Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De eerste bewoners betrekken de Stadstuin in Nijmegen noord

De eerste bewoners betrekken de Stadstuin in Nijmegen noord

De Waalsprong is druk in ontwikkeling. De combinatie van natuur en stad om de hoek maakt het een geliefde plek om te wonen. Zo ook de Stadstuin. Een deel van de huizen staat nog in de stijgers maar de bewoners van de opgeleverde woningen zijn druk aan het verhuizen. Als je door de wijk loopt zie je mensen gordijnen ophangen, muren schilderen en tuinieren. Zelfs het eerste geboorte bord hangt al aan een gevel! In deze zonnige lente bloesemt De Stadstuin op tot een levendige wijk!

Het project bestaat uit de nieuwbouw van 115 grondgebonden woningen in verschillende segmenten huur en koop in de Waalsprong, Nijmegen. Het plan, in opdracht van de Klokgroep is gesitueerd in de Stadstuin. Aan de oostkant wordt de locatie begrensd door het oude lint de griftdijk, aan de zuidkant door de historische tuin en aan de westkant door de Italiëstraat. Deze stadsstraat met ventweg wordt een belangrijke ontsluiting van de Waalsprong naar het centrum van Nijmegen. Met het Honigcomplex en het oude centrum van Nijmegen op 5 minuten fietsen ligt de Stadstuin op een toplocatie.

stadstuin-8-kopieren

In de stedenbouwkundige verkaveling van opZoom is de begeleiding van de stadsstraat één van de motieven. De robuuste, bijna monolithische bouwblokken met Delftse stoep onderstrepen het stedelijk karakter van de Italiëstraat. Deze ruime eengezinswoningen hebben een verticale en speelse geleding van de gevel waarbij de gemetselde dakkapel zorgt voor de benodigde hoogte en de verholen goot en gemêleerd wassestrich metselwerk garant staan voor de allure.

Aan de Griftdijk is gekozen voor een grotere korrel aan het lint. Deze levensloopbestendig woningen refereren aan de agrarische schuren door een asymmetrische kap, variatie in gevelopeningen en een donkere, houten gevelbekleding.

stadstuin-6-kopieren

Het binnengebied/erf kent een wat losser en groener karakter. Rond de groene hof zijn in een lage dichtheid woningen ontworpen. De blokken zijn korter en verspringen ten opzichte van de rooilijn terwijl er ook wordt gevarieerd in de kaprichtingen. Deze woningen zijn verder uitgewerkt door Inbo architecten.

In het gehele plan zijn de overgangen privé – openbaar zorgvuldig vormgegeven. Naast de Delftse stoep aan de stadsstraat zijn de voor- en zijtuinen begrensd met hagen en gemetselde penanten. Daarnaast zorgen de doorlopende open kopgevels voor een prettige alzijdige bebouwing.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details