Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Complexe constructies vragen om uitgebreid rekenwerken samenwerking

Complexe constructies vragen om uitgebreid rekenwerken samenwerking

Familiebedrijf Vic Obdam buigt zich al bijna 40 jaar over complete en uitdagende staalconstructies. Van nieuwbouw tot renovatie: het bedrijf gaat elke uitdaging aan. En met succes, vertellen projectleider Rick de Keijser en directeur Pieter Klijn. Vandaag vertelt Vic Obdam over het nieuwbouwproject Floating Gardens.

Vic Obdam is een echt familiebedrijf, dat al 40 jaar bestaat. “We zijn een jonge club, met in totaal 80 vakmensen in dienst”, vertelt Klijn. “We hebben alle disciplines in huis: van onze eigen inmeetdienst, constructeurs en modelleurs tot aan productie en montage. Onze kracht ligt daarom ook echt in ons team.” Vic Obdam wil bijdragen aan een nieuw duurzaam en circulair bouwlandschap, vertelt Klijn. “We zijn zelf qua duurzaamheid vooruitstrevend. Ons bedrijf heeft 1.450 zonnepanelen op het dak liggen en daarnaast zijn we 100% gasloos en energieneutraal. We zien mogelijkheden voor het hergebruiken van materialen, en op die manier helpen we onze klanten bij hun duurzame ambities en doelstellingen.” Zo heeft Vic Obdam met het duurzame en circulaire project BioPartner in Leiden de Europese duurzaamheidsprijs gewonnen. “Het helpen van klanten in hun uitdagingen en complexe projecten is waar onze expertise ligt. Toen bouwbedrijf De Nijs vroeg of wij wilden aansluiten bij het project Floating Gardens, hebben wij dit met beide handen aangepakt”, vertelt De Keijser. “Het ging vooral om het optimaliseren van de belastingen in het gebouw door de complexe staal-betonverbindingen. Het rekenwerk aan de constructie was dan ook zeker de grootste uitdaging wat ons betreft.”

Knooppunten

Waar kwam die lastige rekenkundige uitdaging vandaan? “Dat heeft een aantal oorzaken”, vertelt De Keijser. “Omdat Floating Gardens hoogbouw is, komt er veel belasting vanuit de hoogbouw omlaag. Dat moet via de betonconstructies en stalen liggers worden doorgevoerd naar de fundering. De knooppunten waar de betonkolommen en stalen liggers samen komen, zorgen voor een complexe belastingafdracht door de stalen liggers. Dat waren best pittige details om te berekenen!” Hij legt uit dat de liggers die zijn toegepast niet onder vloer liggen, maar er in. “Dat scheelt in de hoogte van je vloer. In dit project hebben we geïntegreerde THQ-liggers gebruikt. We hebben een eigen lasstraat waar we die liggers kunnen maken, dat maakte het werk efficiënt.”

V-kolommen vol uitdaging

De echte complexiteit zat hem echter in de V-kolommen die de architect heeft ontworpen om de belastingoverdracht van het uitkragende gebouw via een soort boomconstructie te realiseren. “Dit ontwerp hebben we in 3D-E.E.M. volledig doorgerekend. Het eindresultaat: twee V-kolommen met vier takken die de vloeren dragen. Die kolommen bestaan uit gezette platen, die samen een koker vormen.” Al met al leidt al dat complexe denk- en rekenwerk tot echt een bijzondere constructie, vertelt Klijn. “We hebben dit niet alleen helemaal doorgerekend, maar zijn ook constant in overleg geweest met zowel de architect als de constructeurs. Want die kolommen moeten niet alleen mooi passen in het plan van de architect, maar ook maakbaar blijven. Dat was echt een mooi samenspel. Ik denk dat daar ook precies onze specialiteit ligt: het vertalen van de wensen van een architect naar een constructief verantwoord ontwerp.”

3D-model van de belasting in de staalconstructie.

3D-plannen

Ondanks dat de V-kolommen voor veel uitdaging zorgden, zijn ze wel een ontzettend belangrijke toevoeging aan het ontwerp. “De kolommen maken de overkraging mogelijk, en die zorgt juist voor de prachtige uitstraling van het gebouw. Het was even rekenen, maar we zijn ontzettend blij met
het eindresultaat.”

3D-model van de V-kolom.

De constructie is boven aan de toren smal en wordt steeds breder naar beneden. “Dat zorgde ook nog voor wat uitdagingen wat betreft lasnaden en de aansluiting op de rest van het gebouw. Je wilt natuurlijk wel een mooi gebouw opleveren.” Maar uiteindelijk draait alles om de belastingoverdracht naar de fundering. “Daarom hebben we de V-kolom eerst helemaal in 3D ontworpen, om te beoordelen hoe die krachten precies lopen. De takken waren als standaard kokerprofiel constructief bepaald door de hoofdconstructeur, maar dat was niet zoals de architect het bedoeld had. Wij hebben het ontwerp op detailniveau uitgewerkt zoals de architect voor ogen had, en dit is zeer goed gelukt.”

Mooi werk

Uiteindelijk zijn zowel De Keijser als Klijn erg tevreden over het project. “Dit zijn precies de uitdagingen die we leuk vinden om te doen. Een prachtig gebouw met complexe vraagstukken. Tel daar nog eens de fijne samenwerking met onze partners bij op en je hebt een topproject. Samen op zoek gaan naar die oplossingen, dat maakt ons werk leuk.” En het resultaat mag er zijn. Een mooi complex constructief project is gerealiseerd en zorgt combinatie met de drie daktuinen ook nog eens voor meer biodiversiteit in de wijk Sloterdijk.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details