Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Tweede-huidgevel beschermt gebouw én bewoners

Tweede-huidgevel beschermt gebouw én bewoners

Optimale (geluids)isolatie

Al sinds jaar en dag produceert Solarlux tweede-huidgevels die gebouwen en hun gebruikers beschermen tegen lawaai, vuil, slagregen en wind. Met de nieuwste generatie Proline T en Proline T Mega schuif-draaisystemen gaat Solarlux weer een stap verder. André Jansen van Solarlux deelt alle ins en outs van dit beproefde systeem, dat zich uitstekend leent voor zowel nieuwbouw- als renovatietoepassingen.

“We bouwen steeds meer in dichtbevolkte gebieden, op plekken waar geluid een issue is”, begint Jansen. “De Wet geluidshinder stelt eisen aan de maximale toegestane geluidbelasting op de gevel. Daarnaast ligt er een grote uitdaging in het verduurzamen van de bestaande bebouwing.” Met een tweede-huidgevel van Solarlux vang je volgens hem meerdere vliegen in één klap. “Omgevingsgeluid in de woning wordt drastisch gereduceerd, de isolatiewaarde verbetert, je creëert een extra verblijfsruimte én het gebouw gaat er ook esthetisch nog eens op vooruit.”

Piazzaflat Gorinchem vóór de renovatie.

Grote glasdiktes

Het nieuwe Proline T schuif-draaisysteem van Solarlux is een volglas oplossing voor balkons, loggia’s en gevels. “Het is in feite de opvolger van ons SL 25-systeem, maar met aanzienlijke innovaties”, benadrukt Jansen. “Zo kan het systeem grotere glasdiktes aan die voldoen aan de strengste eisen ten aanzien van geluidsisolatie en windbelasting met vleugels tot 1.000 mm breed en maar liefst 3.000 mm hoog. Dat is absoluut uniek voor een hardglazen draai-schuifsysteem. En dat geldt ook voor de glasdiktes. In de Proline T zijn glasdiktes mogelijk tussen de 6 en 15 mm, terwijl de Proline T Mega is berekend op glasdiktes van 12 tot zelfs 18 mm. In die laatste uitvoering maken we gebruik van een dubbelgeharde ruit met vier folies. Daarmee halen we een geluidsreductie tot 30 dB!” 

ÉÉN met de gevel

Kenmerkend voor de Proline T schuif-draaisystemen is de eigenschap dat alle elementen zich in één rail bevinden. “Mede door het uiterst slanke profielaanzicht resulteert dat in een fraaie volglas-look. Het systeem is één met de gevel”, vindt Jansen. “Groot voordeel is dat je de elementen opzij kunt draaien en vervolgens naar de zijkant kunt schuiven om het balkon volledig te openen. Die techniek zorgt er bovendien voor dat je de elementen van binnenuit heel eenvoudig kunt schoonmaken.” 

Piazzaflat Gorinchem na de renovatie.

Modulair gevelconcept

Solarlux is expert in het creëren van innovatieve tweede-huidgevels. Voor het project Crossroads in Amsterdam bijvoorbeeld combineert het bedrijf haar Modular balkonsysteem met het Proline T draai-schuifsysteem. “In dit geval hebben we daar een geluiddempend ventilatierooster aan toegevoegd om te allen tijde de luchtkwaliteit op de balkons te garanderen. Met dit modulaire gevelconcept, dat we volledig prefab voorbereiden op onze productielocatie, wordt aan alle bouweisen van Crossroads voldaan”, verzekert Jansen. “En zo proberen we bij elk project mee te denken in een passende oplossing.”

Solarlux Modular balkonsysteem.

Besparen

Bij renovatietoepassingen wijst Jansen tot slot nog op de besparingsmogelijkheden bij verduurzaming. “Met een tweede-huidgevel wordt de isolatiewaarde aanzienlijk verbeterd en daalt het energieverbruik. Dat hebben we bij de Piazzaflat in Gorinchem met de voorloper van de Proline T al in 2010 aangetoond. Het draai-schuifsysteem was onderdeel van de duurzame renovatie met als resultaat een 30% lager gasverbruik. Daarnaast bespaart een tweede-huidgevel op onderhoudskosten van de achterliggende gevel en de extra verblijfsruimte zorgt voor een waardevermeerdering van het gebouw. Al die facetten maken dat een tweede-huidgevel zich op termijn ‘vanzelf’ terugverdient. En dat maken we inzichtelijk via onze life cost calculator, waarbij een gebouweigenaar met eigen kengetallen kan rekenen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details