Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
1.300 nieuwe woningen in historisch gebied
Wonen aan de nieuwe gracht.

1.300 nieuwe woningen in historisch gebied

Op het voormalige terrein van de Koninklijke Nederlandse Springstoffenfabriek in Muiden wordt hard gewerkt om een nieuw woongebied te realiseren, met onder meer een bos, een park en 1.300 woningen in allerlei verschillende stijlen.

Tekst | Tim van Dorsten    Beeld | Dura Vermeer

Het gebied rond het Noord-Hollandse Muiden ademt historie. Dat komt niet alleen door het Muiderslot, de Stelling van Amsterdam en de verdedigingslijn Nieuwe Hollandse Waterlinie; in de vroegere Krijgsman-polder stond van 1702 tot en met 2001 ook de Koninklijke Springstoffenfabriek. Na de vuurwerkramp in Enschede in 2000 werd besloten om deze fabriek versneld te saneren. “Dat was een lastige sanering”, vertelt projectontwikkelaar Marcus Wieringa van KNSF Vastgoed. “Die fabriek behoorde tot zware industrie in categorie 5. Daarnaast wilden we bij de herontwikkeling ook zo veel mogelijk flora en fauna behouden.”

De fabriek stond namelijk in een zogeheten kruitbos, waarbij de bomen in de begintijd als productiehout voor springstof dienden. Het vervoer vond in eerste instantie plaats met paard en trekschuit, via de drie kilometer lange waterstructuur in het gebied en de Muidertrekvaart. “Onder meer vanuit historisch oogpunt was ons doel om de structuur, zoals de waterstructuur en het productiepad van zes kilometer, te behouden”, geeft Wieringa aan. “Dit totale gebied is zo’n 72 hectare groot. Hiervan wordt zo’n 34 hectare bestemd voor woningbouw en 25.000 vierkante meter commerciële en niet-commerciële gebouwen voor onder meer een Brede School en zorgcentrum. Ook de natuur vinden we belangrijk: we behouden 18 hectare bos en een rietven en zorgen voor een park van zo’n 2,6 hectare. Om de ontwikkeling van het plan aan te laten sluiten op het landschap en de woningen, hebben we gebruik gemaakt van de expertise van landschapsarchitectenbureau La4Sale.”

Rietgedekte villa’s.

Verschillende woningstijlen

In De Krijgsman komen in totaal 1.300 woningen. Hierbij speelt Dura Vermeer een belangrijke rol: enerzijds begeleidt het bedrijf de werkzaamheden om het plangebied bouw- en woonrijp te maken, anderzijds verzorgt Dura Vermeer Bouw Midden West de ontwikkeling, verkoop en realisatie van zo’n 500 woningen. Hiermee startte het bouwbedrijf in 2017. “In de uitwerking van de plannen van de woningen en voor de inrichting van het openbaar gebied is oog voor kwaliteit en detail”, vertelt André van Keulen, ontwikkelaar bij Dura Vermeer. “Elk deelplan kent zijn eigen architectuurstijl, als uitwerking van het zorgvuldig samengestelde beeldkwaliteitsplan voor het gehele project. Hierdoor ontstaat voor deze Muidense wijk een gemêleerd woningaanbod en bewonersgezelschap. Van de dorpse sfeer in deelplan ‘De Vestingstad’ naar wonen aan de nieuwe gracht. In het voormalige kruitbos komen de opvallendste woningen, zoals rietgedekte villa’s en kavels waarop kopers hun eigen woning kunnen realiseren.”

Gasloos is inmiddels de standaard bij de uitontwikkeling van de huidige deelplannen. In overleg met een ecoloog is gekeken naar de mogelijkheden voor natuurinclusief bouwen. “We hangen onder meer vogelkasten op om meer vogels aan te kunnen trekken”, zegt Van Keulen.

Nog vier jaar in ontwikkeling

Inmiddels is een derde van de woningen verkocht en is de helft in ontwikkeling. Wieringa hoopt zo’n 300 woningen per jaar te kunnen bouwen. “Dit is afhankelijk van de kopers, want 70 procent van de woningen moet verkocht zijn voordat de bouw begint. Opvallend genoeg zijn het afgelopen halfjaar verrassend veel woningen verkocht. Het grootste deel van de woningen wordt gekocht door Amsterdammers: de biodiversiteit in dit gebied trekt hen enorm aan.” Hij verwacht dat het gebied in 2024 volledig is ontwikkeld.


Projectinfo

Aluminium ramen, deuren en vliesgevels in nieuwe Muidense woningen

Wat begon met een paar woningen, is inmiddels uitgegroeid tot bijna 7.500 m² aluminium ramen, deuren en vliesgevels, die besteld zijn voor en deels al gemonteerd zijn in de woningen en appartementen van nieuwbouwproject De Krijgsman in Muiden.

Dankzij eerdere goed verlopen samenwerkingsverbanden koos Dura Vermeer voor dit Muidense project wederom voor de kozijnen en gevel van Polybouw Aluminium. De levering vindt plaats in verschillende fases en begon vlak voor de bouwvak van 2019. “Alle gekozen producten zijn geëngineerd in Rijssen en geproduceerd in onze goed geoutilleerde productielocatie”, zegt projectleider Bé de Vries. Het gaat voorlopig om 7.389 m² aluminium ramen, deuren en vliesgevels. Het einde is nog niet in zicht. “We verwachten dat dit project nog doorloopt tot de bouwvak van 2021.” Op dezelfde locatie zal Polybouw Aluminium binnenkort ook twintig villa’s voorzien van haar producten. Dit gebeurt in opdracht van buurman bouwbedrijf Lichtenberg.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details