Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw

Stalen liftschacht, trappen, hekwerken en gevels

Tekst | Jan-Kees Verschuure

Beeld | Kersten Constructie

1 oktober 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Het omvangrijke bouwvolume van De Zalmhaven, met als prominente blikvanger de highrise, is een organisatorisch kunststukje. De productie en montage van de trappen, hekwerken en gevels in staal vindt verspreid plaats over de gehele bouwperiode, deels in prefab en deels op locatie. Kersten Constructie produceert en monteert in de gehele bouwperiode diverse trappen(huizen), hekwerken en een liftschacht voor de verschillende opstallen.

De bouw van De Zalmhaven begon met de mid­rise, twee torens van 70 meter hoogte. De gevels zijn afgewerkt met 82 stuks verzinkte en gepoedercoate staalplaten, met een individueel gewicht van maar liefst 900 kg. De intensieve betrokkenheid van producent Kersten Constructie openbaart zich hier ten volle, zegt montageleider Marc Roet. “Op vraag van de opdrachtgever zijn wij zowel in duur als fasering volledig betrokken bij De Zalmhaven. Ons engineeringsteam is met de hoofdaannemer om de tafel gegaan over de montagemethoden; die zijn op maat van het project vormgegeven, onder meer met een zelf ontworpen montage-hijsjuk en een nauwkeurig montageplan voor consoles en gevelplaten.”

Spiraaltrappen en stalen vide 

Voor de daktoegang bij de Herenhuizen heeft Kersten Constructie 3 dubbele trappen geproduceerd en gemonteerd. Het volgende kunststukje betrof 2 spiraaltrappen met stalen vide voor de bovenste verdiepingen (restaurant) van de highrise. Deze werden ingehesen tot in de hijsloods, die zich op dat moment al op het hoogste punt bevond (190 m). “Samenwerking met de hoofdaannemer met betrekking tot het moment van inhijsen is intensief geweest; dat begint met de opening in de vloer van de 58e verdieping. Men moet uiteraard op basis van dagplanning verder met de cascobouw, dus dat luistert erg nauw.” De geprefabriceerde objecten hebben het gewicht van een flinke auto.

Trappenhuis en liftschacht 

In de plint van de highrise werkt Kersten Constructie aan 2 omvangrijke trapconstructies. “Wij assembleren ter plaatse een volledig stalen trappenhuis van 4 verdiepingen, in een grotendeels voltooid casco. Daarnaast monteren wij in het entreegebied een 11 meter hoge liftschacht in glas en staal, waarvan de constructie is geprefabriceerd. Om de liftschacht heen komt een wenteltrap naar de eerste verdieping; deze wordt in 5 elementen gemonteerd en samengelast. Wij gaan mee met de bouwstromen, wat het in de tijd goed werkbaar maakt. Zo voorzien wij het project, zoals het entreegebied van de highrise, nog van diverse sierhekwerken.” Logischerwijze komt dat achterin het traject. Kersten Constructie werkt met eigen montageteams, “zodat voor elk projectonderdeel een maatwerk aanpak kan worden gekozen die de opdrachtgever zorg uit handen neemt.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details