Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw

Top-Up, Amsterdam | Hout viert hoogtij

Foreco houtproducten werd ingeschakeld voor de realisatie van de complete buitenschil, alsmede de realisatie van de plafonds, vlonders en terrasvloeren...

img_6558-kopieren

25 september 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Top-Up in Amsterdam is in vele opzichten een bijzonder project. Het zeven verdiepingen hoge gebouw bestaat grotendeels uit hout, met een massieve draagconstructie in vurenhout, kozijnen uit grenenhout en een open gevelbekleding uit Siberisch lariks. Foreco houtproducten werd ingeschakeld voor de realisatie van de complete buitenschil, alsmede de realisatie van de plafonds, vlonders en terrasvloeren in de 28 woon-werklofts.

Vanwege de positieve ervaringen bij eerdere projecten werd Foreco al in een vroeg stadium door aannemer Hillen & Roosen ingeschakeld. “Dankzij ons grote aanbod aan houten gevelbekleding, met veel verschillende profielen en bevestigingsmethoden, kunnen we voor elk project een passende oplossing voorzien”, zegt Hans van den Heuvel van Foreco. De open gevelbekleding is volledig ter plaatse vervaardigd. Volgens Van den Heuvel was er in prefab namelijk geen winst te behalen bij dit project.

Geen prefab

Bij Top-Up is gekozen voor een gevelafwerking bestaande uit houten delen in afmetingen van 18 bij 68 millimeter en in wisselende lengtes. De delen zijn zichtbaar genageld met rvs nagels tegen een houten regelwerk en met een tussenruimte van telkens 10 millimeter. De delen zijn brandvertragend behandeld met FRX en voldoen volgens Bouwbesluit aan Eurobrandklasse B. Tevens zijn de delen voorvergrijsd middels een speciale behandeling, zodat de gevel uiteindelijk egaal verkleurt, ongeacht de positie aan de zon- of schaduwzijde. De natuurlijke vergrijzing die het lariks doormaakt, valt op die manier minder op. “De delen werden volledig voorbehandeld aangeleverd, maar ter plaatse op maat ingekort waarbij de zaagkant opnieuw is geïmpregneerd”, legt Van den Heuvel uit. “Groot voordeel van het op locatie monteren en inkorten is dat we kleine oneffenheden in de achterconstructie perfect kunnen opvangen. Tijdens de montage hebben we gebruikgemaakt van de steiger van de aannemer, die na ons en van boven naar beneden gedemonteerd werd. In totaal zijn we een maand of vijf bezig geweest met de montage van de gevelbekleding. Parallel hieraan hebben we de overige houten constructies gerealiseerd in Siberisch lariks, uiteraard brandvertragend geïmpregneerd, echter niet voorvergrijsd.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%