Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Unieke tool helpt keuzes maken bij BENG

Unieke tool helpt keuzes maken bij BENG

Deze BENGwijzer is gebaseerd op onderzoek uitgevoerd door bouwadviesbureau DGMR in opdracht van Isover.

Woningen moeten steeds duurzamer worden gebouwd. Dit met oog op de Europese doelstellingen voor 2050 en op basis van energieverbruik en materiaalgebruik. Dit betekent volgens Saint-Gobain Isover dat er in de ontwerpfase meer moet worden nagedacht over onder andere de oriëntatie, energieopwekking en de vorm van de woning of het gebouw.

Mark van Houten, commercieel directeur van Isover is vastberaden en zegt dat als Nederland hetzelfde blijft denken over bouwen, zoals dat nu wordt gedaan, er straks woningen worden gerealiseerd die niet overeenkomen met de Europese doelstelling om de gebouwde omgeving zo duurzaam mogelijk te realiseren.
“Alleen oog hebben voor hogere Rc waarde voor de schil is niet voldoende om aan de eisen van Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG) te voldoen. Hier is meer voor nodig.”
Daarom heeft Isover aan bouwadviesbureau DGMR gevraagd om onafhankelijk onderzoek te doen. ‘Welke maatregelen zijn er nodig om te voldoen aan de eisen voor BENG? Daarbij kijkend naar het brede duurzaamheidsaspect; energiebesparing en de impact van het materiaalgebruik.’ Het onderzoek heeft waardevolle inzichten opgeleverd. Eén daarvan is dat wanneer er niet eerder naar de details gekeken wordt, woningen niet duurzamer worden, maar enkel duurder.

Onderzoek DGMR

Het onderbouwde onderzoek van DGMR wordt door Isover beschikbaar gesteld in de vorm van een tool; ‘de Isover BENGwijzer’. In deze unieke tool kan eenieder zijn eigen vergelijkingen maken, passend bij zijn of haar praktijksituatie en daar een eigen conclusie uit trekken. De gebruiker kan zelf selecteren of de nadruk moet liggen op kostenefficiëntie of duurzaamheid. De tool is te vinden op www.isover.nl/BENGwijzer

Visie

Bouwen volgens BENG vraagt om een bredere kijk op duurzaamheid, meer inzicht in details en de mogelijkheden van verwerking. Isover bekijkt de bouw vanuit het welzijn van de mens en heeft daarbij de intentie zo duurzaam mogelijk te bouwen. Kennis vergaren, deze kennis delen en het bieden van innovatieve oplossingen zijn daarbij de belangrijkste speerpunten.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details