Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Westfield Mall of the Netherlands, Leidschendam | ‘Sloop staat bij ons  gelijk aan recycling’

Westfield Mall of the Netherlands, Leidschendam | ‘Sloop staat bij ons gelijk aan recycling’

De sloopwerkzaamheden aan de casco’s en het strippen van de bestaande winkels van Westfield Mall of the Netherlands wordt uitgevoerd door Vlasman, direct in opdracht van URW. “Dat houdt in dat wij vanaf 2014, toen de eerste sloopwerkzaamheden starten voor de bouw van een parkeergarage, tot aan de oplevering betrokken zijn. Als de opdrachtgever zegt: ‘het moet morgen gebeuren’, staan wij klaar. En 98% van de sloopmaterialen wordt hergebruikt; sloop staat bij ons gelijk aan recycling”, aldus manager Sloop Hans Herkhof.

Begrippen als ‘circulariteit’ zijn voor Vlasman verre van nieuw, zegt Herkhof. “Of je het nu recycling, circulariteit of urban mining noemt – zoals je tegenwoordig vaak hoort, het is bij ons al jaren aan de orde van de dag.” En dus ook in Westfield Mall of the Netherlands, dat volgens het BREEAM-NL Sloop- en Demontage-certificaat (**) wordt uitgevoerd. Aan onder meer de afvalsortering, documentatie, het transport en de uitstoot worden verschillende eisen gesteld. “Het grootste deel van het sloopmateriaal is beton, en dat is één van de meest circulaire bouwproducten. Wij zijn bijvoorbeeld deelnemer aan het Betonconvenant Alphen a/d Rijn, waarin verschillende gebruikers en producenten van beton zijn verenigd om een gesloten kringloop te vormen, waardoor bijvoorbeeld het transport van grint kan worden beperkt. De toekomst bestaat dus al een tijdje. Zelfs van bekabeling wordt nieuw koperdraad gemaakt door verwerkers.”

Flexibel
Sloop kent echter meer kwaliteitsaspecten dan duurzaamheid, vervolgt Herkhof. “De opdrachtgever hanteert hoge normen op het gebied van onderaanneming. Op het gebied van veiligheid bij sloop van openbare gebieden die in gebruik blijven, hebben wij een goede relatie opgebouwd. Het niveau van samenwerking, ook met de omgeving, is hoog. Wij assisteren bijvoorbeeld in het vergunningentraject. Dat is hier opgepakt door Alphaplan, maar wij hebben het werkplan ingediend en ontzorgen onze opdrachtgever zoveel mogelijk. Als URW zegt: het moet morgen gebeuren, dan staan wij klaar. Als ’s nachts gewerkt moet worden, zoals langs de trambaan, zijn wij daartoe ook bereid. De goede samenwerking heeft er onder meer voor gezorgd dat wij ook de winkels mogen strippen, een proces dat gefaseerd wordt vormgegeven en doorloopt tot in 2020. Inmiddels hebben wij 60.000 m² bvo gesloopt, waaronder de Jumbo, de Fresh! en het blok Berberis, evenals de gestapelde bouw.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details