Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Bijzondere, markante nieuwbouw voor Hartman Marine Shipbuilding BV
Aluminium Kingspan Dri-Design Tapered gevelcassettes geven de nieuwbouw een hoogwaardige en exclusieve uitstraling.

Bijzondere, markante nieuwbouw voor Hartman Marine Shipbuilding BV

Wie Urk binnenrijdt, kan het nieuwe kantoorpand van Hartman Marine Shipbuilding BV niet ontgaan. Vlakbij de haven is net voor de zomer een markant gebouw met een bijzondere uitstraling opgeleverd, dat in maat en schaal perfect opgaat in zijn omgeving. De nieuwbouw is ontworpen door Korfker Architecten. Scheepsbetimmering- en bouwbedrijf De Flux was verantwoordelijk voor de uitvoering. In opdracht van de Urkse aannemer heeft specialist in OP-deck® bekistingsystemen, staalplaat-betonvloeren en metalen dak- en gevelsystemen Tullingh & Partners het gebouwcasco verzorgd, inclusief verdiepingsvloeren, dak en gevel.

Tekst | Lieke van Zuilekom   Beeld | Tullingh & Partners

“Vanuit ons kantoor in Dordrecht verzorgen wij de bouwkundige engineering, materiaallevering en realisatie van bouwgerelateerde projecten in de woningbouw, utiliteit en industrie”, vertelt Charles van Oldenbarneveld van Tullingh & Partners. “Bovendien nemen we graag het complete bouwmanagement voor onze rekening, waarbij we de diverse partijen aansturen, tekeningen controleren en planningen en budgetten bewaken. Met andere woorden: in samenwerking met onze bouwpartners zorgen wij dat elk project tot een succes wordt gebracht. Het nieuwe kantoorgebouw van Hartman Marine Shipbuilding BV is hiervan een sprekend voorbeeld. In nauwe samenwerking met onze bouwpartner De Flux en met het esthetische ontwerp van Korfker Architecten als onderlegger hebben wij de best passende producten, leveranciers én bouwpartners voor dit project bepaald.”

Voor de nieuwbouw op Urk zijn alle gevelcassettes uitgevoerd in een bronstint.

Laag eigen gewicht, hoge sterkte

Bijvoorbeeld aan de eerste verdiepingsvloer werden hoge (isolatie-)eisen gesteld, vertelt Van Oldenbarneveld. “Omdat de nieuwbouw een ‘gebouw op poten’ betreft, golden voor deze vloer extra strenge bouwfysische en brandwerendheidseisen. Daarom is de vloer uitgevoerd met het OP-deck® systeem, dat standaard beschikt over een brandwerendheid van 90 minuten en een RC-waarde van 6. De tweede verdiepingsvloer betreft een staalplaat-betonvloer.” Op het dak zijn Kingspan X-dek sandwichpanelen toegepast, die voldoen aan een RC-waarde van 6 en zich onderscheiden door een laag eigen gewicht en hoge sterkte. “De sandwichpanelen kunnen zonder problemen zwaardere belastingen aan. Een uitkomst, omdat Hartman Marine Shipbuilding BV PV-panelen op het dak heeft aangebracht.”

Uniek, dynamisch gevelsysteem

Aluminium Kingspan Dri-Design Tapered gevelcassettes geven de nieuwbouw een hoogwaardige en exclusieve uitstraling. “De metalen en 100% circulaire (Cradle-to-Cradle) gevelcassettes zijn gemonteerd op een geïsoleerd gevelpaneel van Kingspan en als systeemcombinatie getest op isolatiewaarde, luchtdichtheid, waterdichtheid en brandwerendheid. Hierop is tevens een certificering afgegeven”, vertelt Van Oldenbarneveld. “De gevelcassettes kunnen in elke richting worden gedraaid, waarbij gevarieerd kan worden met diepten en schuinten. Bovendien is een grote verscheidenheid aan afwerkingen, kleuren en texturen mogelijk. Dit resulteert in ongelimiteerde ontwerpmogelijkheden én in unieke, dynamische gevels. Kingspan Dri-Design Tapered is daarmee de excellente keuze voor Hartman Marine Shipbuilding BV dat bij de bouw van haar luxe (super)jachten en schepen ook uitsluitend werkt met hoogwaardige en duurzame materialen.”

Doorsnede van de nieuwbouw, waardoor alle werkzaamheden van Tullingh & Partners duidelijk zichtbaar worden.

Natuurlijke golfbeweging

Voor de nieuwbouw op Urk zijn alle gevelcassettes uitgevoerd in een bronstint. “In de engineeringsfase hebben we besloten om één zijde van de metalen cassettes iets dieper uit te voeren. Dankzij de weerkaatsing van het zonlicht ontstaat een heel bijzonder effect, als een natuurlijke golfbeweging die refereert aan het wateroppervlakte van het IJsselmeer dat altijd in beweging is.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details