot in detail hadden afgestemd, wisten we vanaf de start van de uitvoering waar we aan toe waren. Dat heeft bijgedragen aan de soepele gang van zaken en het mooie, duurzame eindresultaat.” BLR-Bimon is tevens verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud, en draagt er in die hoedanigheid aan bij dat de klimaatinstallaties van Medisch Centrum Zonnestein optimaal blijven functioneren.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details