Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
2.200 ton staal
Met een grote hijskraan werden de zware stalen bakken in het werk gehesen.

2.200 ton staal

Stalen onderbouw (tafelconstructie) en balkons

Buiting Staalbouw verzorgde de staalconstructie in de vorm van twee grote stalen ‘tafels’ waarop de twee gebouwen van het OKU House in Amsterdam-West worden gebouwd. Zodra de ruwbouw klaar is, plaatst het bedrijf ook stalen balkons aan de 324 huurwoningen in het complex.

De woningen in OKU House zijn onderdeel van de herontwikkeling van het gebied rondom het World Fashion Centre. De twee gebouwen staan grotendeels op stalen buizen met een doorsnede van 1 meter en een wanddikte van 30 millimeter. Een deel van de buizen gaat door het ondergelegen World Fashion Centre. Deze bijzondere ’tafelconstructie’ wordt volledig uitgevoerd in staal. Deze manier van bouwen zorgt ervoor dat nog veel woningen gebouwd kunnen worden op een plek waar weinig ruimte is. Commercieel manager Jurgen Exterkate van Buiting Staalbouw: “We werken regelmatig samen met Dura Vermeer Midden West, de hoofdaannemer van dit project. Zij vroeg ons in de ontwerpfase al mee te kijken en mee te denken. In het rekenmodel van de hoofdconstructeur hebben wij op basis van onze constructieve kennis optimalisaties doorgevoerd in het ontwerp. Hierdoor verbeterde ook de uitvoerbaarheid.”

De appartementen worden gebouwd op twee stalen ‘tafels’.

‘Van ontwerp tot realisatie in eigen hand’

Buiting Staalbouw beschikt over eigen constructeurs voor de berekeningen van de constructie en verzorgde ook het uitvoeringsontwerp ervan. Vervolgens werd de productie opgestart. “Wij houden bij zulke projecten het hele proces van ontwerp tot montage in eigen hand. De productie van de constructie nam bijna een jaar in beslag. In totaal gebruikten we hiervoor zo’n 2.200 ton aan staal. De liggers boven de kolommen hebben afmetingen van 1 x 1,5 meter en zijn samengesteld uit platen van 60 millimeter dik. Het ‘tafelblad’ is opgebouwd uit 72 bakken van 1 bij 2 meter, per stuk goed voor 18 tot 28 ton.”

Minder zware fundering

Op de stalen buisconstructie kwamen twee stalen plateaus van 60 bij 20 meter, waarop de appartementen worden gebouwd. Met een grote hijskraan werden de zware stalen bakken in het werk gehesen. “De hele draagconstructie is van staal. De plateaus zou je normaliter van beton maken. Omdat we hier over een ander gebouw heen bouwen, is gekozen voor deze ‘lichtere’ constructie. Hierdoor was er een minder zware fundering nodig.”

De twee gebouwen staan grotendeels op stalen buizen met een doorsnede van 1 meter en een wanddikte van 30 millimeter.

Het bedrijf plaatste de constructie al in 2023. Zodra de ruwbouw klaar is, levert en plaatst Buiting ook de stalen balkons aan de appartementen. De productie daarvan is in volle gang. 

OKU House is een flink project voor Buiting Staalbouw, maar wel een project dat soepel verloopt. “We werken in ontwerp en uitvoering intensief samen met Dura Vermeer. We zijn inmiddels goed op elkaar ingespeeld, wat resulteert in een prettige samenwerking.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details