Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Aluminium gevelbekleding geeft Zalmhaventorens cachet
Gekozen is voor gevelkaders in 2 mm dik aluminium, waarin bijzondere zettingen/belijningen zijn opgenomen.

Aluminium gevelbekleding geeft Zalmhaventorens cachet

Dankzij een 215 meter hoge toren wordt project De Zalmhaven dé nieuwe blikvanger van de Rotterdamse skyline. Twee flankerende torens van 70 meter en een verbindende plint vormen een visuele trap naar het lager gelegen Scheepvaartkwartier. Belangrijk onderdeel van de esthetiek van De Zalmhaven I (highrise), II en III (midrise) vormt de aluminium gevelbekleding, die wordt geëngineerd, geproduceerd en gemonteerd door Aldowa.

“We zijn al in een vroeg stadium benaderd door BAM Bouw en Techniek – Grote Projecten, om mee te denken over de gevelbekleding van de midrise en plint”, vertelt Edwin Nipius, projectleider bij Aldowa. “Het initiële idee van de architect was om de vierkante gevelkaders uit te voeren in prefab beton, maar wij hebben hier een esthetisch hoogwaardig en kostenefficiënt alternatief voor ontworpen en geëngineerd. Dit alternatief hebben we zichtbaar en voelbaar gemaakt in een verdiepingshoge mock-up, die de architect heeft overtuigd. Op basis van deze mock-up zijn nog enkele optimalisaties doorgevoerd, waarna twee maanden later al de productie werd opgestart.”

Kort na de gunning van de midrise werd Aldowa gevraagd om ook de gevelbekleding van de prefab betonnen balkons van de highrise te verzorgen.

Naadloze koppeling

Voor deze productie heeft Aldowa onder meer een nieuwe lasrobot aangeschaft, waarmee de duizenden verstekhoeken van de kaders volledig geautomatiseerd en naadloos gekoppeld en gelast kunnen worden. “Hierdoor lijkt het alsof de kaders rondom uit één geheel bestaan”, aldus Nipius. “Gekozen is voor gevelkaders in 2 mm dik aluminium, waarin bijzondere zettingen/belijningen zijn opgenomen. De kaders zijn voor 98% uitgevoerd in wit. Ter hoogte van de loggia’s op de bovenste verdiepingen is gekozen voor een hoogwaardige bronstint.”

Balkonpanelen

Kort na de gunning van de midrise werd Aldowa gevraagd om ook de gevelbekleding van de prefab betonnen balkons van de highrise te verzorgen. Ook hier is gekozen voor 2 mm aluminium zetwerk, uitgevoerd in wit. “Alle balkonpanelen worden reeds op de bouwhub door ons bevestigd, waarna de prefab balkons kant-en-klaar naar de bouwplaats worden vervoerd en direct worden ingehesen”, vertelt Nipius. “Dit komt de doorlooptijd in het project aanzienlijk ten goede, terwijl de kwaliteit te allen tijde wordt geborgd.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details