Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Warmtepompen bieden grote meerwaarde in nieuwbouw én bestaande bouw
Peter van Gameren, directeur van Itho Daalderop.

Warmtepompen bieden grote meerwaarde in nieuwbouw én bestaande bouw

De energietransitie begint op stoom te raken. Duurzame energieoplossingen winnen snel terrein in de woningbouw, waarin tevens wordt gefocust op een gezond en comfortabel binnenklimaat. Woningen worden steeds beter geïsoleerd, aangesloten op een warmte(pomp)net en/of voorzien van individuele warmtepompen. Om hier optimaal invulling aan te geven echter, is niet eenvoudig. Per woning of project is maatwerk gewenst. Itho Daalderop is al jaren actief om corporaties, maar ook aannemers, installateurs én bewoners hierin te ondersteunen en de (energetische) verduurzaming van zowel nieuwbouw als bestaande bouw naar het gewenste niveau te tillen.

De afgelopen 20 jaar heeft Itho Daalderop flink ingezet op de verduurzaming van nieuwbouwwoningen. “Omdat we hier goed kunnen adviseren over bouwkundige eisen, zijn we in staat om kleinere vermogens warmtepompen toe te passen. Dat komt het energieverbruik ten goede, met een ultiem duurzame woning als resultaat”, vertelt Peter van Gameren, directeur van Itho Daalderop. “De lijn die we in de nieuwbouw hebben uitgezet, trekken we graag door naar de bestaande bouw, waarin ook tal van optimalisaties mogelijk zijn. Woningcorporaties zijn hier aangewezen als startmotor, omdat zij met een woningvoorraad van ca. 2,5 miljoen woningen een grote bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie. Maar ook particulier bezit wordt steeds vaker verduurzaamd. In beide gevallen zien we grote kansen voor onze warmtepompen. Echter moeten voor de implementatie hiervan nog wel wat hobbels worden genomen. Zo is voor een warmtepomp een goed geïsoleerde woning noodzakelijk. Ook moet onderzocht worden of de bodem als energiebron gebruikt kan worden en is het belangrijk dat bewoners worden meegenomen in het renovatietraject. Vanuit onze proposities Trans-id en Itho Daalderop pakken wij deze handschoen graag op door onze kennis en kunde maximaal ter beschikking te stellen.”

Toegevoegde waarde in de bestaande bouw

In de bestaande bouw wordt het merendeel van de proeftuinen ‘Aardgasvrije wijken’ uitgelegd met een warmtenet, weet Van Gameren. “Wanneer je bedenkt dat er vijf oplossingsrichtingen zijn om buurten aardgasvrij te maken, is dat niet helemaal terecht. Juist een water/water-warmtepomp kan van enorme toegevoegde waarde zijn in de bestaande bouw. In combinatie met een geïsoleerde woning biedt deze warmtepomp namelijk het allerhoogste rendement. Ook houden bewoners keuzevrijheid wat betreft energieleveranciers, wordt de energierekening verlaagd en is, in combinatie met zonnepanelen, een zelfvoorzienende installatie mogelijk. Niet onbelangrijk is bovendien dat met een warmtepomp ook gekoeld kan worden, waarmee een optimaal binnenklimaat in álle seizoenen wordt geborgd.”

Sta open voor alternatieven!

“Wij denken dat duurzame warmtenetten een prima plek in de energietransitie kunnen hebben”, benadrukt Van Gameren. “Met name voor woningen die moeilijk te isoleren zijn, waar geen plaats is voor een warmtepomp en die dichtbij een duurzame(!) restwarmtebron zijn gebouwd. Wordt niet aan deze ‘voorwaarden’ voldaan echter, dan is het raadzaam om ook alternatieve opties te onderzoeken. Denk bijvoorbeeld aan de installatie van een water/water-warmtepomp, maar ook aan slimme combinaties zoals een laag temperatuur warmtenet met onze Booster warmtepomp voor een efficiënte warmtapwaterproductie.” Ook de collectieve bron in combinatie met een water/water-warmtepomp en balansventilatie is een innovatieve oplossing in de verduurzaming van bestaande bouw. “Deze innovatie is niet alleen ultiem duurzaam, maar nu ook kostentechnisch erg interessant. Bewoners krijgen een veel lagere energierekening en de maatschappelijke investering is minimaal. Bovendien veroorzaakt de klimaatverandering een toenemende behoefte aan koeling, waarin deze oplossing op een duurzame manier kan voorzien.”

Voordelen voor bewoners én corporaties

Om bewoners mee te krijgen in de energietransitie, is het belangrijk dat alle voordelen voldoende duidelijk worden, aldus Van Gameren. “Op veel plekken zijn bijvoorbeeld bestaande, vooroorlogse woningen de afgelopen 10 jaar al geïsoleerd en verduurzaamd naar label B/C. Echter zijn ook hier nog flinke optimalisaties mogelijk. Zo lenen de woningen zich uitstekend voor onze hybride HP-M 25 i warmtepomp, waarmee een belangrijke stap naar all-electric kan worden gezet. De lucht/water-warmtepomp kan eenvoudig aan elk type cv-installatie en afgiftesysteem worden gekoppeld. Een intelligente regelaar selecteert vervolgens automatisch de meest geschikte warmtebron (cv-ketel of warmtepomp), waarna fors op gas én CO2 bespaard kan worden. Daarnaast is de investering spijtvrij. Wanneer de woningen op een later moment toch worden aangesloten op een warmte(pomp)net, dan kunnen de warmtepompen eenvoudig uit de woning worden verwijderd en elders worden benut. Zo kan de woningvoorraad stap-voor-stap worden verduurzaamd, zonder onnodige des-investeringen.”

Maximale keuzevrijheid

Om de markt bewust te maken van alle mogelijkheden op warmtepompgebied, heeft Itho Daalderop diverse verkoopproposities ontwikkeld. “Itho Daalderop produceert een breed gamma producten en oplossingen voor een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat”, aldus Van Gameren. “Ontwikkeling en productie vinden volledig plaats in onze productielocatie in Tiel, waardoor we snel kunnen schakelen en optimaal kunnen inspelen op de Nederlandse wensen en normen. Met Klimaatgarant focussen we op de exploitatie van het binnenklimaat in nieuwbouwwoningen, waarbij 25 jaar energieprestatiegarantie wordt gegeven en de bewoner compleet wordt ontzorgd. Trans-id en Itho Daalderop daarentegen richten zich op het projectmatig verduurzamen van de bestaande woning(corporatie)voorraad en denken actief mee over mogelijke oplossingen. Dankzij deze proposities bieden we klanten maximale keuzevrijheid. Zowel in producten als dienstverlening, waarbij we tevens ‘Connected’ oplossingen aanbieden voor inregeling en monitoring op afstand.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details