Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Bijzondere nieuwbouw voor Dimensio Verpakkingen: Fris, licht en met maximale aandacht voor de natuur

Bijzondere nieuwbouw voor Dimensio Verpakkingen: Fris, licht en met maximale aandacht voor de natuur

De nieuwbouw in Almere is hiervan een sprekend voorbeeld. In tegenstelling tot standaard distributiecentra heeft Sec.architecten een transparant, fris, licht en uitnodigend gebouw ontworpen met natuurlijke materialen en kleuren, dat alzijdig landt in een groene omgeving. De bijzondere nieuwbouw wordt gerealiseerd door Aan de Stegge Twello.

Dimensio Verpakkingen is een groothandel in verpakkingsmateriaal, met een breed assortiment van plastic zakken tot kartonnen dozen. Het bedrijf is al meer dan 25 jaar gevestigd in Almere. Aan de Stegge Twello realiseert voor de derde keer op rij een nieuw bedrijfsgebouw voor dit florerende bedrijf, op een kavel van circa 5,2 hectare op bedrijvenpark Stichtsekant. De nieuwbouw heeft een oppervlakte van 34.000 m², verdeeld over ca. 29.000 m² warehouse, 1.400 m² mezzanine en 3.600 m² kantoorruimte inclusief showroom, fitnessruimte, bedrijfszwembad en een bedrijfsrestaurant met professionele keuken, waar gezonde maaltijden worden bereid. Ook komen er 290 parkeerplaatsen en tientallen laad- en losdocks. Het gebouw voldoet aan alle eisen voor een moderne logistieke operatie en voorziet in de snelle groei en hoge duurzaamheidsambitie van het bedrijf, vertelt Bas te Riele, commercieel projectmanager bij Aan de Stegge Twello. “De volledige nieuwbouw functioneert gasloos. Warmtepompen voorzien in een all-electric verwarming, koeling en warmtapwaterbereiding. Bovendien wordt waterbesparend sanitair aangebracht en wordt hemelwater vanaf het dak efficiënt opgevangen.” Ook op bouwkundig vlak zijn duurzame en groene keuzes gemaakt. “Denk bijvoorbeeld aan de toepassing van natuurlijke materialen zoals hout, steen en textiel, maar ook aan een efficiënte ruimte-indeling. Het warehouse beschikt over zeer vlakke vloeren, een uitstekende vloerbelasting van 5.000 kg/m en een ideale plafondhoogte. Onder het sprinklernet is maar liefst 12,20 meter vrije hoogte beschikbaar voor palletopslag.” Vanaf maart worden de palletstellingen geplaatst, waarna in juni de nieuwbouw in gebruik wordt genomen.

In het pand zijn diverse accenten van eikenhout opgenomen.

Sterke horizontale geleding

“In ons ontwerp hebben wij het kantoorgedeelte losgetrokken van het warehouse, waardoor rondom daglicht naar binnen kan stromen. Hierdoor is het kantoor wat vrijer in de omgeving komen te staan”, vertelt Robert Flier, architect en eigenaar van Sec.architecten. “Bovendien heeft het gebouw een aansprekende kop gekregen.” Waar het warehouse overwegend wordt bekleed met verticale sandwichpanelen, is bij het tweelaagse kantoorgebouw gekozen voor een sterke horizontale geleding. Het gebouw wordt gerealiseerd op 60 centimeter boven maaiveldniveau en valt op door zijn royale plafondhoogtes. “De verdiepingsvloeren zijn doorgetrokken in grote witte luifels met een krachtige zigzagbeweging, die de grens van binnen naar buiten verzachten en tevens dienstdoen als zonwering. De bovenzijde van de luifels wordt bekleed met sedum, waardoor medewerkers groen wegkijken over de luifels heen. Ook op de begane grond is deze vormgeving doorgetrokken, met grote borders en royaal gebruik van groen.” De grote glaspartijen worden onderbroken door zonwerende louvreluiken, die geperforeerd worden met een scheikundige vertaling van plastic. “Dit vormelement is een speelse knipoog naar de dienstverlening van Dimensio Verpakkingen.”

Fris, licht en met grote overspanningen

Voor het ontwerp van de nieuwbouw heeft Sec.architecten zich laten inspireren door de architectuur in Zuid-Afrika: fris, licht en met grote overspanningen, veel glas, natuursteen en hout. “De natuursteen is met name doorgevoerd in de kleurstellingen”, vertelt Flier. “Zo hebben de sandwichpanelen, kozijnen en louvreluiken een zand-/bronsachtige tint gekregen. In het pand zijn diverse accenten van eikenhout opgenomen en op de vloeren in de kantoren komen los gelegde PVC-tegels met een travertinachtige look & feel, die de Cradle-to-Cradle-ambitie ondersteunen.” Het volledige project wordt groen-inclusief gebouwd, benadrukt Te Riele. “Flora en fauna krijgen de ruimte om zich te ontwikkelen. Rond het gebouw komen bijvoorbeeld diverse bijenkassen, een ooievaarspaal en een pluktuin met fruitbomen. Ook wordt ruimte gereserveerd voor koeien en/of schapen. Tussen het kantoorgebouw en het warehouse komt een circa 100 meter lang en 4 meter breed bassin waarin niet alleen koikarpers worden uitgezet, maar dat tevens dienstdoet als waterbuffer voor de sprinklerinstallatie. De sprinklerpomp komt in een separate ruimte met een grote glazen pui, waardoor de techniek optimaal zichtbaar blijft. Onder andere deze elementen maken de nieuwbouw uniek en een mooi visitekaartje voor onze dienstverlening.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details