Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Absoluut ‘wow’-effect bij prestigieus project Westbeat

Naamloos-2 kopiëren
Het project sluit perfect aan bij de expertise van Intal.

Tekst | Susan Peek

Beeld | Sebastiaan Rozendaal

21 mei 2021 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

Niet gek, volgens Johan Andringa van Intal. “Deze eyecatcher in Amsterdam ziet er fenomenaal uit. Het is een uitdagend en prachtig project, waarvoor wij in opdracht van Heddes Bouw & Ontwikkeling onze aluminium kozijnen en vliesgevels hebben ontwikkeld, geproduceerd, geleverd en gemonteerd.”

Het project sluit perfect aan bij de expertise van Intal.

Onmiskenbaar vakmanschap

“De complexiteit in het gebouw heeft veel gevraagd van het complete bouwteam”, weet Andringa. “Juist daarom hebben we vroegtijdig de samenwerking met elkaar opgezocht. Op basis van de schetsontwerpen zijn de uitdagingen in kaart gebracht en tijdens de engineeringsfase hebben we als bouwteam de juiste detailleringen bepaald. De kennis en expertise van de diverse disciplines hebben samen met een goede voorbereiding en degelijke afstemming geresulteerd in dit unieke bouwwerk.”

Indrukwekkende bogen

Kern van het ontwerp bij Westbeat is een ‘superruimte’ op de begane grond, van maar liefst 65 bij 50 meter en 8,5 meter hoog en met een bijzondere constructie van 86 getoogde bogen, waar een knap stukje engineering bij kwam kijken. “Het zijn enorme overspanningen en het was dan ook een behoorlijke uitdaging om de getoogde vliesgevels in meerdere afmetingen en radii en in geborstelde geanodiseerde uitvoering te produceren en te monteren”, zegt Andringa. “Er moet voldoende speling zijn voor de zetting van de verschillende onderdelen, zonder dat je afbreuk doet aan de vorm en het esthetische aspect dat de architect voor ogen heeft.” Hij vervolgt: “De verschillende radii in één boog, maakt het buigen behoorlijk complex. Dan moet je geen steken laten vallen in het ontwerp.”

De toegepaste aluminium Intal profielen zijn geborsteld en geanodiseerd.

Van 2D engineering en detaillering naar 3D modellering

“In het begin van het traject is ervoor gekozen om alles volledig in 3D (BIM) uit te werken”, aldus Andringa. “Omdat je te maken hebt met buigwerk en onderdelen zoals glas (wat 2D gevoed moet worden), vraagt dat om een constante samenwerking tussen 2D engineering en detaillering enerzijds en 3D modellering anderzijds. Met name bij het ontwikkelen van de specifieke details voor de aansluitingen. Een goede afstemming en vertaling van de complexe vormen naar het 3D model draagt uiteindelijk bij aan een succesvolle uitvoering.” Hij geeft aan dat de realisatie niet alleen zeer deskundig, flexibel en creatief engineeringswerk vereist, maar ook een strakke begeleiding tijdens de productie en bij de montage op de bouw. “Ik ben dan ook enorm trots op de teams die hier vanuit Intal aan hebben gewerkt, maar ook op alle betrokken partijen bij dit project. Het is echt een kwestie van teamwork geweest!” Het mag duidelijk zijn: toegevoegde waarde van Intal gaat veel verder dan de engineering van een aluminium kozijn.

Uitblinken in de vijf expertises

“Bij een project als Westbeat laten we onmiskenbaar zien waar wij als Intal toe in staat zijn”, vervolgt Andringa. Hij doelt hierbij op de vijf expertises die staan voor de manier van werken bij Intal: think – create – produce – build – care. “Als systeemhuis en gevelbouwer ineen, denken we in een vroegtijdig stadium mee over hoe je invulling kunt geven aan de ontwerptekening van de architect en hoe je dat gaat vertalen naar de praktijk. Gezien de complexiteit van de enorme overspanningen bij de bogen, ga je de grenzen van het maakbare verkennen. Je wilt tenslotte gelijkmatige perfect gebogen profielen toepassen.” Ook qua productie is het voor Andringa precies waar Intal voor staat: “Enerzijds sluit het werk voor de bovenbouw van het project aan bij het feit dat onze productie goed is ingesteld op het snel produceren van grote hoeveelheden in repeterende aantallen. Anderzijds staat Intal bekend om het aangaan van uitdagingen zoals het productietechnisch vormgeven van de grote gebogen profielen.” 

Intal produceerde en monteerde de getoogde vliesgevels met enorme overspanningen in meerdere afmetingen en radii. 

Bij deze binnenstedelijke ontwikkeling – met een beperkte ruimte en een hoge druk op de bouwtijd – is ervoor gekozen om de aluminium elementen beglaasd aan te leveren. “Iets waar wij als Intal – vanuit onze jarenlange ervaring in modulaire bouw en hier vanwege de specifieke afmetingen ook projectmatig – op hebben doorontwikkeld. Bij Westbeat is dat met name de doorontwikkeling van het montagesysteem geweest. Bij iedere gevel zijn dat net weer andere aandachtspunten en accenten, waar wij als systeemhuis en gevelbouwer ineen goed en snel op inspelen. Met behulp van kleine aanpassingen grote effecten creëren. En precies daarmee behaal je een enorme efficiëntieslag met je bouwpartners”, volgens Andringa. “Belangrijk vind ik ook dat men weet dat onze betrokkenheid niet stopt na de oplevering. In een gebouw met zo veel verschillende bewoners en gebruikers, zoals Westbeat, is het voor beheerders belangrijk te weten dat ze bij Intal terecht kunnen voor goede service en onderhoud. Sinds kort is speciaal daarvoor Intal+ opgericht, waar de focus helemaal op Service & Onderhoud ligt. Zowel ons product als onze service dragen bij aan een langdurig behoud van een goede gevel.”

Enorm trots

“Ik vind het prachtig om te zien hoe we van de voorzichtige stappen die we in 2017 hebben gezet in de ontwikkeling van dit project, tot zo’n geweldig eindresultaat zijn gekomen. Een gebouw waar werkelijk iedereen trots op is, en terecht!” Andringa besluit: “Het is mooi dat wij als Intal een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de uitstraling van dit gebouw, waar veel mensen met plezier in zullen wonen en werken.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details