Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Manege met twee verdiepingen

Manege met twee verdiepingen

Bijzonder bouwproject in Huijbergen

Bouwbedrijf Schrijver bouwt in Huijbergen in bouwteamverband een nieuw pand voor Manege Wolfshoeve. Het is de eerste manege met twee verdiepingen in Nederland. “Voor bepaalde materialen gelden paardspecifieke eisen.”

Doordat het gebouw twee verdiepingen beslaat, bespaart het enorm veel buitenruimte. Het pand heeft namelijk een flink formaat: het is L-vormig en 80×80 meter bij een breedte van 25 meter. Tijdens de bouw van het project gaan de activiteiten in en rond het oude pand gewoon door. De nieuwe manege wordt dan ook om het oude pand heen gebouwd, dat pas in de laatste fase wordt gesloopt, vertelt projectleider Arjan Koole van Bouwbedrijf Schrijver. “Voor de oude manege stond een restaurant, dat we grotendeels hebben weggehaald. Daarna konden we boorpalen aanbrengen en aansluitend verder met de funderingen en het betonwerk.”

Geen standaard project

Op de begane grond komen de paardenstallen en daar bovenop de rijhallen. Om de hoogte te overbruggen, werd er voor de paarden een equiduct aangelegd, een brug met een flauwe helling. De nieuwbouw krijgt meer en ruimere stallen, twee buitenpistes, grotere binnenbanen en een wedstrijdhal met tribunes. Buiten worden parkeerplaatsen aangelegd en er komt een afspoelvoorziening voor mountainbikes. Ook komt er een restaurant dat voor iedereen toegankelijk is en een paardensportwinkel. Boven de winkel realiseert het bouwbedrijf twee volwaardige appartementen en logeerruimtes, onder meer bedoeld voor stagiaires en als logeerverhuurruimtes voor wanneer men langer wil verblijven om met het paard mee te trainen. 

Het hoofdgebouw.

Bouwbedrijf Schrijver werd door de opdrachtgever al in een vroeg stadium gevraagd om mee te denken over de detaillering en uitvoering van het ontwerp. Het is immers geen standaard project. Omdat de bovenverdieping plaats biedt aan de manegebakken, moet de constructie erg veel gewicht kunnen dragen. “We gebruiken hiervoor behoorlijk wat grote staalconstructie-elementen waarop zware prefab vloeren liggen, voorzien van wapening en een druklaag. Op de betonvloer komt een laag nat zand van 35 cm dik: eb- en vloedzand. Dat heeft van zichzelf ook al een behoorlijk gewicht.”

Het bouwbedrijf werd samen met twee installateurs in het bouwteam betrokken: een voor het manegedeel en een voor het hoofdgebouw. “Zij staan naast ons en werken rechtstreeks voor de opdrachtgever. Daarnaast is er nog een aantal specialistische bedrijven voor stallenbouw bij betrokken. De coördinatie van hun werkzaamheden ligt ook bij ons. De civiele werkzaamheden waren een belangrijk onderdeel van het project, door de verschillende hoogteverschillen, het opvangen van het grondwaterniveau dat hoger ligt dan de stalvloeren en de afwerking van de bestratingen met keerwanden. Deze werkzaamheden zijn nauw verbonden met de bouwkundige werkzaamheden, waardoor afstemming over uitvoeringswijze, planning en routing belangrijk waren voor de kwaliteit en voortgang van het project.”

De wedstrijdhal.

Het nieuwe pand wordt opgetrokken uit beton en staal, voorzien van sandwichelementen en gevelbekleding. In het bestaande pand zat een gasaansluiting, waarop het nieuwe pand ook wordt aangesloten. Daarnaast komen er zonnepanelen op het dak en werden een luchtbehandelingsinstallatie en warmtepompinstallatie geïnstalleerd. De opdrachtgever koos bewust voor duurzame en kwalitatief hoogwaardige materialen.

Paardspecifieke eisen

Bouwbedrijf Schrijver bouwt gewoonlijk voornamelijk scholen en nog grotere werken. Het was de eerste keer dat het bedrijf een manege bouwde. “Er waren wel wat aandachtspunten waar we rekening mee moesten houden in deze omgeving. Wat voor hekwerken heb je nodig, wat mag er wel in het zicht en wat moet beschermd worden? Zo voorzagen we de wedstrijdhal van een hoefslagkering, een soort houten beschutting. Die is voorzien van deurtjes voor de toegang van de juryruimtes die geïmplementeerd zijn in de hoefslagkering. Dit geldt ook voor diverse installatietechnische onderdelen. Ook gelden er paardspecifieke eisen voor bijvoorbeeld het gebruikte zand en de folie die we toepassen. Dat was nieuw voor ons, maar maakt het ook een erg leuk project.” 

De bouw vordert gestaag en verloopt tot nu toe volgens planning. “We hebben fijn contact met de opdrachtgever, die elke dag wel even komt kijken. Het werken op een perceel waar ook mensen en paarden rondlopen, vergt best wat afstemming. Zo hebben we bijvoorbeeld een aparte aanrijroute voor de aanvoer van materiaal en planden we de bouwwerkzaamheden zo dat de paarden er zo min mogelijk last van hadden.”  Inmiddels zijn de paarden verhuisd naar hun nieuwe onderkomen, het hele pand wordt in juni opgeleverd.

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Wolfshoeve Beheer
  • Architect/Constructeur GJM
  • Hoofdaannemer Bouwbedrijf Schrijver

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details