Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Een boost voor de woongelegenheid in Oudewater
De bouw van Nieuw Schuylenburcht.

Een boost voor de woongelegenheid in Oudewater

Aan de Hekendorperweg in Oudewater wordt hard gewerkt aan de bouw van 69 gloednieuwe appartementen. Bolton Bouw is als hoofdaannemer verantwoordelijk voor dit mooie project in opdracht van woningbouwvereniging De Woningraat. Erik Hendriks, projectleider vanuit Bolton Bouw: “De vraag naar huurwoningen is groter dan ooit. Daarom maakt de bouw van deze appartementen echt impact voor de gemeente: we geven een boost aan de woongelegenheid.”

Op de bouwlocatie stond voorheen bejaardenhuis Schuylenburcht. Na de sloop leverde het bejaardenhuis ruimte op voor nieuwbouw. De naam van het project is dan ook een mooie ode aan het oude gebouw. Hendriks vertelt: “In ‘Nieuw Schuylenburcht’ zijn 25 van de 69 woningen bestemd als zorgwoningen. Zo realiseren we betaalbare huurwoningen voor verschillende doelgroepen.”

Een project met impact

Bolton Bouw is een hecht familiebedrijf, dat al ruim 50 jaar bestaat. Als ervaren projectontwikkelaar is Bolton betrokken bij allerlei projecten: van woningen en kantoorpanden tot scholen en zorginstituten. Een veelzijdig project als Nieuw Schuylenburcht is het innovatieve bedrijf dan ook op het lijf geschreven. “Nieuw Schuylenburcht was een aanbestedingsproject”, vertelt Hendriks. “In maart 2022 kregen we het goede nieuws: we mochten aan de slag. Als team denk je al vroeg mee, bijvoorbeeld over de planning. Zo kijken we naar het volledige bouwproces, want hoe ga je logistiek te werk? En hoe zit het met de omgeving? De buurt heeft bijvoorbeeld ook last van zo’n groot project. Aandacht voor de omwonenden is dan ook belangrijk. We hebben ze laatst bijvoorbeeld een leuk pakketje gegeven.”

De details in de gevels en kozijnen.

Veiligheid voorop

Nieuw Schuylenburcht is een nieuwbouwproject van redelijk formaat. Daar komen de nodige logistieke uitdagingen bij kijken. “We werken met twee bouwstromen”, legt Hendriks uit. “We doen vaker hoogbouw, maar deze keer realiseren we vier woontorens, verdeeld over twee bouwstromen. We bouwen het casco op een traditionele manier. Daarom wordt er veel materiaal aangeleverd. Dat zorgt ervoor dat de logistieke afstemming een flinke uitdaging is.”

“Het bouwterrein is vrij krap, en er komt veel materieel aan. Natuurlijk staat veiligheid voorop, dus voor mij als projectleider is het extra belangrijk om de planning in goede banen te leiden. Er lopen dagelijks 50 tot 60 mensen op de bouwplaats. Daarbij zijn er veel kraanbewegingen en vrachtverkeer. Samen met het team probeer je dan de veiligheid voorop te stellen. Met de uitvoering en onderaannemers bekijken we hoe we daar een juiste invulling aan geven. Kunnen we de kwaliteit waarborgen en weet iedereen wat hij moet doen? Dan weten we dat we het project in goede banen leiden. Daar zijn we trots op!”

Ruimte voor wijzigingen

“Uiteindelijk zijn we iets later gestart met de bouw. Vrij vroeg in het project zijn de heipalen namelijk gewijzigd”, vertelt Hendriks. “Er was enige twijfel, omdat de bodem veel klei, veen en water bevat. Daarom hebben we samen met de opdrachtgever en constructeur besloten om een ander type heisysteem toe te passen. Dat doet natuurlijk wat in kosten en planning. Vaak liggen veel details al vast, maar we hebben een hele fijne samenwerking met de opdrachtgever, directievoerder en architect. Zo blijven we flexibel. Niemand zit te wachten op wijzigingen, maar als die er wel waren, verliep het toch op een prettige manier. Zo hebben we bijvoorbeeld in goed overleg met de architect ook gekozen voor een wijziging van de gevelkozijnen. Om het onderhoud te vereenvoudigen, hebben we nu gekozen voor een soort tweedelig kozijn in plaats van een valraam. Ook komt er een activiteitenruimte in een van de complexen. Mensen kunnen de ruimte huren voor omgevingsevenementen. Kortom: het is een mooi project met impact voor de omgeving.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever De Woningraat
  • Architect Van Hoogevest Architecten
  • Aannemer Bolton Bouw

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details