Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
​Woontoren Elara: een prachtige nieuwe entree voor Binckhorst

​Woontoren Elara: een prachtige nieuwe entree voor Binckhorst

Met project Maanplein in de Haagse wijk Binckhorst wordt een oud industrieterrein getransformeerd tot een bruisende nieuwe stadswijk. De locatie biedt ruimte aan stijlvolle woningen, inspirerende kantoren en tal van (recreatie)voorzieningen in een fraai en groen landschap. Met de realisatie van woongebouw Elara voegt woningcorporatie Staedion 140 sociale huurwoningen voor ouderen, starters en kleine gezinnen toe aan het gebied. Elara is gebouwd op de hoek van de Maanweg en de Regulusweg. Met een hoogte van circa 50 meter en dankzij een stijlvolle gevelafwerking is het woongebouw niet alleen een ware eyecatcher, maar ook een prachtige nieuwe entree naar de wijk.

Hoekblok Elara biedt ruimte aan 136 driekamerappartementen en vier tweekamerappartementen van ongeveer 60 tot 67 m2. In de plint (circa 135 m2) komen commerciële voorzieningen. Bovendien is er een openbare parkeergarage met 121 parkeerplaatsen gerealiseerd. Het ontwerp voor de nieuwbouw is gemaakt door INBO. Pleijsier Bouw stond in voor de bouw. In opdracht van deze aannemer heeft Aldowa de aluminium gevelelementen geproduceerd en gemonteerd.

De gevelafwerking voor de onderste vier verdiepingen betreft een combinatie van betonelementen en Aldowa profielplaten, randbeplating en cassettepanelen in RAL 7023 (betongrijs).

Een week per verdieping

“De gevels zijn voorzien van rond gewalste profielplaten”, vertelt Lex Buter, projectcoördinator bij Aldowa. “Op de plekken waar de verdiepingsvloeren en gevels van elkaar scheiden, hebben wij bovendien aluminium boeiranden gemonteerd. En ook onder het zetwerk van de balkons staat de handtekening van Aldowa.” De complete gevel van Elara is opgebouwd uit prefab elementen, vertelt hij. “Wij hebben hier de gewalste profielplaten en boeiranden in het werk tegenaan geschroefd. Een grote uitdaging hierbij was de verankering van de steigers. Voorafgaand aan onze werkzaamheden moesten de gevelverankeringen verwijderd worden. Bovendien moest het isolatiemateriaal worden aangeheeld en waterdicht worden afgewerkt, alvorens wij onze profielplaten konden monteren.” Zodra gereed, werden direct de steigers afgebroken. “Onze doorlooptijd bedroeg slechts een week per verdieping. Zeker in het begin was het zoeken, om hiervoor de juiste flow te vinden. Maar uiteindelijk zijn we hier goed in geslaagd, tot grote tevredenheid van de aannemer en overige gevelpartijen.”

Spannend kleurenspel

De gevelafwerking voor de onderste vier verdiepingen betreft een combinatie van betonelementen en Aldowa profielplaten, randbeplating en cassettepanelen in RAL 7023 (betongrijs). Buter: “Daarboven zijn aluminium profielplaten in een RAL 7010 (zeildoekgrijs) coating gemonteerd, in verschillende radiussen en hoogtes. De variëteit in panelen leidt tot bijzondere kleurnuances. Wanneer de zon op de gevel schijnt, ontstaat een spannend kleurenspel waarin groen de boventoon voert. Hierdoor sluit het gebouw ook perfect aan bij het omringende landschap.” Alle boeiranden zijn als standaard (vlak) zetwerk uitgevoerd.

Boven de plintverdiepingen zijn aluminium profielplaten in een RAL 7010 (zeildoekgrijs) coating gemonteerd, in verschillende radiussen en hoogtes.

Wie dromen realiseert, wordt gezien

Bijzondere lijnen, een exceptionele architectuur en spraakmakende gevels: welke droom opdrachtgevers in de architectuur, bouw en infra ook hebben: Aldowa maakt de wildste ideeën waar. “Geen opdracht is te groot en geen idee te complex”, benadrukt Buter. “We zoeken constant de grenzen op van techniek, materiaal en architectuur. Bovendien vinden we voor elke montage-uitdaging een passende oplossing. Elara is hier een mooi visitekaartje voor.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details