Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Duurzaam, flexibel en slim verlichtingsplan voor distributiecentrum Jumbo
Toepassing van TRILUX LED-lichtlijnen in de logistiek.

Duurzaam, flexibel en slim verlichtingsplan voor distributiecentrum Jumbo

Supermarktketen Jumbo gaat circa honderd winkels beleveren vanuit een nieuw nationaal distributiecentrum (NDC) voor langer houdbare producten. Eind 2020 moet de bevoorrading van alle Belgische en Nederlandse winkels vanuit dit geautomatiseerde distributiecentrum gebeuren. Recent ontving het distributiecentrum de hoogst mogelijke BREEAM-NL-certificering. Om deze certificering mogelijk te maken, is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame en energiebesparende bouwmaterialen. De ruim 45.000 vierkante meter grote nieuwbouw is voorzien van zonnepanelen en een installatie die zoveel warmte levert, dat er geen traditionele verwarming nodig is. Bovendien is overal LED-verlichting geïnstalleerd in een modern en uitgebalanceerd verlichtingsplan, waarin een optimale flexibiliteit, dimbaarheid, daglichtafhankelijke regelingen én aanwezigheidsschakelingen slim geïntegreerd zijn.

In opdracht van Kromwijk Elektro was TRILUX Benelux verantwoordelijk voor het ontwerp, de productie, de levering en de montage van de LED-verlichtingsoplossingen. “Met het basisplan van BREEAM-experts W4Y en Da Vinci vastgoed BV als uitgangspunt hebben wij een verlichtingsplan op maat uitgewerkt met LED-inlegarmaturen voor de kantoren, LED-downlights voor de gangen, LED-lichtlijnen voor de magazijnruimtes en toepasselijke LED-armaturen voor de entree en het restaurant”, vertelt Raymond van Dijken, Salesmanager bij TRILUX Benelux. “Hierbij hebben we nadrukkelijk rekening gehouden met de BREEAM-NL- en NEN-eisen, onder andere ten aanzien van de gewenste kleurweergave (CRI), lumen/watt verhouding, gelijkmatigheid, luxwaardes en Unified Glare Rating (UGR). Doordat we gebruik maken van speciale optieken, wordt verblinding voorkomen. Alle armaturen worden aangestuurd door ons LiveLink Premium lichtmanagementsysteem, dat door middel van een automatische besturing voor een optimale verlichtingskwaliteit en -efficiëntie zorgt.”

Alle verlichtingsarmaturen zijn in een bouwtreintje met Bouwbedrijf van de Ven en system integrator Witron gemonteerd.

Slimme sensoren

“Jumbo ambieerde de laatste stand der techniek in lichtmanagement, met een maximale flexibiliteit, duurzaamheid en zeer hoge energiezuinigheid”, vertelt Van Dijken. “Onze LED-armaturen en LED-lichtlijnen spelen hier optimaal op in. In de toekomst kunnen eenvoudig verlichtingsarmaturen worden toegevoegd of verwijderd, wanneer behoeftes in de ruimtes wijzigen. Bovendien kunnen de lichtoutput, dimpercentages én brandtijden flexibel worden aangepast. Dankzij slimme sensoren stemmen de LED-armaturen in de kantoren hun lichtoutput zelfstandig af op het aanwezige daglicht. In combinatie met bewegingssensoren wordt een aanzienlijke energiebesparing bereikt. Zodra de sensoren beweging in een ruimte detecteren, dan schakelen de verlichtingsarmaturen automatisch en direct op tot een vooraf ingesteld lichtniveau, rekening houdend met het daglichtniveau in de ruimte. Wanneer medewerkers de ruimte verlaten, dan blijven de armaturen nog enkele minuten branden, waarna ze ook automatisch weer terugdimmen naar een gewenst background level of uitschakelen.” 

In navolging van de kantoorverlichting is ook een klein deel van de LED-lichtlijnen in het magazijn van sensoren voorzien. “Bovendien is in een aantal van onze armaturen centrale noodverlichting van Inotec geïntegreerd. Op het moment dat zich ergens in het distributiecentrum een calamiteit voordoet, dan schakelen deze armaturen automatisch over naar hun noodverlichtingsfunctie. Hierdoor kunnen medewerkers en bezoekers altijd veilig en snel hun weg naar buiten vinden.”

Alle armaturen worden aangestuurd door het LiveLink Premium lichtmanagementsysteem, dat door middel van een automatische besturing voor een optimale verlichtingskwaliteit en -efficiëntie zorgt.

100% voorspelbaar onderhoud

In alle armaturen is specifieke intelligentie ingebouwd, waardoor Jumbo alle verlichting eenvoudig middels DALI kan sturen en uitlezen, vertelt Van Dijken. “De armatuurdata wordt opgeslagen. Door een koppeling met de cloud is monitoring op afstand mogelijk en ook data-uitwisseling met het gebouwbeheersysteem en met platformen van derden is eenvoudig mogelijk. Naast de temperaturen, de actieve status (o.a. aan/uit) en de dimstanden wordt het aantal branduren inzichtelijk gemaakt, op basis waarvan we het verlichtingsplan verder kunnen optimaliseren, de verwachte levensduur van de armaturen kunnen bepalen én richting de 100% voorspelbaar onderhoud mogelijk wordt.”

Alle verlichtingsarmaturen zijn in een bouwtreintje met Bouwbedrijf van de Ven en system integrator Witron – de leverancier van het opslag- en orderverzamelsysteem – gemonteerd. “Onze projectleider John van Gestel zat wekelijks met onze samenwerkingspartners aan tafel om de projectvoortgang te bespreken en de leveringen en werkzaamheden af te stemmen, met een soepele uitvoering als resultaat.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details