Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Ondergronds leidingwerk bluswatersystemen
Ondergrondse leidingen voor het bluswater.

Ondergronds leidingwerk bluswatersystemen

Belangrijk voor waarborgen bedrijfscontinuïteit

Een onderdeel van het nieuwe coldstore distributiecentrum van Maersk op de Maasvlakte waar niet iedereen direct aan zal denken, is de aanleg van het ondergronds leidingwerk voor de bluswatersystemen. Toch draagt dit onderdeel enorm bij aan de veiligheid. Aannemingsbedrijf QUALM werd ingeschakeld voor dit werk.

Het bedrijf bestaat al zo’n negentig jaar en is gespecialiseerd in de aanleg van ondergronds leidingwerk voor bluswatersystemen, vertelt directeur Menno Mulders. “We zijn al jaren gecertificeerd voor het aanleggen en onderhouden van bluswaterleidingen. We worden jaarlijks geaudit als we op een bouwplaats aan het werk zijn. Qua onderhoud gaan we één of meerdere keren per jaar langs bij onze klanten. Dan controleren we alle brandkranen en afsluiters en kijken we of er voldoende bluscapaciteit is.”

Voor dit project kwam de aanvraag van hoofdaannemer Cordeel. QUALM werkt vaker voor deze aannemer en beide bedrijven zijn gevestigd in dezelfde regio. Eerder verzorgde QUALM al het leidingwerk en de pompen voor het naastgelegen crossdock van Maersk.

480 meter aan leidingwerk

Omdat het nieuwe coldstore distributiecentrum een enorm groot pand is, gingen er heel wat meters aan leidingen de grond in: in totaal zo’n 475 meter aan PE-leidingen. Bij QUALM draaien ze er hun hand niet voor om. Mulders: “Voor ons is dit wel een project van gangbare grootte. We zijn zo’n twee weken bezig geweest met de aanleg van de bluswaterleidingen en vervolgens hebben we ook de drinkwaterleiding aangelegd. We waren op de bouwplaats aan het werk met een uitvoerder, een ploeg van drie man en een graafmachinist. Het vergt onderling wel veel afstemming, want de grond moet open en dat is lastig voor alle partijen. We hielden daarom goed rekening met elkaar qua aan- en afvoerroutes.”

‘Waarborgen bedrijfscontinuïteit’

Hoewel bluswaterleidingwerk misschien niet het eerste is waar je aan denkt bij een nieuwbouwproject, is het wel degelijk van belang om te beschikken over een goede blusvoorziening. Mulders: “Deze voorziening moet er gewoon liggen en goed werken. Het heeft namelijk een belangrijke functie: het waarborgen van de bedrijfscontinuïteit na brand.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details