Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw

Toren D: Markante Tilburgse blikvanger aan het water

Onder de projectnaam Aan de Waterkant is de Piushaven in Tilburg onlangs getransformeerd van een voormalige industriehaven naar een veelzijdig...

foto-1-remmers-kopieren

9 oktober 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Onder de projectnaam Aan de Waterkant is de Piushaven in Tilburg onlangs getransformeerd van een voormalige industriehaven naar een veelzijdig en levendig woon- en werkgebied aan het water. Het in opdracht van Triborgh Gebiedsontwikkeling ontwikkelde en gerealiseerde plan omvatte de realisatie van zo’n 300 woningen in meerdere blokken. Eén van deze blokken is Toren D, een regelrechte eyecatcher die tegelijk geldt als de eerste all-electric woontoren van Tilburg. Vooruitlopend op de verplichting tot gasloos bouwen, verzorgde Remmers Bouwgroep de complete bouw van het opvallende object.

Toren D is niet alleen een fantastische plek om te wonen, het bouwwerk vormt ook een toekomstbestendige toevoeging aan de stad. De karakteristieke nieuwbouw en de perfecte ligging ten opzichte van het Tilburgse stadscentrum, voorzieningen en uitvalswegen maken de toren en de rest van het gebied tot een geweldig mooie locatie.

Verdeeld over dertien verdiepingen biedt Toren D een grote verscheidenheid aan appartementen met balkon of loggia, een subliem uitzicht en privéparkeergelegenheid in de kelder. De afmetingen van de 34 koopappartementen variëren van 90 tot 180 m². Onder de kelder zijn tussen de paalfunderingen diepe, gesloten bronnen geboord ten behoeve van de WKO-installatie. Het dak is voorzien van warmtepompen en zonnepanelen.

Gevelfragment.

 

Splitsing

Remmers Bouwgroep uit Tilburg, actief met de marktvensters Wonen & Zorg, Sport & Onderwijs en Bedrijfshuisvesting, startte als hoofdaannemer de werkzaamheden in de zomer van 2018. Afgelopen maart werd het project opgeleverd. Directeur Peter Picavet kijkt met grote tevredenheid terug op een geslaagd en bijzonder bouwtraject. “Het gaat hier om de eerste all-electric toren van Tilburg”, zegt hij. “Het feit dat het gebouw volledig gasloos is, betekent dat de opwekking van warmte en koude op een alternatieve manier moet worden ingevuld. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een combinatie van warmtekoudeopslag en warmtepompen.” Voor die eerste voorziening creëerde Remmers in de kelder 26 bronnen die op een bepaalde afstand van elkaar én van de heipalen moesten worden aangebracht. Dat vormde wat betreft het aantal mogelijk aan te brengen gesloten bronnen een beperking. Om dit op te vangen, maakte het bedrijf een splitsing. “Terwijl de eerste acht bouwlagen worden verwarmd en gekoeld met de WKO-installatie in de kelder, verkrijgen de bovengelegen verdiepingen hun klimaatcomfort via de warmtepompen op het dak”, aldus Picavet, die tot slot het esthetisch aanzicht van de toren roemt. “Dankzij de bijzondere opbouw, gevelstructuur en hoge kwaliteit metselwerk hebben we een gebouw neergezet waarnaar het voor de inwoners van Tilburg fijn kijken is. We zijn dan ook trots op het eindresultaat.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%