Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Stevig fundament voor de toekomst

Stevig fundament voor de toekomst

3.500 ton staal, ca. 14.250 m2 gevelpanelen en 24.200 m2 dakplaten voor nieuwbouw TKF in Eemshaven:

Op een prachtige locatie aan de Borkumkade in Eemshaven nadert de bouw van een nieuwe kabelfabriek voor B.V. Twentsche Kabelfabriek (TKF) uit Haaksbergen haar voltooiing. In de nieuwe fabriek zal TKF jaarlijks 1.200 kilometer aan inter-array zeekabels gaan produceren voor de onderlinge aansluiting van offshore windmolenparken. De fabriek wordt gerealiseerd door bouwcombinatie VOF Sub Sea (Dura Vermeer Bouw Hengelo, Dura Vermeer Infra Oost en Aannemingsmaatschappij Friso), terwijl De Kok Staalbouw verantwoordelijk is voor de complete staalconstructie, sandwich gevelbekleding, dakplaten en dakbedekking.

“Wij zijn al in een vroeg projectstadium door de bouwcombinatie betrokken, om in samenwerking met de hoofdconstructeur en op basis van het uitgangsdocument en de constructiebrief een staalconstructie voor de nieuwbouw uit te werken”, vertelt Jelle Luijendijk, projectleider bij De Kok Staalbouw. “Grootste uitdaging hierbij waren de wijzigingen, op basis van voortschrijdende inzichten en opnieuw gereviewde processen. Een zorgvuldige afstemming met TKF, de bouwcombinatie, de machinebouwer en andere relevante stakeholders was essentieel om tot een goed en functioneel geheel te komen.”

De grootste toren staat op vier hoekkolommen, met daartussen een vrije ruimte van 30 bij 30 meter.

Flinke afmetingen, grote gewichten

De hoofddraagconstructie bevat circa 3.000 ton staal, terwijl de totale constructie inclusief secundair staal uitkomt op circa 3.500 ton, vertelt Luijendijk “De nieuwbouw is grofweg in te delen in een laagbouwhal en twee torens van respectievelijk 35 en 45 meter hoog. Met name deze torens brachten specifieke uitdagingen mee. Zo moesten onze monteurs al het staal veilig op hoogte kunnen monteren. Bovendien hadden we te maken met vrij grote overspanningen. De grootste toren bijvoorbeeld staat op vier hoekkolommen, met daartussen een vrije ruimte van 30 bij 30 meter.” Een uitdaging in deze toren waren ook de 22 grote spanten, met een afmeting van 30 bij 8 meter (lxb) en een gewicht van circa 30 ton. “Puur vakwerk. Onze fabriek is perfect ingericht voor de realisatie van dusdanig grote vakwerkspanten”, benadrukt Luijendijk. “Enkel het speciaal transport naar de Eemshaven bood enige uitdaging, gezien de smalle polderwegen in het hoge noorden.” In de torens komen vrij grote machines te staan, wat specifieke eisen stelde aan de constructie én planning. “Om te voorkomen dat de bouw zou stagneren, moesten de grote machineonderdelen just-in-time door de machinebouwer worden ingehesen. Dit vereiste een zorgvuldige afstemming. Toen het dak eenmaal was gesloten, was inhijsen geen optie meer.”

Ook zeer specifiek tot slot zijn de verdiepingsvloeren in de staalconstructie, die zijn voorgemonteerd inclusief thermisch verzinkte stalen platen. “In samen-spraak met TKF hebben wij een oplossing uitgedacht met vloerframes van 2,5 bij 5 meter”, aldus Luijendijk. “In totaal hebben wij 150 vloerpanelen geproduceerd, thermisch verzinkt en gemonteerd, waarbij naast de maatvastheid ook het spanningsvrij krijgen een uitdaging was.”

De hoofddraagconstructie bevat circa 3.000 ton staal, terwijl de totale constructie inclusief secundair staal uitkomt op circa 3.500 ton.

Subtiel golfpatroon

In navolging van de staalconstructie, monteert De Kok Staalbouw circa 24.200 m2 dakplaten en 14.200 m2 sandwich gevelpanelen voor de nieuwbouw. “Op voorschrijven van de architect wordt gewerkt met Kingspan panelen in verschillende kleuren. Waar de laagbouwhal wordt uitgevoerd in zwart, zijn voor de torens juist witte panelen gekozen. Verschillende kleurnuances en profileringen zorgen straks voor een subtiel golfpatroon, waardoor de nieuwbouw een bijzonder accent krijgt.”

Toonaangevende speler

De Kok Staalbouw is een staalconstructiebedrijf uit Heerle, een plaatsje dat valt onder de gemeente Roosendaal. Het is een echt familiebedrijf met een rijke historie die teruggaat tot 1927, toen de eerste generatie het bedrijf in het Noord-Brabantse plaatsje oprichtte. Sindsdien heeft De Kok Staalbouw een geweldige ontwikkeling doorgemaakt en is ze uitgegroeid tot een toonaangevende (inter)nationale speler in de utiliteit, industrie, petrochemie, sport & leisure, stalen bruggen, on- & offshore en kranenbouw. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details