Bouwen is meer dan alleen vakmanschap. Het vraagt om een uitgekiende balans tussen vakmanschap en marktkennis enerzijds en economisch bewustzijn en verantwoordelijkheidsgevoel anderzijds. Maar ook om balans in projecten, van klein tot groot, van nieuwbouw tot renovatie en van particulier tot bedrijfsmatig. De Vree en Sliepen voorziet hierin. “Wij zijn geen specialist, maar een generalist”, benadrukt Adjunct Directeur Wim van Vreeswijk. “Als allround bouwbedrijf zijn wij niet alleen thuis in utilitaire werken en corporatiewoningen, maar ook in de realisatie van vrije sector koopwoningen. Dat bewijzen wij bijvoorbeeld in nieuwbouwwijk De Plantage in Meteren, dat zo’n 1.500 woningen telt. In de architectuur van de woningen is nadrukkelijk de relatie gezocht met de bijzondere cultuurhistorie van de Betuwe. Rijk gedetailleerde gevels en speels vormgegeven woningen bepalen straks het wijkbeeld.”
Wonen in de Plantage is wonen in de sfeer van een oud Betuws vestingstadje. Elke buurt in de nieuwbouwwijk krijgt hierbij zijn eigen karakter en elke woning zijn eigen stijl. Bovendien is het woonaanbod zeer divers, met vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen, starterswoningen en alles wat daar tussen zit. Een deel van de 1.500 woningen wordt gerealiseerd door BPD bouwfonds gebiedsontwikkeling. Voor de bouw van deze woningen zocht de grootste gebiedsontwikkelaar van Nederland reeds in 2017 de samenwerking met De Vree en Sliepen. “In een bouwteam met BPD en de verschillende architecten zoeken wij steevast naar de meest optimale woningplattegronden”, vertelt Van Vreeswijk. “Bovendien denken wij actief mee over de bouwkundige en financiële haalbaarheid en maakbaarheid, zonder de esthetiek uit het oog te verliezen. Hierdoor blijft het project realiseerbaar voor BPD én kan zij rekenen op grote belangstelling van potentiële kopers.”
De grondgebonden woningen in de Plantage worden gefaseerd en per cluster gerealiseerd. “Na oplevering van elke fase voert BPD klanttevredenheidsonderzoeken uit onder de kopers. Goede resultaten werken hierbij uiteraard mee aan het verstrekken van eventuele vervolgopdrachten”, aldus Van Vreeswijk. “Daarnaast speelt de samenwerking tussen beide partijen in de ontwikkeling een grote rol. Zowel aan de ontwikkelzijde als tijdens de uitvoering verloopt deze samenwerking erg prettig. Ook wordt uitstekend voldaan aan de esthetische én technische kwaliteit na oplevering.”
Als eerste fase heeft De Vree en Sliepen zestien woningen gebouwd. Vier jaar later staat de teller al op ruim honderd, aldus Van Vreeswijk. “En ook voor de komende jaren staan nog tientallen woningen op de planning.” Waar de woningen achter de voordeur redelijk vergelijkbaar zijn, is elke gevel uniek. “In dit project zit ontzettend veel differentiatie. Zo maken we onder andere trapgevels, tuitgevels en klokgevels, met bijzondere metselwerken die verwijzen naar de historische binnenstad. Bovendien worden elementen toegepast die de gevels een bijzondere kwaliteitsuitstraling geven.”
Om de diverse projectfases tot een goed einde te brengen, werkt De Vree en Sliepen met een vast team van projectleider, uitvoerder, werkvoorbereider, timmerlieden en onderaannemers. “Bovendien nemen wij de kopersbegeleiding voor onze rekening”, aldus Van Vreeswijk. “Bij De Vree en Sliepen is de klant letterlijk koning. Naast ruwbouwopties zoals uitbouwen, dakkapellen, extra dakramen en extra zonnepanelen, bieden wij in de Plantage een uitgebreide lijst van afbouw- en installatieopties. Van alternatieve binnendeuren, kozijnen en beslag t/m aanvullende vloerverwarming, stopcontacten en verlichtingspunten. Kopers hebben bovendien volledige vrijheid in de keuze van sanitair en tegels. Meest onderscheidend echter is onze flexibiliteit. Ook in een zeer laat stadium kunnen kopers nog wijzigingen doorvoeren, zodat zij écht de woning krijgen die tot in detail aan hun wensen voldoet.”