Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
(Ver)bouwen op Champions League niveau

(Ver)bouwen op Champions League niveau

Monumentale panden vragen om een zorgvuldige technische voorbereiding en uitvoering. Maar ook om een uitgekiend samenspel tussen opdrachtgever en bouwteampartners. Het is (ver)bouwen op Champions League niveau. Dat Breman Utiliteit Zwolle op dit niveau werkt, bewijst ze onder meer in de Heineken Experience in Amsterdam.

De Heineken Experience is een museum en attractie, gevestigd in de allereerste Heineken Brouwerij uit 1867. Op dit moment ondergaat het gebouw een grootschalige renovatie. Ook zijn nieuwe ruimtes toegevoegd, met als doel om het gebouw meer toekomstbestendig te maken. In opdracht van Salverda Bouw en in bouwteamverband verzorgt Breman Utiliteit Zwolle het complete werktuigbouwkundige installatiewerk voor de Heineken Experience, inclusief de sprinklers en meet- en regeltechniek.

Montage van de luchtbehandelingsinstallatie.

Nieuw entreegebied

“De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd, zodat opdrachtgever én bezoekers zo min mogelijk overlast ervaren”, vertelt Breman-projectleider Jurjan Veenstra. “Om lange wachtrijen en mogelijk onveilige situaties op de Stadhouderskade te ondervangen, is op de plek van de oude paardenstallen en het binnenterrein een nieuw entreegebied gemaakt. Ook is een eventsingang gerealiseerd voor zakelijke klanten.” In het entreegebied staan verschillende monumentale ketels opgesteld. “Wij hebben overal sprinklers ingebouwd en nieuwe sanitaire ruimtes gerealiseerd. Daarnaast hebben we een nieuwe installatie voor verwarming en koeling gemaakt. Aan de basis van deze installatie liggen twee warmtepompen, terwijl voor de afgifte is gekozen voor vloerverwarming/vloerkoeling in combinatie met naregelingen via de lucht.” In de bestaande bouwdelen zijn de installaties voor verwarming, koeling en luchtbehandeling geoptimaliseerd en/of uitgebreid. “Bijzonder hierbij is dat de luchtkanalen – als gevolg van de glazen kap – uit het zicht en onder de grond zijn weggewerkt.” 

Breman Utiliteit Zwolle verzorgt de complete W-installatie voor de Heineken Experience, inclusief de sprinklers en meet- en regeltechniek.

Verticale luchtbehandelingskast

Op dit moment legt Breman de laatste hand aan de vijfde en zesde verdieping. “De zogenaamde Molenzolder was reeds verbouwd”, vertelt Veenstra. “Hier moest alleen nog de luchtbehandeling worden ingepast.” De verbouwing van de originele Moutzolder is ingrijpender. “Deze verdieping is helemaal gestript en zal straks – net als het nieuwe dakterras – onderdeel gaan uitmaken van de bezoekerstour. Op deze verdieping optimaliseren wij de verwarming en koeling. Bovendien brengen we voorzieningen aan voor een bar. Meest bijzonder hier is echter de luchtbehandeling. Er is gekozen voor een verticale lichtbehandelingskast die inclusief kanalenwerk en met slechts drie centimeter speling in de oude graansilo’s is ingepast. Dat we hierin zijn geslaagd, is een mooie pluim voor onze inspanningen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details