Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

Stayinc. ontwikkelt iconisch nieuwbouwproject bij Schellensfabriek

Schellens impressie 2 kopiëren

19 april 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Het monumentale gedeelte van de oude stoffenfabriek blijft bestaan. Hierin komt de Schellens Stadshal: een plek die ruimte biedt aan de huidige creatieve huurders, maar ook aan pop-up-concepten en evenementen. Naar verwachting start de bouw in 2023. 

Meer middenhuur in het centrum van Eindhoven 

Van de 330 woningen in het nieuwbouwproject bestaat een groot deel uit midden- en sociale huur, en een gedeelte uit vrije sectorwoningen. Dit worden allemaal energiezuinige ‘all-electric’-woningen, voorzien van royale buitenruimtes en veel groen. Directeur Simon Jansen van Stayinc.: “Wij vinden dat iedereen fijn moet kunnen wonen in de binnenstad, ook mensen met een kleinere portemonnee. Op dit moment zijn er te weinig sociale huurwoningen en middenhuurwoningen beschikbaar in het centrum. Met dit project leveren wij een substantiële bijdrage aan het vergroten van woningen in het sociale- en middenhuursegment.” 

Verdichting van de binnenstad 

Met de ontwikkeling van het Schellensterrein krijgt Eindhoven een mix aan woningen, kleinschalige commerciële voorzieningen en een ‘hal voor de stad’. Het Schellensterrein is één van de acht focusgebieden in de verdichtingsvisie binnenstad van de gemeente Eindhoven. Centraal in deze visie staat het creëren van meer woonruimte voor alle doelgroepen in het centrum. Wethouder Yasin Torunoglu (Wonen en Ruimtelijke ontwikkeling): “De vraag naar woningen in Eindhoven is immens. Met het ontwikkelproject bij de Schellensfabriek zorgen we ervoor dat honderden Eindhovenaren een betaalbaar thuis krijgen. En dat in een iconisch pand in de binnenstad. Het wordt een nieuwe bruisende plek waar je fijn kunt wonen, werken en ruimte is om elkaar te ontmoeten”. 

Ontwerp van het woongedeelte 

De nieuwe Schellensfabriek is ontworpen door Diederendirrix. Het ontwerp van het woongedeelte is opvallend door de trapsgewijze opbouw met veel glas en groen. De bovenste verdiepingen vormen een brug. Hierin komen appartementen met een uniek uitzicht over Eindhoven. Op het hele gebouw vindt men privéterrassen met een diversiteit aan planten en bomen. 

Schellens Stadshal 

Het hart van de oude Schellensfabriek wordt omgevormd tot de Schellens Stadshal. Dit monumentale deel krijgt een groot dakterras, met veel ruimte voor groen. De huidige huurders, zoals de Stadsbrouwerij, Studio Sander Mulder en de Lucifer Koffiebranderij, hebben meegedacht over het nieuwe concept. In de nieuwe Schellens Stadshal komt ruimte voor huurders die hier willen werken. Ook komt er een flexibel inzetbare ruimte, speciaal voor grotere evenementen als Glow en de Dutch Design Week. 

Historie van de Schellensfabriek 

In 1902 bouwde Leonardus Schellens een trijpfabriek aan de Dommel, op de hoek van de Bleekweg en de Vestdijk. Trijp is een weefsel van het haar van een angorageit. Deze kostbare stof wordt gebruikt voor meubels, tapijten, wandbekleding en luxe kleding. Door de jaren heen moderniseerde Leonardus zijn fabriek en breidde hij het pand verder uit. In 1927 liet hij het monumentale pand aan de achterzijde van het Schellenscomplex bouwen. De laatste uitbreiding was in 1954: toen bouwde men het deel waar nu de Stadsbrouwerij en het Proeflokaal in zitten. 

Geïnteresseerden kunnen het plan en de ontwikkelingen volgen via www.schellensfabriek.nl 

Over Stayinc. 

Stayinc. richt zich op het huursegment van € 752,- tot € 1.000,-. Stayinc. focust daarmee op de brede groep van middeninkomens. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details