Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Al 25 jaar specialist in complexe staalconstructies
Bollenluifel station Utrecht. (Beeld: Rob van der Lingen)

Al 25 jaar specialist in complexe staalconstructies

De ‘bollenluifel’ van station Utrecht, de futuristische perronkappen op station Arnhem en Utrecht, de A’DAM Toren en Pontsteiger in Amsterdam. Het is zomaar een greep uit de iconische projecten waaraan Buiting Staalbouw meebouwt. Al 25 jaar is de staalbouwer een betrokken partner voor de engineering, productie en montage van complexe staalconstructies. Een mooi moment om terug te blikken én vooruit te kijken.

Het verhaal van Buiting start in 1996, als Louis Buiting begint met het maken van staalconstructies. Het succes laat niet lang op zich wachten. Invulling gevend aan de aantrekkende markt groeit het bedrijf al snel uit en wordt er geïnvesteerd in de organisatie en automatisering. Tot op de dag van vandaag zet die natuurlijke groei zich voort. Op dit moment beschikt Buiting over twee productielocaties, in Broekland en in Almelo. Buiting heeft tevens een locatie voor engineering in Schagen en heeft in 2020 Metaalbouw Vloet in Mill overgenomen. Alles bij elkaar zijn 150 gespecialiseerde en betrokken medewerkers dagelijks bezig met de meest uiteenlopende en complexe constructies.

A’DAM Toren.

Langdurige relaties

“Onze kracht ligt in onze manier van samenwerken”, vertelt projectleider Jurgen Exterkate van Buiting. “Wij gaan voor langdurige relaties met onze opdrachtgevers, gebaseerd op vertrouwen en kennisdeling. In veel gevallen worden we in het voortraject bij een project betrokken, om mee te denken over een verantwoorde en efficiënte manier van bouwen. Thema’s als toekomstbestendigheid en Total Cost of Ownership spelen hierin steeds vaker een rol. Bouwbedrijven zijn steeds vaker nog jaren verantwoordelijk voor het onderhoud van een bouwwerk. Het is dus verstandig om met een oplossing te komen die lang meegaat en weinig onderhoud vergt. Zo kan een hogere investering aan de voorkant uiteindelijk leiden tot een besparing.”

Investeren in mensen

Een andere kracht van Buiting betreft de medewerkers. “Allemaal eigen mensen die complexe producten kunnen bedenken en maken”, aldus Exterkate. “Binnen onze organisatie investeren we graag in hun professionele groei en persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat onze medewerkers de juiste mentaliteit hebben. Sociaal, betrokken en oplossingsgericht. Dat begint al op onze engineeringsafdeling. In nauwe samenwerking met hoofdconstructeurs en adviesbureaus geven we, letterlijk en figuurlijk, constructief invulling aan de te bouwen objecten. We maken alle staalconstructies op onze eigen productielocaties. Ook de montage op locatie verzorgen we zelf.”

Van tunnelbekisting tot bollenluifel

De complexiteit van de producten die Buiting realiseert, heeft vooral te maken met vorm en constructieve eigenschappen. Maar ook met de locatie van het project en/of de te plaatsen constructie. Exterkate: “Voor de hogesnelheidslijn maakten we bijvoorbeeld de tunnelbekisting, voorzien van koeling, werkbordessen en een speciaal ontwikkelde onderkist. Een groot en uitdagend werk. Een ander tot de verbeelding sprekend project waaraan we bijdroegen, is het markante AFAS Experience Center. Of het Deltion College in Zwolle, een enorm complex van tien onderwijsgebouwen met veel staal en glas. Maar ook de futuristisch ogende perronoverkappingen en passerelle van station Arnhem, die in 2013 de nationale staalprijs won. Dit werk gold als spin-off voor meer bijzondere stationsoverkappingen, waaronder de voor velen bekende ‘bollenluifel’ tussen Utrecht Centraal en winkelcentrum Hoog Catharijne. Wij modelleerden, produceerden en monteerden deze stalen overkapping van 3.600 vierkante meter, waarin ronde pneumatische ETFE-kussens verwerkt zijn.” 

AFAS Experience Centre.

Hergebruik staal heeft de toekomst

“Het hoge kwaliteitsniveau dat we de afgelopen 25 jaar hebben neergezet, geldt als uitgangspunt voor de komende decennia”, vervolgt Exterkate. “We blijven inzetten op de kennis en het vakmanschap van onze eigen mensen. Tegelijkertijd zetten we stevig in op actuele thema’s als duurzaamheid en circulariteit. Door het gebruik van zonnepanelen op onze productiehallen wekken we onze eigen energie op. Ook werken we aan mogelijkheden om staal te hergebruiken zonder het om te smelten. We maakten bijvoorbeeld al een brug uit gebruikte stalen elementen. Dat biedt, zeker in combinatie met de grote hoeveelheid informatie die je uit de huidige modelleerprogramma’s kunt halen, interessante perspectieven voor de toekomst.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details