Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘De industrie moet het gaan doen’

‘De industrie moet het gaan doen’

Als behartiger van prestatiegestuurd bouwen, zoals NOM-bouw en -renovatie, levert de vereniging Stroomversnelling een belangrijke bijdrage aan het recent geslotenNOM-bouw en -renovatie, waarin onder meer als subsidiemaatregel een zogenoemde ‘renovatieversneller’ is opgenomen. “Wij hebben gezegd: geef dat geld nu niet aan de vragende partij”, zegt voorzitter Leen van Dijke. “Geef het aan de maakindustrie om te kunnen investeren en te innoveren.”

Het enthousiasme van Van Dijke, recentelijk herbenoemd als voorzitter voor een periode van drie jaar, is er niet minder om na een zevental jaren Stroomversnelling. “We zijn in 2019 de 10.000 NOM-renovaties en -nieuwbouwwoningen gepasseerd, en ook met kwaliteitsontwikkeling hebben wij ons bestaan aangetoond. Zo hebben wij met Aedes en Bouwend Nederland een nieuwe contractvorm ontwikkeld voor corporaties, op basis van een gestandaardiseerde lijst specificaties met uniforme, prestatiegestuurde eisen.”

foto-stroomversnelling-1-kopieren

Voorzitter Stroomversnelling Leen van Dijke op werkbezoek. (Beeld: Contentpoint)

 

De Alliantie, sinds vorig jaar lid van de Stroomversnelling, bedacht zelf een lean-concept voor verduurzaming van woningen, waarbij eveneens procesgericht wordt verduurzaamd. NOM-renovatie en NOM-nieuwbouw volgens geïndustrialiseerde methoden, activiteiten die de Stroomversnelling als non profit-organisatie dient te stimuleren, sluiten aan op recente maatschappelijke ontwikkelingen, zegt Van Dijke. “Gerobotiseerde productie reduceert het aantal arbeidsuren, zowel in de fabriek als op de bouwlocatie. Wat betreft uitstoot snijdt het mes zelfs aan twee kanten: prefab productie leidt tot minder transportbewegingen en de NOM-woning leidt op zichzelf tot een vermindering van energievraag en verbruik. NOM-concepten zijn ook nog eens aantoonbaar minder gevoelig voor prijsstijgingen dan traditionele bouwmethoden.”

foto-stroomversnelling-2-kopieren

De Stroomversnelling heeft de corporaties hard nodig om vaart te maken, en breidt het domein uit naar een wijkgerichte aanpak, met een ontwikkeltafel gericht op de wijkaanpak van gemeenten. (Beeld: Frank Hanswijk)

 

‘Spijtvrije maatregelen’

Als je een woning in stappen naar Nul-op-de-Meter brengt, is het uiteraard niet de bedoeling dat je bepaalde ingrepen in de woning later weer moet terugdraaien om verder te verduurzamen. Een keurmerk voorzien van ‘spijtvrije maatregelen’ kan helpen, aldus Van Dijke. “Dat NOM Keur ‘op stappen’ gaat er nu komen, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is onder keurmerk in fases tot ‘Nul-op-de-Meter’ te komen. Wij moeten ons niet blind staren op één methode, wel is bij elke energiedrager reductie van de vraag het uitgangspunt. Nu zitten mensen soms met een dekentje op schoot op de bank. Bij terugdringing van de warmtevraag moet ook het comfort toenemen, met woonlastenneutraliteit als uitgangspunt. Dat laatste is mede op ons aandringen in het Klimaatakkoord terecht gekomen, zodat de energietransitie ook toegankelijk is en blijft voor particulieren en VvE’s; ook als die minder financieel draagkrachtig zijn.”

De Stroomversnelling heeft de corporaties hard nodig om vaart te maken, en breidt het domein uit naar een wijkgerichte aanpak, met een ontwikkeltafel gericht op de wijkaanpak van gemeenten. Van Dijke: “Op gemeenten komen veel vragen af, zoals ‘hoe haal ik een hele wijk van het gas af?’. Daar kunnen en willen wij graag bij helpen met onze ontwikkeltafel en de zogenoemde ‘wijkgids’. Daarbij komen vragen aan bod als ‘hoe om te gaan met gespikkeld bezit?’ Wij zijn trots op wat is bereikt, de spelregels worden nog steeds gefinetuned en de activiteiten uitgebreid. De capaciteit van de bouwproductie moet ook omhoog. Die komt nu mede onder druk te staan doordat de expertise van onze bouwindustrie in landen als Duitsland meer wordt aangezocht. Maar de kern blijft: de industrie moet het gaan doen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details