Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

De trappen, balustrades en leuningen van Amare komen uit Oudewater

Foto-2—Goudriaan
Glasbalustrades.

Tekst | Chris Elbers

Beeld | Cojan van Toor Fotografie

24 augustus 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Het aan het Spuiplein gelegen gebouw is vanaf september het nieuwe onderkomen van het Zuiderstrandtheater, het Nederlands Dans Theater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. Rondom de realisatie van het immense complex verzorgde Goudriaan Staalconstructies uit Oudewater de levering én montage van een breed arsenaal trappen, balustrades en trapleuningen. Een opdracht die symbool staat voor de gevarieerde kwaliteiten van de staalspecialist.

Met onder meer vier aparte zalen, een oppervlakte van circa 7,5 voetbalvelden en een totale capaciteit van 4.800 bezoekers kan het duurzaam gebouwde Amare terecht als bijzonder worden betiteld. Daaraan leveren ook de door Goudriaan geleverde elementen van rvs en staal een bijdrage. Wanneer na de zomer de deuren opengaan, kan het vakmanschap van het bedrijf door het gehele gebouw worden bewonderd. “Allereerst hebben we alle trappen gemaakt”, vertelt projectleider/calculator Ton Roest namens Goudriaan. “In totaal gaat het om zo’n dertig stuks, variërend van kleine trapjes met twee of drie treden tot circa vijftien ton wegende constructies van vijftien meter lang en twee meter breed die de verdiepingsvloeren met elkaar verbinden. Ultiem zware jongens die zijn samengesteld uit trapbomen van maar liefst vijftien millimeter dik staalplaat met daartussen gelaste treden. In eigen huis ontworpen, vervaardigd en, voorzien van een poedercoating, op locatie tijdens de bouwfase door ons aangebracht met behulp van een bouwkraan.”

Veelzijdig

Behalve met trappen onderstreepte Goudriaan haar veelzijdigheid ook met de levering en montage van diverse andere elementen. Zo verzorgde het bedrijf de bordessen die, om geluidsoverlast of trillingen te voorkomen, nabij de zalen contactloos in de constructie zijn verwerkt. “Ook hier praat je over behoorlijk zware elementen”, zegt Roest. “Ze zijn dan ook met behulp van grote Willems-ankers aan het dak van de hoofdconstructie bevestigd. De voor de bordessen en videranden toegepaste balustrades, in totaal 350 strekkende meter lang, bestaan uit een stijlvolle en tegelijk doordachte combi van dikke rvs staalplaten en veiligheidsglas. Deze glasplaten, eveneens door ons geleverd én gemonteerd, zijn aan de bovenzijde afgewerkt met een rvs profiel.”

Duizend meter leuning

De door Goudriaan geleverde totaaloplossing omvat ook het plaatsen van de trappen binnen de zes noodtrappenhuizen in het gebouw. Voorzieningen die, net zoals de overige trapverbindingen in het complex, werden gecompleteerd met in totaal zo’n duizend meter in rvs uitgevoerde leuningen. Tot slot tekende de staalspecialist voor de vervaardiging van de uit massieve strippen bestaande lamelhekken, die aan de buitenzijde van Den Haags nieuwste blikvanger kunnen worden bewonderd.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details