Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Werken in strategische teams zorgt voor minder verloop, meer werkplezier en betere projectresultaten’
Door breed en buiten de eigen organisatie te kijken, projectmatiger te werken en skillgedreven te matchen, ontstaan de beste projectteams.

‘Werken in strategische teams zorgt voor minder verloop, meer werkplezier en betere projectresultaten’

Van woningtekorten tot veranderende regels, duurzaam bouwen en te weinig personeel: de bouw in Nederland staat voor grote uitdagingen, die vragen om nieuwe, milieu- en energievriendelijke technologieën, datagedreven innovaties en meer efficiëntie. Speerpunten die niet alleen een andere manier van organiseren vereisen, maar ook een andere denkwijze in personeelsinzet. Velox speelt hierop in met VxTeams: flexibele, goed op elkaar ingespeelde en gelijkgestemde projectteams met projectleiders, uitvoerders, werkvoorbereiders en BIM-modelleurs.

De krapte op de arbeidsmarkt is een actueel thema in de bouw en de conclusie dat het ontzettend moeilijk is om goed uitvoerend technisch administratief (UTA) personeel te vinden, wordt vaak getrokken. Onterecht, vindt Kisito Zonneveld, Directeur van Velox. “Het vinden van de juiste mensen is vandaag de dag juist makkelijker dan ooit. Zo lang aannemers en ontwikkelaars maar overstappen op een systeem van total workforce management en strategische personeelsplanning, zodat werven op harde én zachte skills mogelijk wordt.” Wie investeert in flexibele en gelijkgestemde project­teams, heeft aanzienlijk minder mensen nodig, benadrukt hij. “Het werkgeluk op projecten neemt toe, wat zal leiden tot minder verloop en betere resultaten. Hierdoor heb je onderaan de streep minder faalkosten. Tel uit je winst!”

Uitvoerder Toren Imri Bron (l) en Hoofduitvoerder Afbouw Henk Zwep (r) in de duurzame nieuwbouw voor VWS/RIVM en CBG. (Beeld: Infra Communicatie)

Aandacht voor kwaliteit, karakter en drijfveren

“Bijna elke potentiële arbeidskracht is op het sociale medianetwerk te vinden”, weet Zonneveld. “Dat maakt het eenvoudiger om mensen te vinden en te bereiken. Of dat nu met advertising is of door middel van direct contact.” Natuurlijk is het vinden van mensen niet hetzelfde als ze binnenhalen en aan je binden voor een bepaald project, benadrukt hij. “Bij dat laatste komen namelijk nog twee belangrijke zaken om de hoek kijken, die recruitment in tijden van krapte weer lastiger maken. Want wanneer zijn de mensen beschikbaar? En wat zijn hun kwaliteiten? Hierbij gaat het niet alleen om harde skills en expertise, maar zeker ook om zachte skills. Wat voor persoonlijkheid heeft iemand? Past zijn karakter in het team? En beschikt iemand over de juiste drijfveren en motivatie? Iemand die het liefst ziekenhuizen of datacenters bouwt, laat je beter geen woontoren realiseren. Deze vorm van ‘maatwerk’ is minstens zo belangrijk als of iemand zijn vak verstaat…”

Denk vooruit!

Om op alle relevante competenties te kunnen selecteren moet je, zeker in deze krappe arbeidsmarkt, vooruitdenken. Maar juist daar gaat het bij veel projecten mis, merkt Zonneveld. “Er wordt nog te vaak te kort van tevoren begonnen met het vormen van een team, met mensen die op dat moment beschikbaar zijn. Dat is zonde, want de mensen die op een bepaald moment toevallig beschikbaar zijn, zijn niet altijd de mensen met de beste kwalificaties voor een specifiek project. Daarmee bedoel ik absoluut niet dat het geen goede mensen zijn, maar je creëert zo wel suboptimale teams waaruit mensen sneller zullen uitstromen. In de aannemerswereld zijn gemiddelde faalkosten van 5% door uitstroom geen uitzondering. Ik durf met een gerust hart te stellen dat die faalkosten met gemak met 2 á 3% omlaag kunnen, wanneer je de personeelsplanning aan de voorkant beter organiseert. Bijvoorbeeld door aan total workforce management en strategische personeelsplanning te doen. Dit betekent dat je al 6 of 7 maanden van tevoren moet gaan nadenken over: hoe gaan we dit project invullen? Welke mensen hebben we nodig? Welke geschikte mensen hebben we al in huis? En welke aanvullingen zijn gewenst? Hoe kunnen we deze mensen op het juiste moment binnenhalen? En is nog (aanvullende) training of opleiding nodig?”

Kisito Zonneveld, Directeur van Velox. (Beeld: samwalravens)

Flexibilisering is een zegen

Om optimale projectteams te kunnen samenstellen, moet de kloof tussen vast en flexibel worden gedicht, aldus Zonneveld. “Voor de nieuwe werkelijkheid van werken moet het vaste contract als ’heilig huisje’ volledig worden losgelaten. Bedrijven die hier niet in mee gaan, missen echt de boot. In de bouwsector werken op dit moment zo’n 120.000 vakspecialisten zonder vast contract en dit aantal blijft de komende jaren groeien. De kwantiteit én kwaliteit in flexibiliteit is enorm. Dit is een zegen voor strategische personeelsplanning. Door breed en buiten de eigen organisatie te kijken, projectmatiger te werken en skillgedreven te matchen, ontstaan de beste projectteams.”

VxTeams

Natuurlijk zal niet iedereen in staat zijn om binnen zijn organisatie een HR-systeem op te tuigen waarin total workforce management en strategische personeelsplanning centraal staan. “Gelukkig hoeft dit ook helemaal niet. Velox kan hier namelijk op tal van vlakken in ondersteunen. Zelfs voor het samenstellen van complete projectteams kloppen steeds meer bedrijven bij ons aan. Velox noemt deze projectteams VxTeams. Dankzij onze lange trackrecord kennen we heel veel UTA-professionals. Van projectleiders tot uitvoerders, werkvoorbereiders en BIM-modelleurs. Bovendien kijken we altijd verder dan functies en harde skills. We kennen de markt en blikken er voortdurend in vooruit, waardoor we exact weten welke mensen wanneer beschikbaar komen. En natuurlijk stellen we elk VxTeam samen vanuit het specifieke project: wat heeft het project nodig? Maar ook: wat heeft het projectteam nodig, op hard- en softskills? Met betere resultaten van het team als resultaat. Mogen we ook u verrassen met een projectteam op maat?”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details