Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De processen vormen geen keten, maar een koord
De leerlingen kunnen de lessen volgen met ruimte voor hun trainingsschema’s.

De processen vormen geen keten, maar een koord

Intensief samenwerken: concurrent en collaborative engineering

In Rotterdam verrijst een nieuwe school voor vmbo-studenten met een bovengemiddeld sporttalent. Hier kunnen zij de lessen volgen met ruimte voor hun trainingsschema’s en officiële wedstrijden. Net zo innovatief als de opzet van de school is de manier waarop deze wordt gebouwd. Concurrent en collaborative engineering is de term; écht samenwerken is de werkwijze.

De Thorbecke Talentschool aan de Rodaristraat in Rotterdam wordt gebouwd door geïntegreerd aannemers- en installatiebedrijf BINX. De nieuwbouw bestaat uit meerdere bouwvolumes met twee bouwlagen. Een bouwvolume heeft een halve verdieping extra. Het bruto vloeroppervlak is 4.082 m2.

Bouw en installatie verenigd

“Werktuigbouwkundige installaties, elektrotechnische installaties en bouw zijn bij ons geïntegreerd”, vertelt Lennart Koek, directeur van BINX Smartility. “Ze worden gelijktijdig digitaal ontworpen, voorbereid en uitgevoerd in BIM360. Pas als het digitale proces geen enkele clash meer vertoont, realiseren we de bouw in werkelijkheid. Deze aanpak leidt tot zeven weken besparing op de uitvoeringstijd, minder tijdgebonden kosten en een hogere kwaliteit.” 

Betrokkenheid

Het digitale ontwerp- en bouwproces blijft niet binnen de muren van BINX en architect RoosRos. Ook opdrachtgever Stichting Boor en het schoolbestuur kunnen inpluggen op BIM360 en alle ontwikkelingen op de voet volgen. Dit zorgt voor saamhorigheid, minder faalkosten en effectieve bouwvergaderingen. De betrokkenheid van de omwonenden is geregeld via een interactieve website, waarin exact wordt aangegeven wat er staat te gebeuren.

ClickBrick

De gevels worden opgetrokken met het ClickBrick metselsysteem. Binnen dit circulaire bouwsysteem worden de stenen zonder specie op elkaar gestapeld. Een metalen kliksysteem bevestigt de stenen aan elkaar. “Het ontbreken van specie maakt het systeem milieuvriendelijk”, vertelt Roland van Drunen, teamleider Bouw en verantwoordelijk voor dit project. “Grote winst wordt echter geboekt wanneer het gebouw wordt afgebroken of verplaatst. De stenen zijn dan losmaakbaar en herbruikbaar.” Voor de Thorbecke Talentschool zijn de ClickBricks speels toegepast met subtiele kleur- en diepteverschillen.

Ook opdrachtgever en schoolbestuur kunnen de ontwikkelingen op de voet volgen.

Stekerbaar installeren

De installaties worden stekerbaar aangelegd. Waar installaties op de traditionele manier via kabels het gebouw binnenkomen en vervolgens met schakelaars, snoeren en stopcontacten worden verbonden met de desbetreffende installaties, gebeurt dit nu met één brede vlakkabel die aan de kabelgoot wordt vastgeklikt. De kabels, uitgerust met connectoren, functioneren als ingangsconnectoren. In het pand beschikt de gebruiker nu over een eenvoudig plug-in-systeem voor zijn installaties. “Hier zit de grote winst in de exploitatie van het gebouw”, merkt Van Drunen op. “Het wisselen of integreren van installaties was nog nooit zo eenvoudig en kosteneffectief.” 

Werktuigbouwkundige installaties, elektrotechnische installaties en bouw zijn geïntegreerd.

De door BINX gebruikte software-applicatie – open space – waarin iedereen op elk moment van de dag kan controleren of dat wat wordt gemaakt, klopt met het ontwerp, biedt veel voordelen. “De totale aanpak van gekozen materialen en installaties, digitaal ontwerpen en bouwen en uiteindelijk fysiek bouwen vatten we samen onder de term ‘Concurrent en collaborative engineering’. De processen vormen geen keten, maar een koord, waarbij de vezels van begin tot eind met elkaar verstrengeld zijn voor het sterkste geheel. Dat moet topsporters in spe ook aanspreken.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Stichting Boor, Rotterdam
  • Architect RoosRos, Oud-Beijerland
  • Geïntegreerd aannemers- en installatiebedrijf BINX Smartility, Rotterdam, Groenlo en Horst

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details