Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Verouderde woonwijk ondergaat metamorfose
Kunststof kozijnen met HR++ beglazing, gevelisolatie met steenstrips en nieuwe balkons zijn maar enkele vernieuwingen. De woningen van de Holtblokken worden aangesloten op de stadsverwarming. (Beeld: Arjen Veldt)

Verouderde woonwijk ondergaat metamorfose

Begin 2020 startte woningcorporatie Rochdale met de renovatie en verbetering van de woningen in de Dobbebuurt in het Van Eesteren Buitenmuseum in Amsterdam Nieuw-West. Coen Hagedoorn Bouwgroep kreeg de opdracht voor de renovatie van de 189 woningen van de Holtblokken, verdeeld over 3 blokken en 24 portieken. Om de efficiëntie bij de bouwwerken te verhogen en de oplevering te versnellen, worden de werkzaamheden portiek per portiek uitgevoerd. Van 48 woningen wordt de bovengelegen zolder bij de woning betrokken, waarmee vier- tot zevenkamerwoningen ontstaan. Het project zal in het najaar van 2022 gereed zijn.

De houten frames worden in BIM uitgewerkt, CNC gefreesd en geassembleerd en vervolgens bij Breman ism een sociale werkplaats voorzien van installaties.

Eigen visie

De woningen van de Dobbebuurt dateren uit de jaren ’50 en waren dringend aan renovatie toe. Na een voorselectie kreeg Coen Hagedoorn Bouwgroep samen met twee andere aannemers de vraag om een Plan van Aanpak uit te werken voor de 189 woningen van de Holtblokken. Met unanimiteit van stemmen werd het bouwbedrijf met vestigingen over heel Nederland geselecteerd om dit project uit te voeren. De belangen van alle stakeholders waren immers in het plan verwerkt en het was ook nog eens vernieuwend.

In plaats van de appartementen per blok uit te huizen, leeg te halen, te strippen en te verbouwen, stelden ze voor om portiek per portiek te werken, onder de noemer Triple P. Zo moeten niet alle bewoners van een blok tegelijk naar de wisselwoningen en kunnen de eerste appartementen al na ongeveer 5 maanden opgeleverd worden, in tegenstelling tot 12 maanden bij een renovatie per woonblok. Bovendien kan men tijdens het bouwproces ook bijsturen. Alles wat bij de eerste portiek beter kon, wordt bij de verbouwing van de derde portiek geïmplementeerd. Met de bouwpartners werd afgesproken maximaal twee portieken tegelijk aan te pakken.

“Rochdale had aangegeven dat ze de 48 bovengelegen zolders bij de woningen wilde voegen om zo grotere woningen te creëren. De eerste schetsen hebben we aangepast, zodat de bestaande constructie in stand gehouden wordt. In plaats van het vloeroppervlak te vergroten, worden de bestaande bouwmuren verhoogd en kan de beschikbare oppervlakte beter benut worden”, licht Maarten Slob, projectleider bij Coen Hagedoorn Bouwgroep, toe. “We hebben alles tot in de kleinste details uitgewerkt in het bouwteam, aangevuld met Kramer’s Houtconstructies en Broeke Steigerbouw. Zo wordt de bestaande kap verwijderd, waardoor tijdens de bouwfase kans op water- en andere schade ontstaat. Om dat te voorkomen, hebben we een ingenieus systeem met een tijdelijke kap op rails ontwikkeld.”

Volledig prefab kapconstructie inclusief binnenwanden voorzien van installaties en eindbeplating. Doorwerkkap op rails.

BIM in renovatie

Dit renovatieproject sluit nauw aan bij nieuwbouw en alleen door een goede communicatie tussen de bouwpartners en met de bewoners kan het met succes afgerond worden. Door de kunststof kozijnen kant-en-klaar met stelkozijn en HR++ beglazing op de bouwplaats te leveren, zijn de woningen sneller waterdicht. Er wordt gebruik gemaakt van gevelisolatie met steenstrips en balkons worden afgezaagd en vervangen. De woningen zijn volledig gasloos, worden aangesloten op de stadsverwarming en dragen het A+-label. 

“Rochdale wilde trouwens met BIM werken. Bij nieuwbouw is dat bijna een no-brainer, maar bij renovatie ligt dat anders, want je krijgt te maken met een bestaand casco. Onze specialisten zijn met enkele praktische toepassingen van BIM gekomen. Zo werden prefab elementen, zoals de kappen en balkons, maar ook de installatiewanden voor de meterkast, in de keukens en in de toiletten in BIM uitgewerkt”, sluit Slob af. “De eerste portiek is succesvol opgeleverd en de bewoners zijn verhuisd, terwijl we in de andere portieken van het blok nog aan het werk zijn. Het project zal in het najaar van 2022 gereed zijn.”  


Bouwinfo

Opdrachtgever Rochdale, Amsterdam

Hoofdaannemer Coen Hagedoorn Bouwgroep, Amersfoort

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details