Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Uitbreiding koel- en vriesruimte Bieze Food Group
Tijdens de bouw.

Uitbreiding koel- en vriesruimte Bieze Food Group

‘We konden voortborduren op de architectuur uit fase 1’

Het pand van Bieze Food Group in Nijkerk is inmiddels toe aan fase 3 van de nieuwbouw. VAN BOKHORST architecten + ingenieurs nam, net als bij fase 1 en 2, het ontwerp op zich.

In 2014 werd een kavel van 14.000 m2 aangekocht en gestart met de ontwikkeling van de nieuwbouw in fase 1. Al vrij snel werd duidelijk dat er meer uitbreiding nodig was en werd het plan uitgebreid met een tweede fase. Ontwikkelingen binnen het bedrijf vroegen om een masterplan voor de resterende fasen 3, 4 en 5. “Toen hebben we onderzocht wat er allemaal mogelijk was op die plek en wat de eisen van het bestemmingsplan waren. Bij meer bebouwing ontstaat ook een spanningsveld: hoe richt je de ruimte voor logistiek en parkeren in?”, vertelt Cynthia van den Brom, architect van het project.

Tijdens de bouw van fase 3.

Directeur Sebastiaan van de Pol van VAN BOKHORST architecten + ingenieurs: “De eerder gerealiseerde fasen stonden op gespannen voet met het nieuwe beeldkwaliteitsplan, dat vroeg om een integrale aanpak. We hebben al deze zaken geïnventariseerd en zijn daarna in informeel vooroverleg gegaan met de gemeente, de stedenbouwkundige en de welstandscommissie. Het vergunningstraject is daardoor soepel verlopen.”

Voortborduren

Omdat al bekend was dat er ook nog nieuwbouw in fase 3 zou komen, was fase 2 al eerder ontworpen als tussenlid. En dat is terug te zien in het ontwerp van fase 3. Van den Brom: “Het was mijn visie om flink uit te breiden, maar ook weer niet te veel vergeleken met de rest van het pand. In de eerste fase zijn duidelijke keuzes in de architectuur gemaakt, waarop we konden voortborduren. Al bleek wel dat het beeldkwaliteitsplan in de loop der jaren was aangescherpt met gevolgen voor materiaalgebruik en uitstraling.” Van de Pol: “We hebben daarom in goed overleg met de gemeente de plannen voor fase 3, 4 en 5 zo benaderd, dat fase 3 en 4 voortborduren op het bestaande ontwerp. Fase 5 is het kantoorprogramma en staat fysiek los van de overige fasen, daarmee kunnen we aansluiten bij het nieuwe beeldkwaliteitsplan.”

Het pand gaat er uiteindelijk zo uitzien: links het kantoorgedeelte, rechts de koel-/vriesruimtes.

Uitdagingen

Op dit moment kent elk bouwproject zo zijn uitdagingen en dat was bij dit project niet anders. Van de Pol: “De gevel van het pand is van sandwichpanelen en daarvoor werd bij fase 2 een andere leverancier betrokken. Die kon de panelen niet produceren in dezelfde lengtes. Daardoor ziet het er net iets anders uit, dat is een nadeel van in fases bouwen. Ook was staal onbetaalbaar toen de bouw startte. Daarom spraken aannemer en opdrachtgever af dat ze dit gezamenlijk zouden inkopen, zonder dat de prijs al vast lag.”

Sowieso heeft een pand met een koel/vriesfunctie de nodige uitdagingen, ook in het ontwerp. “Het is uiteindelijk een doos die zo functioneel mogelijk moet worden ingestoken, maar er is ook een esthetisch aspect”, vertelt Van den Brom. “Er was ook al flink wat eerder gerealiseerde bebouwing. Dan krijg je de discussie: haken we hierop aan of niet? Bieze heeft door het bestaande pand al veel herkenbaarheid verworven met de daar gerealiseerde ‘koelribben’ die de gevel sieren, dus het was niet wenselijk om daarvan af te wijken. Daarom hebben we het vormgevingsspel zo zuiver mogelijk doorgezet en op een zo passend mogelijke manier invulling gegeven aan de uitbreidingswensen. Hierdoor staat er uiteindelijk een af en compleet pand, dat voldoet aan de eisen van BREEAM.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Bieze Food Group
  • Architect VAN BOKHORST architecten + ingenieurs
  • Hoofdaannemer Dijkham Bouw
  • Engineering Pelecon Structural Engineers
  • E- en W-installatie Aalberts Duurzaam
  • BREEAM-advies Adamas Groep

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details