Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
De duurzame poort tussen natuur en stad
Floating Gardens als entree van Sloterdijk Centrum. (Foto: Egbert de Boer)

De duurzame poort tussen natuur en stad

Het Rotterdamse architectenbureau Orange Architects maakte een uitstapje naar 020 voor het vernieuwende project Floating Gardens. De imposante woontoren wordt de entree van de Amsterdamse natuur naar het stedelijke Sloterdijk Centrum. En die verbinding wordt zowel in, op als rond het gebouw direct duidelijk, vertelt senior architect Florentine van der Vaart.

Amsterdam Sloterdijk verandert langzaam van een kantoorbuurt naar een groen woon- en werkgebied waar de hele stad warm van wordt. Orange Architects is vanaf het eerste moment betrokken geweest om deze nieuwe visie van papier naar realiteit te brengen voor Floating Gardens. “We begonnen met een haalbaarheidsstudie”, vertelt Van der Vaart. “Iedereen had grootse dromen. Maar voordat je echt met een project begint, wil een opdrachtgever weten wat mogelijk is.” De gemeente was overtuigd en dus kon Orange Architects naar de tekentafel.

Een ontwerp met een verhaal

“Al onze ontwerpen zijn uniek”, vertelt Van der Vaart. “We bedenken bij ieder project een passend concept met een verhaal. Gebouwen zijn voor ons namelijk meer dan het eindresultaat. We maken gebouwen die een positieve impact hebben op de kwaliteit van leven. Daarnaast willen we iets toevoegen aan de omgeving. En dat is ook bij Floating Gardens het geval. Het wordt de entree van Sloterdijk Centrum; een gebied in transitie. Die overgang is terug te zien in ons ontwerp en we hopen dat de huidige en nieuwe bewoners van de buurt zich erin herkennen.”

Doorkijk in de patio en tegen de toren.

Alle vakkennis in één project

“We zijn meer dan 60 meter de lucht in gegaan”, zegt Van der Vaart. “Het is een enorme dichtheid aan woningen op een betrekkelijk kleine kavel geworden.” Hoe zorg je ervoor dat een groot gebouw dan tóch esthetisch aantrekkelijk wordt? “We hebben een integraal ontwerpproces gehad met diverse adviseurs en experts. De gevel van het pand zit technisch zeer vaardig in elkaar. Vanwege de ligging in een druk gebied, moesten we rekening houden met geluidsbelasting en strikte bouwlijnen. Dit is in het ontwerp verwerkt en zichtbaar in de architectonische identiteit van het gebouw.”

Wanneer je naar het gebouw kijkt, lachen de planten je straks tegemoet. Van der Vaart: “De uitstraling van het gebouw past precies bij de locatie. Het pand is groot, maar geeft door de stapeling van volumes met de verschillende dakterrassen en een patio een geborgen gevoel.” Naast een woonfunctie heeft Floating Gardens ook een maatschappelijke functie. “In het pand komt een alles-in-één-school. In het woongebouw komt een collectieve huiskamer voor de bewoners. Die collectiviteit vind je terug in veel van onze ontwerpen.”

Duurzaam ontwerpen

Zeg je Orange Architects, dan zeg je duurzaamheid. “We moeten er soms nog steeds voor strijden omdat er een prijskaartje aan hangt, maar duurzaamheid is een belangrijk ontwerpmotief.” En dat gaat verder dan enkel de prachtige planten die het gebouw bekleden. “Ook in het gebouw is gedacht aan de lange termijn. Denk bijvoorbeeld aan het stimuleren van het gebruik van trappen. De patio en buitenruimte zijn lopend perfect te bereiken. We hopen daarmee de bewoners aan te moedigen een keer minder op de liftknop te drukken.”

Samen bouwen aan een nieuw Sloterdijk

Het ontwerp van Orange Architects wordt in het eerste kwartaal van 2024 opgeleverd. In samenwerking met de vele partners is Floating Gardens precies zo geworden als Van der Vaart had gehoopt. Het is een prachtige ontwikkeling van Synchroon bv. “We hebben hier met een heel groot team aan gewerkt. Zowel voor als achter de schermen. Samen hebben we mooie innovaties toegevoegd aan het bloeiende Amsterdam Sloterdijk.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details